Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

"Infocruit Hellas" :Μεγάλη έλλειψη προσφοράς μεταφορικών μέσων για Ρωσία.



Τον τελευταίο καιρό άρχισε να παρατηρείται έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων ψυγείων διεθνών μεταφορών για τη μεταφορά φρούτων και λαχανικών κυρίως προς Ρωσία αλλά και άλλες χώρες της ΚΑΚ, η οποία εν πολλοίς οφείλεται και στην έλλειψη φορτίων επιστροφής τροφίμων λόγω μειώσεως των εισαγωγών στην Ελλάδα.
«Κατά συνέπεια, όταν ήδη βρισκόμαστε εν όψει της αιχμής της εξαγωγής για το καρπούζι και μπαίνει σιγά-σιγά και το ροδάκινο, νεκταρίνι ενώ αργότερα θα έλθουν και τα σταφύλια, η έλλειψη προσφοράς μεταφορικών μέσων δημιουργεί προβλήματα στην ευχερή ανταπόκριση των εξαγωγικών φορέων στη ζήτηση», δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS κ. Γ Πολυχρονάκης.

«Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κατά πάγια πρακτική του δεν χορηγεί κάρτες διέλευσης σε αυτοκίνητα καταγωγής τρίτων χωρών προς μεταφορά προς άλλες χώρες, προκειμένου να προστατευθούν ανύπαρκτα στην πραγματικότητα συμφέροντα των Ελλήνων αυτοκινητιστών. Και είναι ανύπαρκτα διότι με αυτή την πρακτική εμποδίζονται οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τις ανωτέρω χώρες και επομένως δεν υφίσταται αντίστοιχο μεταφορικό έργο. Απλώς εμποδίζονται οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και χάνονται αγορές σε όφελος ανταγωνιστών μας και επομένως και το μεταφορικό έργο των ελληνικών αυτοκινήτων στο μέλλον.

Με παρέμβαση μας προς το παραπάνω Υπουργείο στην σύσκεψη που έγινε την 4/6/2014 προκειμένου να στηριχθεί ο υψηλής εθνικής σημασίας στόχος της ανάπτυξης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, ζητήσαμε να διευκολυνθούν με περαιτέρω χορήγηση τριγωνικών αδειών σε αυτοκίνητα τρίτων χωρών όπως είχε γίνει επιτυχώς και το 2012, χρονιά που από άποψη παραγωγής και εξαγωγής προσδοκάται να διακυμανθεί και η φετινή χρονιά.

Πάντως το κύριο θέμα που μας απασχολεί σ’ αυτή την πρώτη περίπτωση είναι η έλλειψη αυτοκινήτων γενικότερα για εξυπηρέτηση των εξαγωγικών μας αναγκών στα φρούτα και τα λαχανικά και εκτός της παραπάνω διατυπωθείσης παράκλησης διευκόλυνσης ζητήθηκε για μια ακόμη φορά εν όψει τυχόν επιδείνωσης της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανία και της τυχόν παρεμπόδισης διέλευσης αυτοκινήτων εμφόρτων με ελληνικά προϊόντα από Ουκρανία να ζητηθούν κάρτες διέλευσης μέσω Λευκορωσίας για την Ρωσία.»

Τέλος, ο κ. Πολυχρονάκης απευθύνει έκκληση στους μεταφορείς που παρίσταντο στην εν λόγω σύσκεψη, να εκμεταλλευτούν τη φετινή χρονιά που είναι ευκαιρία για τα ελληνικά φρούτα να τοποθετηθούν στις αγορές και να κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο και να μη φέρουν αντιρρήσεις στην χρήση αυτοκινήτων τρίτων χωρών.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου