Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σοβαρό κίνδυνο για απένταξη νέων κτηνοτρόφων οι άδειες των μαντριών



Σοβαρό κίνδυνο για απένταξη νέων επαγγελματιών του αγροτικού τομέα και ιδίως κτηνοτρόφων που εντάχθηκαν σε προγράμματα ενίσχυσης τα προηγούμενα χρόνια, εγκυμονεί το καθεστώς που διέπει την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr άτομα που εντάχθηκαν σε προγράμματα ενίσχυσης ακόμη και τρία χρόνια πριν, στην προσπάθειά τους να βγάλουν άδεια για τις εγκαταστάσεις του (μαντριά κ.λπ.), βρίσκονται σε πρωτοφανή αδιέξοδο. Αιτία, η πρωτοφανής γραφειοκρατία και οι συνεχείς ερμηνευτικές εγκύκλιοι των συναρμόδιων υπουργείων ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, οι οποίες αντί να ερμηνεύουν πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη βουλή για fast track αδειοδότηση των εγκαταστάσεων βάζουν τους επενδυτές σ’ ένα φαύλο κύκλο υποχρεώσεων.


Είναι ενδεικτικό, αναφέρει κτηνοτρόφος, ότι αντί να μειώνονται τα δικαιολογητικά που απαιτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης ζητούν αντί για τρία, πάνω από 15 δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να καθίσταται αδύνατη η έκδοση άδειας για τις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα –για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - να υπάρχει κίνδυνος απένταξης από παλιότερα προγράμματα. Κάτι που θα επιφέρει κόστος οικονομικό και ταλαιπωρία στους παραγωγούς.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγους μήνες τα αρμόδια υπουργεία «πανηγύρισαν» τις λεγόμενες fast track διαδικασίες αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν ακυρωθεί στην πράξη.


Αλέξανδρος Μπίκας


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου