Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Περισσότερη στήριξη για τα αγροτικά προϊόντα λόγω του εμπάργκο ζητούν οι ευρωβουλευτές


Ερωτήματα στον Επίτροπο Γεωργίας Cioloş θα θέσουν σήμερα το απόγευμα οι ευρωβουλευτές σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και κρέατος που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θυμίζουμε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν τα χρηματοδοτούμενα μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (αξίας 32,7εκατ. ευρώ) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γάλα και το βούτυρο. Ξεχωριστά μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς των φρούτων και λαχανικών, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια και άλλα (αξίας 125 εκατ. ευρώ), ανεστάλησαν στις 10 Σεπτεμβρίου, λόγω της "δυσανάλογης αύξησης των αιτημάτων για στήριξη" και θα πρέπει να επανασχεδιαστούν σύντομα, όπως υπογραμμίζει σε τελευταία δήλωση της η Επιτροπή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στις 7 Αυγούστου, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στους Ευρωπαίους αγρότες.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι η στήριξη των παραγωγών δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τη γεωργία, και να αποφευχθεί έτσι η οποιαδήποτε περικοπή των άμεσων ενισχύσεων προς όλους τους αγρότες της ΕΕ.

Ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να εστιάσει περισσότερο σε μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την εύρεση εναλλακτικών αγορών.

Σημειώνεται πως η αξία των εξαγωγών των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία έφτασε το 2013 τα 11,9 δισ. ευρώ.

Παρακολουθείστε την συνεδρίαση απευθείας από τον σύνδεσμο:

ΠΗΓΗ:ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου