Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στο κόκκινο η χρηματοδότηση Ο.Γ.Α, Ο.Α.Ε.Ε και Ι.Κ.Α


“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο βλέπει λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, να έχει φτάσει στο όριο, αν δεν το έχει ξεπεράσει ήδη, η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Τα μηνύματα που έρχονται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ότι οι περισσότεροι φορείς βρίσκονται στο όριο, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων στο σκέλος των δαπανών.

Έστω και αν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο του έτους, δείχνουν ότι οι δαπάνες βρίσκονται υπό έλεγχο και μάλιστα καλύτερα από τους στόχους, καθώς εμφανίζονται στα 32,461 δισ. ευρώ μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,737 δισ. ευρώ, η πορεία χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει ότι έως το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί το ΓΛΚ να προχωρήσει σε νέα χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στα Ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ρυθμός απορρόφηση της επιχορήγησης από Ο.Α.Ε.Ε, Ι.Κ.Α και Ο.Γ.Α δείχνει ότι παρά τη δραστική μείωση που έχει γίνει στις παροχές τους δεν μπορούν να βγάλουν το χρόνο χωρίς να πάρουν επιπλέον χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, τα Ταμεία ή θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δαπάνες τους, με κίνδυνο όμως να προκληθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία τους ή να αναζητήσουν ρευστό μέσω της εκποίησης περιουσιακών τους στοιχείων.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού φαίνεται πως διατρέχει ο ΟΑΕΕ, καθώς στο 8μηνο του έτους έχει απορροφήσει ήδη το 88,8% της επιχορήγησης, ενώ μένουν ακόμα τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα ο Ο.Α.Ε.Ε έχει απορροφήσει ήδη το πρώτο 8μηνο του 2014 τα 710 εκατ. ευρώ από τα 800εκατ ευρώ που προβλέπεται να λάβει ως επιχορήγηση το σύνολο του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα το ταμείο κινδυνεύει να μείνει από ρευστό.

Αντίστοιχα το Ι.Κ.Α στο 8μηνο του έτους έχει απορροφήσει ήδη 1,76 δισ ευρώ δηλαδή το 74,1% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η συνολική επιχορήγηση για το έτος θα ανέλθει στα 2,374 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,19 δισ. ευρώ που ανήλθε το 2013.

Δύσκολα φαίνεται πως είναι τα πράματα και για τον Ο.Γ.Α., καθώς η επιχορήγηση του οργανισμού ανήλθε στα 1,8 δισ ευρώ το πρώτο 8μηνο του 2014 καλύπτοντας ήδη το 73,8% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014 που έχει προϋπολογιστεί να φτάσει 2,44 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 23,4% σε σχέση με το 2013 που ο οργανισμός εισέπραξε 3,19 δισ ευρώ.

Καλύτερη είναι όπως φαίνεται η κατάσταση στον Ε.Ο.Π.Π.Υ με την επιχορήγηση που απορρόφησε κατά το 8μηνο του έτους να έχει ανέλθει στα 516 εκατ ευρώ η οποία καλύπτει το 66,7% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, η οποία θα ανέλθει στα 774 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα 1,1 δισ. ευρώ που εισέπραξε το 2013.

Οριακά καλύτερη είναι η εικόνα και για το ΤΑΠ-ΟΤΕ που έχει απορροφήσει το 65,8%, για το ΝΑΤ που έχει απορροφήσει το 64% και τον ΟΑΕΔ το 63,5%.

Πλέον η λύση του γρίφου, για το πως θα καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των Ταμείων χωρίς να μπει σε κίνδυνο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, μοιάζει πολύ δύσκολη, τη στιγμή μάλιστα που και στον τομέα των εσόδων παρουσιάζεται “κόπωση” καθώς οι τελευταίοι μήνες του έτους είναι ιδιαίτερα δύσκολοι εξαιτίας των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου