Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών από την ΕΑΣ Ηλείας


Με στόχο την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής αρμοδιότητάς της, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης και να δημιουργήσουν ομάδα παραγωγών, αναλαμβάνει δράση η ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση θέτει σε εφαρμογή το   πρόγραμμα  ΟΕΦ, που με την ολοκλήρωση του, αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα στην προώθηση στην αγορά με καλύτερους από ό,τι μέχρι τώρα όρους, του ελαιολάδου. Τι είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα  και πόσο έχει ωφελήσει κα θα ωφελήσει τα μέλη της ΕΑΣ, μας το εξηγεί  το στέλεχος της Ένωσης Δημήτρης Βάλαρης.  Του ζητήσαμε λεπτομέρειες και μας έστειλε ενημερωτικό δελτίο το οποίο αναφέρει τα εξής:  
«Το πρόγραμμα των Ελαιουργικών Φορέων που διέπεται από τον ΕΚ867/2008 και τις τροποποιήσεις του έχει να κάνει με δράσεις που αφορούν  τον προγραμματισμό της παραγωγής,  τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση της εμπορικής αξίας των προϊόντων τους, στην εγκαθίδρυση περιβαλλοντικών μέτρων, στην ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής  καθώς την εφαρμογή ενεργειών για την  πρόληψη και διαχείριση κρίσεων.
Η ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας,  εγκρίθηκε ως οργάνωση ελαιουργικών φορέων το 2009. Από τότε υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ την τριετία (2009-2011) και συνεχίζει χωρίς προβλήματα το εγκεκριμένο πρόγραμμα της 2ης τριετίας (2012-2015).  Η χρηματοδότηση των δράσεων  γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της από κονδύλια της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα μικρό μέρος καλύπτεται  από Εθνικούς πόρους.
Το πρόγραμμα της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας εστιάζει στην υλοποίηση μιας σειράς στρατηγικών που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς  των προϊόντων της και στην τόνωση της εμπορικής αξίας του ελαιόλαδού της.
Η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας μέσω της εφαρμογής του προγράμματος:
  • εξασφάλισε τιμές για το τυποποιημένο ελαιόλαδο
  • αύξησε την δυνατότητα των  εξαγωγών της
  • βελτίωσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής του ελαιολάδου
  • διασφάλισε την ποιότητα των προϊόντων μέσω απαραίτητων σημάτων πιστοποίησης για την πρωτογενή παραγωγή, την  επεξεργασία & τυποποίηση ελαιολάδου. 
  • δημιουργεί νέα εγκατάσταση αξιοποίησης των υποπροϊόντων του ελαιολάδου μέσω παραγωγής σαπουνιού, αλλά και αναπτύσσει την εμπορική του δραστηριότητα μέσα από νέα προϊόντα
  • διανέμει εξοπλισμό στον ελαιοκαλλιεργητή για την βελτίωση των καλλιεργητικών του τεχνικών και
  • προσφέρει εκπαίδευση για την ενημέρωση των σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών γεωργία αλλά και την συμμόρφωση του  με τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής.
  • Πιστοποιεί τον παραγωγό και του εξασφαλίζει άμεση χρηματική ενίσχυση που βασίζεται στην βελτίωση της ποιότητας της καλλιέργειας του ελαιολάδου.
Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί στους παραγωγούς πάνω από 1200 τεμάχια συγκομιδής (ελαιόπανα & αλυσοπρίονα), πάνω από 570 ανοξείδωτες δεξαμενές για την διατήρηση του ελαιολάδου σε περισσότερους από 600 παραγωγούς και έχει προγραμματιστεί, μέχρι τέλος του προγράμματος, να διανεμηθούν πληθώρα από  ανοξείδωτες δεξαμενές, και παλετοκιβώτια μεταφοράς του ελαιοκάρπου σε άλλους τόσους παραγωγούς.
Επίσης πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ισπανία σε πρότυπους ελαιώνες, σε ελαιοτριβεία – τυποποιητήρια καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ έγιναν και συναντήσεις με παραγωγούς, με στελέχη συνεταιριστικών μονάδων αλλά και συνάντηση με υψηλόβαθμα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου στη Χαέν. Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ισπανία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου της Ισπανίας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου