Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

"Μαύρος" χειμώνας για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς



Δύσκολες μέρες περιμένουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Νομού που εξαρτώνται από το αγροτικό εισόδημα. Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα στο σύνολο σχεδόν του Νομού έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται  ιδιαίτερα στις χονδροελιές όπου  χιλιάδες  δέντρα είναι εντελώς «γυμνά» από καρπό, ενώ  χιλιάδες παραγωγοί δεν θα μπουν καν στο λιοστάσι.  Η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. Οι παραγωγοί ξόδεψαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους στο να περιποιηθούν τα δέντρα (κλάδεμα, λιπάσματα) ευελπιστώντας πως η απόδοση της καλλιέργειας θα υπερκαλύψει τα έξοδα, όπως και σειρά άλλων υποχρεώσεων του οικογενειακού τους προγραμματισμού.   
Άλλωστε το λάδι και η ελιά, ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι το συμπληρωματικό εισόδημα των πολιτών, αποτελεί βασική πηγή πλούτου, υπολογίσιμη συχνά περισσότερο απ’ ότι τα έσοδα του σταθερού επαγγέλματος.   Φέτος, σε ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το απόλυτο 100%, κατά μέσω όρο δε το 80-90%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα ελαιόδεντρα δεν έδωσαν καρπό και ως εκ τούτου η απώλεια εισοδήματος θα είναι αντίστοιχη. Μικρότερη, αλλά σημαντική είναι η απώλεια για τις ελιές καλαμών, όπου η εφετινή παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη κατά 40-50%, ποσοστό που επίσης μεταφράζεται σε …καταστροφή και απόγνωση για τους αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι στο φτωχό νομό  θα λείψουν φέτος αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με επιπτώσεις ολέθριες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, αφού ως γνωστόν οι αγρότες είναι ο βασικός μοχλός της οικονομίας. Άμεσα δεν πλήττονται μόνο οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, τα εργοστάσια μεταποίησης και οι εμπορικές εταιρίες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στη συγκομιδή του καρπού και κατ’ επέκταση όλοι οι κλάδοι που συναποτελούν την αλυσίδα της οικονομικής δραστηριότητας.

πηγή: ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου