Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικό σήμα για το γάλα αντί αναγραφής προέλευσης

Ελληνικό σήμα για το γάλα αντί αναγραφής προέλευσης

Αναφορικά με το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς, απαντώντας στην παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς, έχει διατηρήσει σε ισχύ την εν λόγω αγορανομική διάταξη.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η Αγορανομική Διάταξη 5/2009, ευνοϊκή για Έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές, έχει κριθεί ότι αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο σύμφωνα με την από 8/3/2010 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε2010/1195).

Η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς και τους καταναλωτές, έχει διατηρήσει σε ισχύ την εν λόγω αγορανομική διάταξη, ενώ, ενόψει της υποχρέωσης συμμόρφωσης προς την ανωτέρω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου διατηρηθεί επί της ουσίας το περιεχόμενο της αγορανομικής αυτής διάταξης με την εκπόνηση Κανονισμού από τον ΕΛΟΓΑΚ για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Κανονισμός ήδη έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η θέσπιση του Ελληνικού Σήματος θα διασφαλίσει πλήρως την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, ενώ θα δώσει την δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει το προϊόν που είναι αποδεδειγμένα ελληνικό, χωρίς να παραβιάζεται η ενωσιακή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου