Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

"Βράζουν" οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Η οργή των κτηνοτρόφων εκφράστηκε στην αγροτική σύσκεψη που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία έξι συνεταιρισμών της Λέσβου.
Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, ήταν οι επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού. Πολλοί κτηνοτρόφοι, στις παρεμβάσεις που έκαναν, τόνισαν ότι σε αντίθεση με την εικόνα που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, η ασθένεια θερίζει τα κοπάδια της Λέσβου. Παρ’ όλ’ αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, ήταν η απώλεια των επιδοτήσεων που συνεπάγεται η μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε μεγάλη έκταση φέτος στην Εξισωτική Αποζημίωση, την οποία έχασε πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων.
Στα τέλη του χρόνου, το ίδιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στην περίπτωση της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς με το πέρασμα στη νέα ΚΑΠ μειώνονται δραστικά τα βοσκοτόπια της χώρας στο 50% των εκτάσεων που είχαν δηλωθεί το 2012.
Κι επειδή η Ενιαία Ενίσχυση είναι η βάση πάνω στην οποία πατούν όλες οι άλλες επιδοτήσεις, θα παρουσιαστούν προβλήματα και σε όλες τις άλλες μορφές επιδοτήσεων (βιολογική κτηνοτροφία, επιδότηση γάλακτος για τους νησιώτες παραγωγούς, επιστροφή Φ.Π.Α. κ.λπ.) που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου.
Προβλήματα θα παρουσιασθούν και σε όσους παραγωγούς έχουν ενταχθεί σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης κι έχουν δηλωμένες μη επιλέξιμες εκτάσεις ως βοσκοτόπους.
Στο τέλος της σύσκεψης, συγκροτήθηκε επιτροπή που θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, και τον αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη.
Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Συνεταιρισμών Κλειούς, Αγίας Παρασκευής, Σκαλοχωρίου, Στύψης, Μανταμάδου, Μεσοτόπου και της ΕΑΣ Λέσβου. Επίσης στην επιτροπή συμμετείχε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, Θανάσης Κόμλος.

Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης, ανοίγει τη σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τοποθέτηση του βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή. Ο κ. Ζερδελής ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Απρίλιο του 2013 έχει φέρει το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων στη Βουλή, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη χάσουν τα χρήματα που λάμβαναν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Όμως η κυβέρνηση απέφυγε να συζητήσει το θέμα, όπως επίσης απέφυγε να συζητήσει με τους αγρότες, τους αρμόδιους φορείς και τα κόμματα για τον τρόπο εφαρμογής τής ΚΑΠ τη νέα περίοδο. Ακόμα, ο βουλευτής τόνισε πως τον περασμένο Αύγουστο το κόμμα του κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για όλα τα οξυμμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που αφορούν στη φορολόγηση, το κόστος παραγωγής, τη διαχείριση των επιδοτήσεων, το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και την Εξισωτική Αποζημίωση, την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Η επερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2014.
Παρεμβάσεις στη συζήτηση έγιναν από τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτο Γεωργούλα, και τον υπεύθυνο Αγροτικού τού ΣΥΡΙΖΑ, Στρατή Νικολάου.

Λεκτικές αψιμαχίες
Τοποθετήσεις έγιναν, επίσης, από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτη Σταμάτη, και από εκπροσώπους τής ΠΑΣΥ, οι οποίοι μίλησαν για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σημερινή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΠΑΣΥ, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους και συνεταιριστές που προέρχονται από το χώρο τής Ν.Δ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή του ανακοίνωση απάντησε σε αυτές τις αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας: «Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος, είναι πολιτικά και δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οφείλονται στην καπιταλιστική κρίση και στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που έχουν διαλύσει τον αγροτικό τομέα και έχουν επιβάλει ετήσια φοροεισπρακτικά μέτρα στην αγροτική τάξη, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ!»
Σε άλλο σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων και θα βρεθεί «απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και των ντόπιων παραγοντίσκων που συντάσσονται με αυτές».
Τις θέσεις τους για τα φλέγοντα προβλήματα των κτηνοτρόφων εξέφρασαν ο γεωπόνος μελετητής και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ., Στρατής Καραγεωργίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», Ανδρέας Μπάλλας, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, ο κτηνοτρόφος Αχιλλέας Κεχαγιάς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυφάσης, ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης και εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Πέτρας, Κάπης, Νάπης, Μολύβου, Φίλιας και Σκαμνιάς.

πηγή: ΕΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου