Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αθανάσιος Τσαυτάρης :Τομές για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη .

«Με την ανατολή της νέας χρονιάς, τις επιτυχίες της χώρας στο δημοσιονομικό τομέα, και το τέλος των δανεικών, το επιτυχημένο κλείσιμο της προηγούμενης ΚΑΠ ως προς την υλοποίηση των στόχων και την απορροφητικότητα των πόρων (Κανόνας Ν+2), τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ που εξασφάλισε σημαντικούς πόρους ύψους περίπου 20 δις ευρώ, για τη στήριξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας, σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμιστικές τομές που ξεκίνησαν τη χρονιά που πέρασε και άλλες που αρχίζουν με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, διασφαλίζεται η γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Νέοι θεσμοί και διαδικασίες, νέα εργαλεία και καινοτόμα παραγωγικά συστήματα έρχονται να λύσουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας και να δώσουν προοπτικές, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να περιορισθούν τα μειονεκτικά μας σημεία και να ενισχυθούν τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε σημαντικές τομές όπως: ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου που διευκολύνει τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων, η διασύνδεση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και η τήρηση βιβλίων Εσόδων -  Εξόδων με τις οποίες αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες, όπως οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, ενώ με το θεσμό των farmer’s markets, που για πρώτη φορά καθιερώσαμε, συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση της  ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Στηρίζουμε τις «συμπράξεις», τα «clusters» και τη συμβολαιακή γεωργία. Η ψηφιακή εκτίμηση και άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών συμβάλλει στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητας του πρωτογενούς τομέα με την έγκαιρη καταβολή του στους δικαιούχους. Το ΥπΑΑΤ αποτελεί το πλέον ψηφιοποιημένο Υπουργείο γεγονός που συντελεί στη διενέργεια άμεσων και μεγάλου αριθμού ψηφιακών διασταυρωτικών ελέγχων, οι οποίοι διασφαλίζουν τη δίκαιη και ορθή κατανομή των κονδυλίων, εθνικών και κοινοτικών, στη γεωργία μας, αποτρέποντας φαινόμενα αυθαιρεσίας του παρελθόντος. Και το 2014 αλλά και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αποτελεί για μας προτεραιότητα κάθε ευρώ να «πιάνει τόπο». Παράλληλα, δημιουργούμε το «Αγροτικό Ίντερνετ»  που αφορά στην εγκατάσταση  μέχρι και το 2015 της  λειτουργίας ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας.

Σημαντική μεταρρυθμιστική μας τομή αποτελεί και η δημιουργία του  Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΑΓΡΟΤΙΚΟ Τ.Α.Ε.). Το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, συνολικού κεφαλαίου 253 εκατ., ενισχύει τη ρευστότητα, την  επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με την έμπρακτη υποστήριξη του δευτερογενούς τομέα της μεταποίησης, τόσο μέσα από την προηγούμενη όσο και μέσα και από τη νέα προκήρυξη ύψους 100 εκατ. ευρώ, κάνουμε πράξη τη στροφή από μια γεωργία «χαμηλού κόστους» σε μια γεωργία ποιότητας. Δημιουργούνται και επεκτείνονται τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, εκτροφεία σαλιγκαριών ακόμα και μονάδες μεταποίησης αρωματικών φυτών σε όλη τη χώρα. Στηρίζεται λοιπόν ουσιαστικά και έμπρακτα η γεωργική επιχειρηματικότητα μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης. Μεταποιητικές επιχειρήσεις που μας εντυπωσιάζουν με τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές τους, τη δυναμικότητά τους και τον εξωστρεφή τους χαρακτήρα.

Οι προσπάθειες μας έπιασαν τόπο, καθώς τα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα αναδείχθηκαν και το 2013 σε «πρωταθλητές» των εξαγωγών. Από τα 10 προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα από όλες τις κατηγορίες, είτε είναι βιομηχανικά προϊόντα, είτε είναι ορυκτά, τα 5 είναι αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα τυριά, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά μας.  Και αν πάμε και στη 11η θέση των εξαγωγών θα δούμε το ελληνικό βαμβάκι. Και το 2014 λοιπόν, θα υποστηρίξουμε τη γεωργία ποιότητας, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Στηρίζουμε την αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών εισροών στο γεωργικό τομέα με το βλέμμα στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, δίνοντας προτεραιότητα στη διαχείριση του νερού, αυτού του τόσου σημαντικού πόρου για τη γεωργία μας που βρίσκεται σε περιορισμό, υλοποιώντας σε όλη τη χώρα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως φράγματα, ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές. Αξιοποιήσαμε σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας που για χρόνια έμεναν ανεκμετάλλευτες  προς όφελος της γεωργίας, δημιουργώντας στη Μακεδονία - Θράκη το μεγαλύτερο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών με χρήση γεωθερμίας.

Και, βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονούμε το παράλληλο νομοθετικό και προγραμματικό έργο για τη νέα ΚΑΠ, τις συνέργειες που έχουμε αναπτύξει με άλλα υπουργεία όπως του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος, όπως και την ελληνική προεδρία της Ε.Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η μεγάλη μας ευκαιρία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ο πλούτος που διαθέτουμε, το εξαιρετικό μας περιβάλλον, η βιοποικιλότητά μας, οι σπόροι, οι παραδοσιακές φυλές των ζώων μας που θα πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια της παραγωγικής μας διαδικασίας. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να αναπτυχθούμε. Με αποφασιστικότητα, διεκδικούμε και τολμάμε για ένα καλύτερο παρόν, αλλά και για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Ένα μέλλον που αξίζει σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά μας».


Άρθρο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου