Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Συνέντευξη στο Αγρότυπο και τα Φρουτονέα από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας












ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ 

Λύθηκαν τελικά τα προβλήματα σχετικά με την λειτουργία των FarmersMarket μετά την θεσμοθέτηση των αγορών από το πολυνομοσχέδιο;
- Ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγωγών ήταν να θεσμοθετηθούν τα FarmersMarket. Τελικά το νομοσχέδιο ικανοποίησε τις προσδοκίες τους;
- Υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να διευκρινισθούν και ποια είναι αυτά;
- Η τοπική αυτοδιοίκηση θα σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και θα «συγκρουστεί» με της λαϊκές αγορές ώστε να στηρίξει το θεσμό; 

Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα αλλά είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε ευτυχείς που αναγνωρίζεται η συμβολή μας. Οι Νέοι Αγρότες της Πρέβεζας με το όραμα, τον ενθουσιασμό, την πίστη και την επιμονή τους ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης.

Οι αγορές αγροτών θεσμοθετήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ στις 28/1/2014 ύστερα από αγώνα της Ένωσης Νέων Αγροτών-Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και 10 θαρραλέων παραγωγών που ξεκίνησαν πειραματικά στις 16/6/2012 σε ένα ιδιωτικό χώρο την πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσουν μια αγορά μόνο από πραγματικούς παραγωγούς που θα πουλούν τα ιδιοπαραγώμενα ή/& μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές..
Η ιδέα δεν είναι της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας αλλά ύστερα από επίσκεψη μελέτης στην Φλάνδρα του Βελγίου ο Πρόεδρος της θεώρησε σωστό να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα, ειδικότερα στην Πρέβεζα μια πόλη που παράγει  πολλά αγροτικά προϊόντα δεν είχε Λαϊκή αγορά και μονό 50 Μανάβηδες.
Οι Αγορές Αγροτών λειτουργούν για πολλά χρόνια στη  Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Το ΥΠΑΑΤ  προσέγγισε την προσπάθεια αυτή και συνέβαλε άμεσα και από τον Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε πιλοτικά την  πρώτη αγορά αγροτών  στην Ελλάδα στην Πρέβεζα .Μέχρι στιγμής η νομοθέτησή των Αγορών Αγροτών ικανοποιεί τους αγρότες ύστερα από αναμονή ενός χρόνου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στον καινούριο θεσμό ήταν ποικίλα και θα υπάρχουν συνεχεία βελτιώσεις, μέχρι να λειτουργήσουν πλήρως, περιμένοντας την ΚΥΑ, αλλά και διευκρινιστικές εγκυκλίους.

Να δούμε όμως τι θετικά έχει και τι έχει γίνει στην Πρέβεζα.
1) Για πρώτη φορά οι παραγωγοί διαμορφώνουν τις τιμές στην λιανική πώληση με αποτέλεσμα οι τιμές στα τοπικά αγροτικά προϊόντα να πέσουν έως και 70 % από τις τιμές τον Ιανουάριο του 2012.
2) Τα φημισμένα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής ταυτοποιούνται, περιορίζοντας το λεγόμενο βάπτισμα.
3) Το εισόδημα των παραγωγών τονώνεται και δημιουργείται ταμειακή ρευστότητα αφού κάθε Σάββατο εισπράττει μετρητά με αποτέλεσμα να μπορεί να στηρίξει κάπως τις καλλιέργειες της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, ιδιαίτερα τώρα που οι «κάνουλες» των Τραπεζών είναι κλειστές.
4) Οι διαδρομές των τροφίμων είναι μικρές και δεν φορτώνονται τα τρόφιμα με ενεργοβόρα-ρυπαντικά «τροφοχιλιόμετρα»
5) Οι τοπικοί μανάβηδες συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αγροτικά προϊόντα από άλλες περιοχές, περιφέρειες και άλλα κράτη, διότι στην Αγορά Αγροτών πωλούνται μόνο τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Να δούμε τώρα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει ακόμα και τώρα .
·        Οι Αγορές Αγροτών πρέπει δέχονται μόνο αγρότες και όχι άλλους επαγγελματίες
·        Την διαχείριση των Αγορών Αγροτών πρέπει να την αναλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παραπάνω είναι απαραίτητα και πιθανή νόθευσή τους θα καταστρέψει το βασικό σκεπτικό της Αγοράς Αγροτών, καθώς ο κύριος στόχος είναι να αναδειχτούν τα τοπικά προϊόντα της κάθε  περιοχής.
Η πρόταση-εφαρμογή της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας το αναφέρει ρητά ότι μόνο αγρότες πρέπει να συμμετέχουν στην Αγορά Αγροτών και το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προβλέψει κυρώσεις σε όσες Αγορές Αγροτών παρεκκλίνουν.

Στην περιστασιακή επιδεικτική Αγορά Αγροτών που λειτουργήσαμε μέσα στην Agrotica (μπροστά στην πύλη από το Πανεπιστήμιο, από 30 Ιαν έως 2 Φεβ 2014), με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι κάποιοι επιτήδειοι μοίραζαν φυλλάδια, ισχυριζόμενοι ότι νοικιάζουν χώρο για να κάνουν Αγορά Αγροτών μέσα στην Θεσσαλονίκη. Πρίν ακόμα ξεκινήσει η υλοποίηση του νόμου, ξεκίνησαν τα παρατράγουδα.

Στην Αγορά Αγροτών της Πρέβεζας οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες μιας και θίγονται αρκετά συμφέροντα αλλά τελικά όλοι κατάλαβαν στην Πρέβεζα ότι είναι καλύτερα  να έχεις Αγορά Αγροτών παρά Λαϊκή Αγορά (η Λαϊκή Αγορά είναι ελληνική εφεύρεση για να τακτοποιήσει πελατειακές σχέσεις και σχέσεις εξάρτησης με την κάθε  εξουσία). Η ιστορία δείχνει ότι στις Λαϊκές αγορές η τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα οι πολιτικοί συνέβαλε στην αλλαγή λειτουργίας της. Όταν ξεκίνησαν είχαν καλές προθέσεις, αλλά οι κομματικές σκοπιμότητες και οι πελατειακές σχέσεις, άλλαξαν την μορφή τους και την δυνατότητα παρέμβασης, και έτσι γέμισαν περισσότερο από επαγγελματίες εμπόρους που πουλούν εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ή μεταπουλούν από άλλους. Ούτε οι καταναλωτές ωφελούνται ικανοποιητικά, και η τοπική παραγωγή πετιέται, και οι καταναλωτές γίνονται «εξαρτώμενοι» του εμπορίου των πολυεθνικών.
Στην Αγορά Αγροτών ο φορέας θα είναι ανεξάρτητος από την τοπική αυτοδιοίκηση όποτε η διοίκηση θα γίνεται από αγρότες. που θα πουλούν τοπικά αγροτικά προϊόντα χωρίς την παρέμβαση κανενός. Η υπεραξία των τοπικών αγροτικών προϊόντων παραμένει στον τόπο και δημιουργεί πρόσθετο εισόδημα και διαδικασία ενδογενούς ανάπτυξης και έσοδα στους Δήμους.
Πρέπει λοιπόν οι δήμοι να αγκαλιάσουν και να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη δημιουργώντας Αγορές Αγροτών που στόχο έχουν την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξη και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής τους.

ΠΙΣΤΕΥΩ ότι Αγορές Αγροτών θα δημιουργηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα μιας και ο στόχος είναι η τοπική ανάπτυξη. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να παράγουμε ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, που θα σέβονται τους συμπολίτες και που θα αναδείξουν την τοπική μας κληρονομιά!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου