Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αύξηση παραγωγής σιτηρών «βλέπει» έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση παραγωγής σιτηρών «βλέπει» έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Η συγκομιδή των σιτηρών του 2013 στην ΕΕ-28 εκτιμάται σημαντικά αυξημένη τόσο στο σύνολό της (+9,2%), όσο και επιμέρους στα σημαντικότερα σιτηρά. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σιτηρών Ελαιούχων Πρωτεϊνούχων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του στελέχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, κας Δήμητρας Μάρδα: σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής, η συγκομιδή των σιτηρών του 2013 στην ΕΕ28 εκτιμάται σημαντικά αυξημένη τόσο στο σύνολό της (+9,2%), όσο και επιμέρους στα σημαντικότερα σιτηρά.


Ειδικότερα η παραγωγή του κοινού σίτου ανήλθε στους 134 εκ. τ (+8,6%), του κριθαριού στους 59 εκ. τ (+9%) και του αραβοσίτου στους 65 εκ. τ (+12%). Σε ότι αφορά στον σκληρό σίτο, παρά την αξιόλογη μείωση των εκτάσεων  καταγράφεται ανεπαίσθητη μείωση παραγωγής (-0,3%) στους 8,4 εκ τ .


Εξάλλου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ανταποκρινόμενος σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι οι Κοινοτικές εξαγωγές μαλακού σίτου του 1ου τριμήνου της εμπορικής περιόδου 2013/14 ύψους 6,5 εκ τ. προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία (38%) και Ρουμανία (26%) με κύριους προορισμούς την Αλγερία (23%), Σαουδική Αραβία (13%), Νότα Κορέα και Μέση Ανατολή, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές κριθαριού ύψους 4,1 εκ τ. προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία (27%), Ρουμανία (22%) και Γερμανία (17%) με κύριο προορισμό τη Σαουδική Αραβία (54%).


Επισημαίνεται ότι κατά την ίδια περίοδο (1ο τρίμηνο 2013/14) σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα εμφανίζεται να απορροφά (56 χιλ τ.) το 14% των Κοινοτικών εισαγωγών μαλακού σίτου (3η εισαγωγική χώρα της ΕΕ28 ) με κύρια προέλευση την Ρωσία ενώ εξάγει (44 χιλ τ.) το 22%  των Κοινοτικών εξαγωγών σκληρού σίτου (2η εξαγωγική χώρα μετά τη Γαλλία) με κύριους προορισμούς τη Νιγηρία και την Τουρκία.


Κατά το ίδιο διάστημα, στις Κοινοτικές εισαγωγές σκληρού σίτου κυριαρχεί ο Καναδάς με 168 χιλ τ.(56%) , οι ΗΠΑ με 78 χιλ τ. (26%) και η Αυστραλία . Η Ιταλία απορροφά (243 χιλ τ.)το 81% των Κοινοτικών εισαγωγών σκληρού σίτου.


Παράλληλα, οι Κοινοτικές εξαγωγές αραβοσίτου του 1ου τριμήνου της εμπορικής περιόδου 2013/14 ύψους 0,9 εκ τ. προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία (49%) και Γαλλία (23%) με κύριους προορισμούς την Νότιο Κορέα (19%), Ιράν(15%) , Αίγυπτο (12%), ενώ οι αντίστοιχες Κοινοτικές εισαγωγές αραβοσίτου ύψους 1,3 εκ τ. προέρχονται κυρίως από τη Βραζιλία (69%) και Ουκρανία (17%) με κύριους προορισμούς την Ολλανδία (28%) , Ισπανία (24%), Πορτογαλία (21%).


Όπως αναφέρει η κα Μάρδα στο ενημερωτικό της σημείωμα «κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της O.E. Σιτηρών επεσήμανε ότι το 2013 ήταν πιο ομαλό από το 2012 για τα σιτηρά ενώ στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες έχουμε δυστυχώς στασιμότητα αποδόσεων».

Παράλληλα, ο Γάλλος εκπρόσωπος (O.E ελαιούχων ) της COPA εκτιμά ότι θα αυξηθεί η τιμή της σόγιας  με επιπτώσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι  οι τιμές των ελαιούχων παρουσιάζουν πτώση.


Από την πλευρά του ο Ιταλός εκπρόσωπος της COPA  επεσήμανε για τον σκληρό σίτο ότι το κόστος παραγωγής αυξάνει και οι τιμές δεν είναι πλέον επικερδείς για τον παραγωγό. Εκπρόσωπος της βιομηχανίας ζωοτροφών επεσήμανε ότι θα αυξηθεί η τιμή της σόγιας και οι κτηνοτρόφοι θα υποφέρουν. Επισημάνθηκε ότι εισάγεται στην ΕΕ αραβόσιτος Ουκρανίας παρα πολύ κακής ποιότητας.


Από την άλλη ο Ισπανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εκτάσεις σκληρού σίτου στην Ισπανία μειώνονται αλλά η Ισπανική Κυβέρνηση δεν θα δώσει την  συνδεδεμένη όπως η Ιταλική.


Επισημάνθηκε στη συζήτηση, τέλος, η αύξηση της ζήτησης αραβοσίτου από την Κίνα, η πτώση της τιμής αραβοσίτου και η εκτιμώμενη στροφή των Γάλλων παραγωγών από τον αραβόσιτο στον ζωοτροφικό σίτο.


Για την ΚΑΠ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε τα υφιστάμενα κέντρα παρέμβασης και τις χωρητικότητες αυτών. Στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα εκλείψει  η έννοια του  «κέντρου παρέμβασης», θα ανακληθεί ο Καν 1125/ 2010 για τον καθορισμό των κέντρων παρέμβασης σιτηρών, θα διατηρηθεί η έννοια των θέσεων αποθήκευσης (storage places).

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου