Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σε τροχιά ανάπτυξης προσπαθεί να επανέλθει η ΕΑΣ Λέσβου


Βραχνάς έχουν γίνει για την ΕΑΣ Λέσβου οι δανειακές υποχρεώσεις προς την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, η ρύθμιση των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις αρχές του Ιουλίου τού 2013 γράφαμε ότι η Ένωση και ο εκκαθαριστής τής ΑΤΕ βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Κάτι που αν συμβεί, θα απεμπλέξει την Ένωση από τα δάνεια του παρελθόντος και θα της επιτρέψει να μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης. Από τότε έχουν περάσει 10 μήνες, όμως, και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Η συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων της ΕΑΣΛ δεν υπογράφηκε ποτέ κι όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από την αρχή, στη βάση των τελευταίων αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτων έναντι των δανείων. Στην πράξη, το σενάριο που τώρα εξετάζεται, προβλέπει ότι η Ένωση που διαθέτει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα παραχωρήσει μεγάλο μέρος αυτής στην Τράπεζα κι έτσι θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων της.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, το μεγάλο πρόβλημα της ΕΑΣ Λέσβου είναι τα δάνεια που έλαβε για την ανακατασκευή του υφαντηρίου και των ελαιοδεξαμενών της Αγιάσου. Τα κτήρια αυτά νοικιάστηκαν στο Δημόσιο, το πρώτο στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και το δεύτερο έχει μετατραπεί σε ξενώνα που χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας.

Όμως μετά το 2010, με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, μειώθηκε το ύψος των ενοικίων που καταβάλλονταν στην Ένωση, με αποτέλεσμα τα δάνεια που λήφθηκαν να μην εξυπηρετούνται πλήρως. Από την πλευρά της Ένωσης έγιναν προσπάθειες το θέμα να διευθετηθεί με πολιτική παρέμβαση. Αλλά η διευθέτησή του δεν έγινε ποτέ. Οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με οικονομικούς όρους επίσης δεν ολοκληρώθηκαν. Αιτία ήταν η δυστοκία από την πλευρά του εκκαθαριστή τής ΑΤΕ και η γενικότερη αναστάτωση του τραπεζικού συστήματος. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες ανοίγει το δρόμο τώρα για τη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων.

Οικονομικοί παράγοντες της Λέσβου αναφέρουν ότι «η διευθέτηση των υποχρεώσεων της ΕΑΣ Λέσβου προς την ΑΤΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΣ Λέσβου θα μπορέσει να δανειοδοτηθεί από την Πειραιώς προκειμένου να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, δηλαδή το εμπόριο ελαιολάδου, το εμπόριο ζωοτροφών κ.λπ..

Βέβαια, η ΕΑΣ Λέσβου και η Πειραιώς ήδη συνεργάζονται για τη διαχείριση των επιδοτήσεων των αγροτών της Λέσβου, καθώς η Ένωση πρόκειται να συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την «Gaia Επιχειρείν», θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς.

 
Ξανά από την αρχή
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η ΕΑΣ Λέσβου θα πρέπει να εκπονήσει νέα μελέτη βιωσιμότητάς της και να κάνει νέες διαπραγματεύσεις με την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ για τη ρύθμιση των δανείων της. Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, είναι άγνωστο. Σίγουρα όμως θα απαιτήσει αρκετούς μήνες. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα η ΕΑΣ Λέσβου θα βρει κεφάλαια κίνησης τη φετινή χρονιά. Κατά συνέπεια, και οι παραγωγικές της δραστηριότητες θα παραμείνουν περιορισμένες.

Πηγή: ΕΜΠΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου