Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Με 253 εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Με 253 εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Το ποσό των 253 εκατομμυρίων ευρώ περιέχει ο "κουμπαράς" του νεοσυσταθέντος Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, με θέμα "για μια άλλη προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη".
"Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενθαρρύνουμε τους νέους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία για να παράξουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που στοχεύουν στην εξωστρέφεια", τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες μέρες τέθηκε σε λειτουργία το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο διαθέτοντας ένα κουμπαρά 253 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να ενισχύει τη ρευστότητα αυτών που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα με χαμηλότοκα δάνεια, με επιτόκια κάτω του 4%, όσων θέλουν να κάνουν σχέδια βελτίωσης της αγροτικής ή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και όσων θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών μας προϊόντων".
 
Στην ημερίδα παρέστη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος υπογράμμισε: "Ξεκινάμε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 6η παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας, σειρά δράσεων με τίτλο "οι καινοτόμοι". Αναζητούμε νέες ιδέες και φρέσκες πολιτικές μέσα από την κοινωνία. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους αλλά και να ωθήσουμε τους πολίτες να επενδύσουν στις δικές τους ιδέες, μέσα σε ένα νέο βιώσιμο και αποτελεσματικό πολιτικό και παραγωγικό περιβάλλον που δεν θα δημιουργεί εμπόδια αλλά ίσα ίσα θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα".
 
Στην ομιλία του ο Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, ανέφερε ότι πριν από 20 χρόνια 14 οινοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία με τη δημιουργία ένωσης και σήμερα βρίσκονται στην πρωτοπορία του ελληνικού κρασιού, με επισκέψιμα οινοποιεία, εξαιρετικά προϊόντα και ειδικές διαδρομές που αναπτύσσουν τον οινοτουρισμό.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τα 37 επισκέψιμα οινοποιεία της Ενωσης επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 100.000 άτομα, Ελληνες και ξένοι, ενώ υπάρχουν και 75 συνδεδεμένα μέλη στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ηπειρο. Κάθε χρόνο οι εξαγωγές τους αυξάνονται κατά 10% και όπως είπε "τα κρασιά μας βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, υπάρχει ελληνικό κρασί σε 400 εστιατόρια της Νέας Υόρκης, μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα διεθνή κρασιά. Εχουμε συνεννόηση και κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ μας κι αυτό είναι καινοτομικό για την Ελλάδα". Από την πολιτεία οι οινοπαραγωγοί περιμένουν να τους ακούσει και να θέσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει το περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν.
 
Ο διευθυντής Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, Ευάγγελος Βέργος,είπε ότι στο εν λόγω Κέντρο έχουν φοιτήσει πάνω από 1.000 άτομα και το 74,5% αυτών έχουν εμφανίσει επιχειρηματικότητα. Για την ενασχόληση με τον τομέα της αγροδιατροφής σημείωσε ότι δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση, αλλά είναι ένα ζήτημα διαχρονικό, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
 
Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου "REDESTOS Agrotechnology" Ευθύμης Ευθυμιάδης μίλησε για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στον αγροδιατροφικό τομέα με πάνω από 80 χρόνια ιστορίας. Οπως εξήγησε, αυτό που την ξεχωρίζει είναι η ολιστική προσέγγιση. Δηλαδή, διαθέτει από αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες μέχρι και παραγωγή τελικών αγροτικών προϊόντων. "Εχουμε εργοστάσια που παράγουμε αγροχημικά, λιπάσματα, σπόρους σποράς, έχουμε εργαστήρια αναλύσεων όπου κάνουμε αναλύσεις ποιότητας τροφίμων και έχουμε και ένα μεγάλο θερμοκήπιο, το πιο καινοτόμο θερμοκήπιο στην Ελλάδα, 100 στρεμμάτων που παράγει 5.000 τόννους υδροπονικής ντομάτας σε τσαμπί το χρόνο. Πάμε στον παραγωγό, του δίνουμε και τα εφόδια και τη γνώση να παράξει και διέξοδο να εμπορευθεί τα προϊόντα του σε υψηλή τιμή", υπογράμμισε.
 
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης και την παρακολούθησαν στελέχη του κόμματος από τον αγροτικό τομέα, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία και νέοι που θέλουν να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ