Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μια στο «καρφί και μια στο πέταλο» από τη δικαιοσύνη για δύο εταιρίες του κλάδου

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μια στο «καρφί και μια στο πέταλο» από τη δικαιοσύνη για δύο εταιρίες του κλάδου


Στη μέγγενη των δικαστικών αποφάσεων βρίσκονται οι εταιρείες του πολύπαθου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς το περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας, απουσίας ρευστότητας και όλων των προβλημάτων που τις ταλανίζουν εδώ και μήνες, επέβαλαν την προσφυγή τους στη λύση του διακανονισμού με τους πιστωτές. Μόνο που και εδώ η Δικαιοσύνη λειτούργησε χωρίς ενιαία στάση. Στην περίπτωση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών έκανε δεκτή την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ στην αντίστοιχη της εταιρείας Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Το πρόβλημα στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2008 όταν η υπό επιτήρηση εταιρεία «γονάτισε» υπό το βάρος των χρεών και των δανείων της. Μόνο στο εννεάμηνο του 2008, τα μακροπρόθεσμα δάνεια της εταιρείας ήταν 10,6 εκατ. ευρώ, τα βραχυπρόθεσμα 39 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ.
 
 
Την ίδια χρονιά, το ποσό των οφειλών των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών προς τις άλλες μεγάλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου ανέρχονταν σε 5,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών να αφορά την εταιρεία Περσεύς, θυγατρική της Σελόντα.
 
 
Η κρίσιμη θέση, στην οποία είχε περιέλθει τότε η εταιρεία, την οδήγησε στον περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητάς της, κάτι που ανακούφισε εκείνη την περίοδο τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Και τούτο γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2008 η εταιρεία, προσπαθώντας να διασωθεί «σκότωνε τις τιμές», προκαλώντας πιέσεις στον κλάδο με συνέπεια και οι άλλες ηγέτιδες εταιρείες της ιχθυοκαλλιέργειας να βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται και τα κέρδη τους να πέφτουν. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε στο σύνολο του έτους και μόνον μία μικρή βελτίωση παρουσιάστηκε κατά το 2009.
 
 
Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου είχαν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση της τιμής της τσιπούρας, σε ποσοστό 50%.
 
 
Με επίσημες επιστολές τους, οι εισηγμένες του κλάδου ενημέρωναν τις χρηματιστηριακές αρχές για την κατάσταση και τις οφειλές που διεκδικούσαν από την ΕΛΙΧΘ. Η Περσεύς ανέφερε ότι οι μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την πώληση ιχθυοτροφών ήταν 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΛΙΧΘ προς τον Ομιλο Νηρέα ήταν 574.560 ευρώ, ποσό που μπορούσε να διευθετηθεί μέσω σύμβασης εξυπηρέτησης την οποία είχε ο Νηρέας με μονάδα συσκευασίας της ΕΛΙΧΘ, την οποία χρησιμοποιούσε για δικά του προϊόντα. Η Δίας είχε γνωστοποιήσει ότι η καθαρή απαίτησή της από την ΕΛΙΧΘ ανερχόταν σε 8.070 ευρώ.
 
 
Στον αντίποδα, την ανάγκη οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και να σταματήσουν την κωλυσιεργία, που μπορεί να αποβεί καταστροφική συνολικά για τον κλάδο επισημαίνουν κύκλοι της ΔΙΑΣ μετά την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινή διαταγή που είχε υποβάλει στο Πολυμελείς Πρωτοδικείο της Αθήνας η εταιρεία.
 
 
Σημειώνεται ότι η Δίας έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης και ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην εκτελέσει διαταγές πληρωμών από πιστωτές της. Σημειώνεται πως η εταιρία είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που επίσης είχε απορριφθεί. Κύκλοι της ΔΙΑΣ παραπέμπουν στην προηγούμενη δήλωση του Δ.Σ. τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη οι πιστωτές να κινηθούν γρήγορα.
 
 
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημείωνε ότι προοπτική αναδιάρθρωσης των δανείων αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη και μακρόπνοη λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αντιμετωπίζει η ΔΙΑΣ. "Αντιμέτωποι με την προοπτική της επικείμενης χρεοκοπίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΣ αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΙΑΣ. Η ΔΙΑΣ πιστεύει ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΙΑΣ, των εργαζομένων και των συνεργατών της, και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για έναν ισχυρό κλάδο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας", δήλωσε η κυρία Anita Hamilton, συνέταιρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Linnaeus CapitalPartners, του βασικού μετόχου της ΔΙΑΣ, ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Δίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους και σε ραδιοφωνική παρέμβασή τους τις τελευταίες ημέρες, έκανα δραματική έκκληση για επείγουσα εξεύρεση λύσης.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου