Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές


Με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», το οποίο αφορά μεταξύ άλλων και την λειτουργία των λαϊκών αγορών, θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου, στις 12.00 η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και οι βασικές του διατάξεις προβλέπουν τα εξής:
-Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές και τις βιολογικές αγορές.
-Χορήγηση και ανανέωση των αδειών με κλήρωση. Προβάδισμα στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με αντικειμενικά, κοινωνικά κριτήρια.
-Διαχωρισμό των παραγωγών από τους επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και από ποιον και να ενταθεί ο ανταγωνισμός.
-Δυνατότητα πώλησης περισσότερων προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με τήρηση των προϋποθέσεων ασφάλειας για τα τρόφιμα.
-Μεγαλύτερη ευχέρεια στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερους συνδυασμούς προϊόντων.
-Οργάνωση των θέσεων που καταλαμβάνουν οι πωλητές με κλήρωση ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα αδιαφάνειας.
-Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου για την πάταξη του παρεμπορίου.
-Αυστηρές κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, μαζί με το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άλλο ένα νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης, αναμένεται να ψηφιστούν πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής ενόψει των εκλογών του Μαΐου.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ