Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Σπάρτη: Ο πρωτογενής τομέας από το 2014


Εντύπωση προκάλεσε το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών, που αποτυπώθηκε με την πολυπληθή παρουσία τους, όσο και η σχεδόν παντελής απουσία μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία συνήθως μπαίνανε μπροστά-μπροστά, ακόμα και πριν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φορέων της κοινωνίας.
Στην ημερίδα στο Διοικητήριο συμμετείχαν πολλοί, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους παλαιούς προέδρους της ΕΝΑ Λακωνίας, κκ Πολυμενάκο Λεωνίδα, Κυριακόπουλο Παναγιώτη και Αλεξανδράκο Γεώργιο, και τους: Μανδραπήλια Παναγιώτη, Πολυμενάκο Δημήτρη, Μανίκη Γεώργιο, Βλάχο Αναστάσιο, Κούρλα Όλγα, Τζανετέα Αδαμαντία (Αντιπεριφερειάρχη), Αργειτάκο Σταύρο (Δήμαρχο Σπάρτης), Αποστολάκο Γρηγόρη (Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ), Μπαμπασίδη Κυριάκο (Γ. Δ/ντη ΟΠΕΚΕΠΕ), Μπουγάδη Χρήστο (Αντιδήμαρχο Σπάρτης), Αραχωβίτη Σταύρο (Πρόεδρο Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας), Δημητριάδη Δημήτρη (Πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας), Ντάρμο Γιώργο (πρόεδρο ΣΕΚ), Βλάχο Αναστάσιο (Πρόεδρο ΠΕΚ), Στρατηγάκο Ηλία (Περιφ. Σύμβουλο), Θεοχαράκου Βασιλική (Δ/ντρια Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας), Μάζη Κωνσταντίνα, Κατάβολο Κων/νο και πολλούς άλλους.
Το 2014, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα, οι αγρότες όλοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία για την Εφορία, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος, και με πάρα πολλά θέματα να χρειάζονται επεξηγήσεις, επεσήμανε ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος.
Για τους πραγματικούς επαγγελματίες αγρότες η agrostis.gr δημιούργησε το λογισμικό διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων-ifarma (2310 804981), που με τεχνικές γεωργίας ακριβείας βοηθά τον σύγχρονο αγρότη να τηρεί όλα τα στοιχεία που του χρειάζονται για να έχει πλήρη εικόνα της εκμετάλλευσης του, είπε ο κ. Βαγγέλης Βασιλειάδης.
Το σημαντικό έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως κεντρικό σημείο αναφοράς για όλο τον αγροτικό τομέα, ανέλυσε, ενώ έδωσε πολλές απαντήσεις σε θέματα και προβλήματα που ετέθησαν εκείνη την ώρα από τους παριστάμενους, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος.
Την Κοινή Γεωργική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020 και τις δυνατότητές της παρουσίασε ο Γεν. Δ/ντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης.
Την αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως απλώνεται από τις εισροές στην αγροτική εκμετάλλευση μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, ειδικότερα στην κτηνοτροφία περιέγραψε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης.
Ανάμεσα στα όσα ακουστήκαν επισημάνθηκαν:
  1. Εάν το ετήσιο κόστος διατροφής ενός προβάτου είναι 240€ με την ιδιοπαραγωγή υδροπονικής βιολογικής νωπής ζωοτροφής το κόστος μειώνεται σε μόνο 34€ … !...(210 24 68 688)
  2. Το συνολικό κόστος νωπής ζωοτροφής με το DNAsmart είναι μόνο 0,04€/κιλό. Έτσι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις γίνονται βιώσιμες και αντιμετωπίζονται προβλήματα υπερχρέωσις και δανείων.
  3. Η σωστή διαχείριση μιας αγροτικής εκμετάλλευσης επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με την εφαρμογή ifarma, όπου καταγράφονται όλα τα έξοδα και οι χρήσεις εξοπλισμού.
  4. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να μπορεί να φθάσει στον καταναλωτή. Με την παράδοση γάλακτος μόνο δεν μπορεί να επιβιώσει ένας κτηνοτρόφος.
  5. Η μεταποίηση του γάλακτος σε γιαούρτι και τυρί απελευθερώνει τον κτηνοτρόφο από τα εκβιαστικά διλλήματα της ευπαθούς πρωτογενούς παραγωγής, διότι το γιαούρτι δίνει μερικές ημέρες εμπορίας και το τυρί πολλούς μήνες αναζήτησης αγοράς.
  6. Τα μηχανήματα ενός μικρού τυροκομείο για επεξεργασία μέχρι 300 λίτρα γάλακτος, σε 3 ώρες, δεν κοστίζουν περισσότερο από 21.500 € (Κατέρης, 2492029240) σε ιδιόκτητο κατάλληλο χώρο (περίπου 20τμ.)
  7. Ένα πλήρες κοντέινερ για τυροκόμηση από μικρό κτηνοτρόφο, που εγκαθίσταται οπουδήποτε θέλει περίπου 55.000 € (TYROBOX).
  8. Απαραίτητη επισήμανση: Αυτά ισχύουν μόνο για την δική σου εκμετάλλευση. Δεν επιτρέπεται να τυροκομείς με γάλα άλλου, ούτε οικογενειακού κωδικού.
  9. Η επιχειρηματικότητα προαπαιτεί Έρευνα, Εκπαίδευση και Υποστήριξη. Σήμερα τίποτε από αυτά δεν φθάνει ικανοποιητικά στον έλληνα αγρότη.
  10. Η έλλειψη εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και γεωργικών εφαρμογών αφήνει χώρο για να δραστηριοποιούνται διαφόρων ειδών «έμποροι» ελπίδων, πουλώντας κάτι που σε άλλη χώρα πάει ίσως καλά, δεν έχει όμως δοκιμασθεί επαρκώς (7-10 χρόνια) στην Ελλάδα. Έτσι οι αγρότες αντί για επιχειρηματίες γίνονται … πειραματόζωα …
  11. Η Ελλάδα χρειάζεται για την ανανέωση των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα περίπου 6.000 νέους αγρότες ετησίως. Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα εκπαιδεύει μόνο 250 περίπου ετησίως σε αγροτικά σχολεία.
  12. Οι αγρότες εξ ορισμού «επιχειρούν» με μεγάλες αβεβαιότητες, παρόλα αυτά δεν τους αναγνωρίζουν ως συμβάλλοντες στην τοπική οικονομία και δεν τους εγγράφουν στα τοπικά Επιμελητήρια. Πρέπει να τακτοποιηθεί το πρόβλημα, ή να δημιουργηθούν αμέσως ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
  13. Η αναγνώριση των αγροτών ως «ελευθέρων επαγγελματιών» υποκρύπτει τον πιθανό αποκλεισμό από αποσβέσεις κόστους χρήσης γης, μηχανημάτων και πιθανόν μη αναγνώριση της προσωπικής εργασίας των μελών της οικογένειας.
  14. Ένα πολύ λεπτό θέμα είναι ο υπολογισμός της αξίας των χρησιμοποιουμένων μέσων, όπως πχ των δένδρων. Ενώ απαιτείται προετοιμασία μερικών ετών, χωρίς απολύτως κανένα εισόδημα, τυχόν απώλεια ενός 15ετούς δένδρου δεν μπορεί να αποτιμηθεί με την ενσωματωμένη αξία, και την δαπάνη αντικατάστασης.
  15. Η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι ετήσια αλλά για την φυτική παραγωγή παρουσιάζει κύκλο περίπου 5ετίας, και στην ζωική παραγωγή κυλιόμενο κύκλο περίπου 3ετίας. Η φύση παρουσιάζει ακαρπίες, 11ετή κύκλο ηλιακών κηλίδων, και 6ετή κύκλο el ninio. Εάν δεν ληφθεί υπόψη το «μια μήλα, μια φύλα» κινδυνεύει να εκτεθεί ο αγρότης σε άδικη υπερφορολόγηση όταν έχει καλή παραγωγή.
  16. Η έλλειψη χαρακτηρισμού αποκλειστικών χρήσεων γης εκθέτει τον αγρότη σε υποψίες «real estate», με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο αγρότης αντίστοιχα σε άδικη υπερφορολόγηση αγροτεμαχίων, όπου τα αγροτεμάχια εκλαμβάνονται ως μέρος οικιστικής «ανάπτυξης».
  17. Το 2011 το αγροτικό εισόδημα (όπως αποτυπωνότανε) ήταν 798 εκ € και οι αγρότες πλήρωσαν όπως φαίνεται από τα στοιχεία τοι ΥπΟικ, 372 εκ €, δηλαδή η φορολογία ήταν 46,6% ! … (Φ. Βακάκης). Απαράδεκτο, αλλά πραγματικό.
  18. Εάν στα 798 εκ € προστεθούν τα 3.015 εκ € επιδοτήσεις που δόθηκαν σε αγρότες και μη αγρότες, τότε το εισόδημα θα κάλυπτε 500.000 οικογένειες με ένα ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περίπου 7.500 €… Αλλά αυτό δεν έχει φοροδοτική ικανότητα. Είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και βέβαια δεν λαμβάνει υπόψη αποσβέσεις και εξοπλισμό. Και εάν φορολογηθούν οι αγρότες ως επαγγελματίες με τεκμήρια και 55% προκαταβολή φόρου, ζούμε στιγμές ακατανόητες. Κάτι τραγικό πάει να γίνει, και οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ή απλά δεν υπάρχουν, εκτός από κάποιες φωτεινές περιφερειακές αναλαμπές όπως η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας, στις 24/11/2013, και άλλες, που ήδη έχουν θέσει τα θέματα, όπως η ΕΝΑ Πρέβεζας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
 
ΠΗΓΗ : Agriculture Portal . gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου