Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Επιστρέφουν στον καπνό οι Αιτωλοακαρνάνες

Επιστρέφουν στον καπνό οι Αιτωλοακαρνάνες

Φέτος η τιμή του κιλού, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, κκυμαίνεται μεταξύ 1,90 και 2,05 ευρώ. Οι εκτιμήσεις όμως όσων γνωρίζουν την αγορά είναι πως οι τιμές αυτές είναι οι αρχικές, ενώ στο μέλλον που θα υπάρχει η πιο ποιοτική παραγωγή οι τιμές θα μεταβληθούν ανοδικά και κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αύξηση αυτή εικάζεται πως θα είναι της τάξης των 20 ή των 30 λεπτών. Η τιμή εκκίνησης όμως για τα καπνά του συγκεκριμένου τύπου στις περιοχές Κατερίνης και Μπασμάς είναι ποιο καλύτερες από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δείχνουν τα πράγματα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεδομένο.
Στην Αιτωλ/νία στην παρούσα φάση ξεκίνησαν οι πρώτες παραλαβές από τους καπνεμπόρους, συνεπώς δεν υπάρχει η δυνατότητα πλήρους διαμόρφωσης των τιμών, ώστε να τις γνωρίζουν όλοι. Στην περιοχή του Μεσολογγίου φέτος σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των παραγωγών. Συγκεκριμένα από 100 άτομα που υπήρχαν πέρσι φέτος καταμετρήθηκαν-παρέδωσαν καπνά 300 επιπλέων άτομα. Καλλιεργήθηκαν περίπου 2.500 στρέμματα με ποικιλία «Κατερίνη Σ-53» και πολύ λιγότερος αριθμός ποικιλίας «Μπασμάς». Η ποικιλία του Μπασμά κινήθηκε στα περσινά επίπεδα ως προς την τιμή πώλησής τους, δηλαδή μεταξύ 1,80 και 2,00 ευρώ το κιλό.


Με δεδομένου όμως ότι αυτές είναι οι πρώτες τιμές, οι καπνοπαραγωγοί αναμένουν πως η τιμή όταν διανύουν την καπνική περίοδο θα ανέβει στα 3,50 ευρώ το κιλό. Πεσμένη δηλαδή κατά 30 λεπτά απ ότι ήταν πέρσι. Σύμφωνα πάλι με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι χαμηλότερες τιμές φέτος θα διαμορφωθούν για την ποικιλία της Κατερίνης, αλλά οι τιμές τόσο για την συγκεκριμένη ποικιλία όσο και για την ποικιλία Μπασμάς θα ξεπεράσουν τα 4,00 ευρώ.

Σημειώνεται πως στην Αιτ/νία παρατηρείται γενικότερη επιστροφή στην καλλιέργεια, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες και υποστήριξη αναλαμβάνει η ΕΑΣ Αγρινίου, σε διάφορα θέματα, όπως σχέδια βελτίωσης κ.λπ

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου