Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Οδηγίες για την εφαρμογή τυποποίησης κατά την διακίνηση και εμπορία εσπεριδοειδώνΜε το υπ΄ αριθ 4893/126574/17.10.2013 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίδονται οδηγίες εφαρμογής τυποποίησης κατά την διακίνηση και εμπορία εσπεριδοειδών.
Προς ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas ο πρόεδρός του, κ. Γεώργιος Φραγκίστας, το κοινοποιεί με τις εξής επισημάνσεις:
 
Εφιστάτε η προσοχή στην αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας όπως καθορίζονται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία όπως:
α) της τήρησης των ελάχιστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους
β)της μη χρήσης χρωστικών ουσιών και της προσοχής επί των μετασυλλεκτικών χειρισμών σε αποπρασινισμένους καρπούς (με νομίμως κυκλοφορούντα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα)
γ) της σωστής σήμανσης με:
-στοιχεία συσκευαστή/τυποποιητή
-μητρώου GR ,προϊόντος & ποικιλίας
-καταγωγής και κατηγορίας, μέγεθος κλπ προϊόντος
=ένδειξης χρήσης συντηρητικών & αριθ παρτίδας Σημειώνεται ότι συσκευασίες που αναγράφουν συντηρητικά που δεν έχουν έγκριση π.χ. TBZ κ.α δεν χρησιμοποιούνται
δ) της μη διακίνησης – πώλησης εισαγωγής και εξαγωγής εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα που έχει απαγορευθεί με αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  προς προστασία του φυτικού κεφαλαίου της χώρας .
 
Επίσης, τονίζει τα εξής: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων αλλά και προϊόντων που φορτώνονται κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων και δεν θα υπάρξει διακίνηση τους προς τις καταναλωτικές αγορές.
 
Επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη του σημαντικότατου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές για κάθε σχετική παραβίαση που θα υποπέσει τυχόν στην αντίληψή σας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ