Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Έτοιμο για ενεργοποίηση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας λόγω του Ρώσικου εμπάργκο


Έτοιμη να στηρίξει τον ευρωπαϊκό αλιευτικό τομέα υπό τη σκιά του ρώσικου εμπάργκο είναι η Κομισιόν, όπως διαβεβαίωσε η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα, σε επιστολή της προς τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Maurizio Martina και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αλιείας της Ευρωβουλής, Alain Cadec, στις 8 Σεπτεμβρίου, η κα. Δαμανάκη υποστήριξε ότι η Ε.Ε. μπορεί να δώσει οικονομική βοήθεια στον τομέα καθώς και τη δυνατότητα μετατόπισης αχρησιμοποίητων αλιευτικών ποσοστώσεων για το 2015.

Επίσης, στην ίδια επιστολή η Επίτροπος ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί από το εμπάργκο να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ειδικό χρηματοδοτικό μέσο που υπάρχει για τον σκοπό αυτό, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το EMFF μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. «Η ενίσχυση αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τα απούλητα προϊόντα τους, μέχρι να βρεθούν νέες αγορές», ανέφερε η κα. Δαμανάκη. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν είναι απαραίτητη η έγκριση της Κομισιόν για να προχωρήσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη στην ενεργοποίηση των κονδυλίων αυτών.

Η Επίτροπος Αλιείας υπενθύμισε επίσης, τους κανόνες που ισχύουν που προσφέρουν στα κράτη μέλη την ευελιξία να μεταφέρουν μέχρι και 10% των ποσοστώσεων αλιείας τους, για το επόμενο έτος. Μάλιστα τόνισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί το ποσοστό αυτό, πέραν του 10%. Η κα Δαμανάκη πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή θα ακολουθηθεί μόνο εφόσον κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου