Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες απειλούν την παραγωγή βοείου κρέατος



Η ήδη ζοφερή κατάσταση του ευρωπαϊκού τομέα βοείου κρέατος απειλείται από τις φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής της Ε.Ε., τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει μια δημόσια διαβούλευση προκειμένου να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος στον τομέα από πιθανή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη πριν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις καθώς οι προοπτικές της αγοράς του βοείου κρέατος δείχνουν πτώση των τιμών παραγωγού, ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει δραματικά και η ζήτηση βυθίζεται.

Σημειώνεται πως σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας των Copa και Cogeca, όπου ο πρόεδρός της, κ. Pierre Chevalier, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ζοφερή κατάσταση, προειδοποιώντας πως οι τιμές του βοείου κρέατος της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5% σε μέσο όρο από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το κόστος των εισροών, κυρίως των ζωοτροφών, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. «Ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα προβλέπεται ελαφρά αύξηση της παραγωγής βοείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι θετικές όσον αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση. Καθώς προβλέπεται να μειωθούν περίπου κατά 7% την περίοδο 2014-2023 σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2010-2012, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν. Η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν θα πρέπει να είναι η μεταβλητή που χρησιμοποιείται για να ρυθμιστεί η ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης είναι σοβαρά ανησυχητική, και θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες στις αγροτικές περιοχές, καθώς  ο τομέας διαδραματίζει καίριο ρόλο για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αυτές τις περιοχές», προειδοποίησε.

Με τη ζήτηση τροφίμων σε άνοδο, είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγή βοείου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί βοείου κρέατος, οι οποίοι συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής στον κόσμο, τίθενται σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό, καθώς οι άλλες χώρες δεν χρειάζεται να πληρούν τους ίδιους δαπανηρούς κανονισμούς και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, η χρήση αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων απαγορεύεται στην ΕΕ, αλλά επιτρέπεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, δεν έχουν το ίδιο σύστημα επιθεώρησης του κρέατος οι εκμεταλλεύσεις παραγωγής.

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Η ομάδα εργασίας για το βόειο κρέας θα συνεχίσει να επαγρυπνεί και να είναι ανυποχώρητη σχετικά με τους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προτύπων τα οποία έχουν τόσο μεγάλη αξία για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Οι παραγωγοί βοείου κρέατος της ΕΕ να προσπαθούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την αγορά, αλλά πώς μπορούν να το κατορθώσουν όταν η αγορά είναι πλημμυρισμένη με προϊόντα χαμηλών τιμών; Στις επερχόμενες συνομιλίες για τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα παραγωγής της ΕΕ είναι σεβαστά και ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Είναι απαραίτητη μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά της. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει αξιολόγηση των επιπτώσεων των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για τον τομέα του βοείου κρέατος,  και να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με αυτές πριν προχωρήσει περαιτέρω στις διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου