Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αντίστροφη μέτρηση για συγχωνεύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες


Θρυαλλίδα για να τρέξει ταχύτερα η από καιρού σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί η συμφωνία μετοχοποίησης δανείων στη Σελόντα, καθώς οι τράπεζες δρομολογούν πλέον οριστικές αποφάσεις και για τον όμιλο Νηρέα.
Ο νέος γύρος των επαφών μεταξύ της πλευράς Αριστείδη Μπελλέ και των τραπεζών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με στόχο πλέον να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της σημερινής διοίκησης και των τραπεζών, ώστε στις επόμενες ημέρες να υπάρχει τελική συμφωνία.

Με τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο πλευρές φέρονται να συζητούν επί της βάσης πρότασης για μετοχοποίηση οφειλών ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26% των συνολικών δανείων της εταιρείας προς τις τράπεζες (231 εκατ. ευρώ), και για αναχρηματοδότηση άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων. «Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, έως σήμερα, τα δύο δάνεια των 25 εκατ. ευρώ έκαστο που έχει λάβει ο Νηρέας από την Πειραιώς και την Εθνική και είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο χειρισμός του υφιστάμενου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Σελόντα, όπου οι τράπεζες θα αποκτήσουν το 80%, έτσι και στον Νηρέα οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι θα γίνουν μικρομέτοχοι, καθώς τουλάχιστον το 70% της εταιρείας θα περάσει στις τράπεζες. Το ποσοστό συμμετοχής του Αριστείδη Μπελλέ (21% σήμερα) αναμένεται ότι θα υποχωρήσει μεταξύ 5% και 8%, ανάλογα με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου υπέρ των τραπεζών, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τη συμμετοχή της Linnaeus Capital, που ελέγχει το 23%. Αν αυτές οι κρίσιμες «λεπτομέρειες», σε συνδυασμό και με τα θέματα διοίκησης, καθιστούσαν επί μακρόν αδύνατη μια συμφωνία με τους πιστωτές, τώρα που όλα δείχνουν πως σύντομα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν με ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας το τέλος του 2014, το στοίχημα θα παιχτεί στη συγκέντρωση του κλάδου, μέσα από το πολύ πιθανό σενάριο μετέπειτα συγχώνευσης των δύο ισχυρότερων εταιρειών, Νηρέα και Σελόντα.

Οι δύο εταιρείες σήμερα πραγματοποιούν πωλήσεις άνω των 330 εκατ. ευρώ ετησίως και αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό μεσογειακών ψαριών παγκοσμίως, με μερίδιο 40% και ετήσια παραγωγή 120.000 τόνων, την οποία εξάγουν σε ποσοστό 80%. Στόχος είναι να διαμορφωθούν συνθήκες για τη μελλοντική πώλησή τους σε private equity funds. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας αποτελεί μια σύνθετη εργασία και θα απαιτήσει αρκετά χρόνια πριν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Κομβικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του κλάδου θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος ήδη τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα.

Ο ίδιος, ωστόσο, αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες και στη διοίκηση του ομίλου Νηρέα, όπου βρίσκεται σε «εκκρεμότητα» ο ορισμός διευθυντή αναδιάρθρωσης (chief restructuring officer -CRO). Του στελέχους, δηλαδή, που, μεταξύ άλλων, θα αναλάβει να τρέξει την αναδιάρθρωση της εταιρείας (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μείωση εξόδων, παρακολούθηση ταμειακών ροών κ.ά.), να διαπραγματεύεται απευθείας με τις δανείστριες τράπεζες, να καταρτίσει ένα αναλυτικό business plan με μετρήσιμους στόχους και, τελικά, εφόσον επιτύχει την εξυγίανση σε 3-5 χρόνια, να αναζητήσει πρόθυμους επενδυτές, οι οποίοι θα συμφωνήσουν να αγοράσουν το μερίδιο των τραπεζών.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου