Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Ζήτημα εβδομάδων το πόρισμα για τις αποζημιώσεις της ακαρπίας των ελιών μέσω ΠΣΕΑ

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, που συστάθηκε για την τεκμηρίωση του φαινομένου της ακαρπίας που έπληξε τα ελαιόδεντρα το 2013, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από κρατικά κονδύλια μέσω των ΠΣΕΑ.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Χαρακόπουλος, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Ελευθέριου Αυγενάκη.
 
Όπως είπε ο αν. υπουργός, σχετικά με το πόρισμα είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της επιτροπής καθηγήτρια κ. Κωνσταντινίδου, και μόλις θα το έχει στα χέρια του θα προχωρήσει στη συγκρότηση φακέλου, ο οποίος θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών για έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Από τη στιγμή που θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα καταστεί δυνατή να δοθεί εν είδει αποζημιώσεων η κρατική αυτή οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς όχι μόνο ελιάς, αλλά και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο της ακαρπίας, της μικροκαρπίας ή της σχοινοκαρπίας.
 
Καταλήγοντας επί του θέματος ο κ. Χαρακόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για τις αποζημιώσεις, την οποία απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, το στελεχικό δυναμικό των οποίων, όπως είπε, υπερβάλλει στις προσπάθειές του προκειμένου να καταγράφει ζημιές, να προβαίνει σε πορίσματα και η πολιτεία να αποζημιώνει τους παραγωγούς όπως πρέπει.
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ