Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ρύθμθση για τα αγροτικά δάνεια στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ

 
Τροπολογία με διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου ο αρμόδιος υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Η νέα ρύθμιση, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα επτά με δέκα χρόνων, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνονται σημαντικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, η ρύθμιση για την υπερυποθήκευση που είχε επιβληθεί εις βάρος των αγροτών-δανειοληπτών από την παλαιά ΑΤΕ, εξ αρχής είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, αλλά όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, αναμενόταν η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση αυτών των δανείων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική επιδότηση μη σύννομη ή κεκαλυμμένη.

Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτή, αφού διευκρινίστηκε το θέμα ότι ο τρόπος με τον όποιο θα εφαρμοστεί δεν αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό καθεστώς.

Ειδικότερα, επειδή μεγάλης έκτασης αγροτική γη (περίπου 500.000 στρέμματα) είχε υπερυποθηκευτεί για αξία πολλαπλάσια του ποσού των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες, με αποτέλεσμα και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους  και να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αυτή την τροπολογία. Σημειώνεται ότι είχε απομειωθεί των ύψος των υποθηκών με προηγούμενη τροπολογία του ΥπΑΑΤ. Τώρα επιλύεται το ζήτημα της αποπληρωμής των δάνειων που είχαν προσαυξηθεί ιδιαίτερα με τους τόκους υπερημερίας.

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα αποπληρωμής  των οφειλών των αγροτών σε μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλόμενου δανείου τους σε βάθος χρόνου, και παράλληλα, στην περίπτωση που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης των αγροτικών τους εκτάσεων δια του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μίσθωμα πηγαίνει στη δόση του δανείου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου