Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής συνάντηση υπουργών Γεωργίας για τις ασταθείς τιμές των τροφίμων



Διεθνής συνάντηση υπουργών Γεωργίας για τις ασταθείς τιμές των τροφίμων

Η «αστάθεια των τιμών των τροφίμων» είναι το θέμα της παράλληλης εκδήλωσης στα πλαίσια της 40ης Συνόδου της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Επάρκεια, που διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), στην Ρώμη.
Στην εν λόγω εκδήλωση, αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς και ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος πρόκειται α υποστηρίξει το αίτημα πολλών κρατών μελών να ανακηρυχθεί το έτος 2016 ως «Παγκόσμιο Έτος Ψυχανθών», κάτι που έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος να κηρύξει η Ευρώπη το 2015 ως «Έτος Ψυχανθών».
 
Όπως έγινε γνωστό και ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, το έτος 2014 θα ανακηρυχθεί ως «Ελληνικό Έτος Ψυχανθών». Είναι άλλη μια προσπάθεια υποστήριξης της κτηνοτροφίας μέσω των ζωοτροφών, αλλά και της διατροφής του ανθρώπου με τα υγιεινά όσπρια.
 
Η υπουργική συνάντηση
 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του FAO, πρόκειται για την δεύτερη υπουργική συνάντηση για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων μετά την επιτυχία αντίστοιχης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το 2012 με αφορμή την τρίτη άνοδο των διεθνών τιμών των σιτηρών σε πέντε χρόνια.
 
Σήμερα, παρόλο που οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει από τις κορυφές που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο 2012, παραμένουν υψηλές ενώ τα διαθέσιμα αποθέματα σιτηρών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αγορές παραμένουν ευάλωτες.

Η εν λόγω συνάντηση θα αποτελέσει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των υπουργών όσον αφορά την αστάθεια των τιμών των τροφίμων και τα πολιτικά προβλήματα που τίθενται. Η συνάντηση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και έγκαιρη ελλείψει άλλων διεθνών πρωτοβουλιών για μια ευρεία συνάντηση υπουργών Γεωργίας προκειμένου να συζητήσουν τα γεωργικά θέματα της αγοράς. Πράγματι, παρά τη σημασία τους, τα εκκρεμή θέματα σχετικά με τις τιμές των τροφίμων και των αγορών σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκαν κατά την διάρκεια πολυμερών διαδικασιών του τρέχοντος έτους.

Ενώ υπάρχει κάποια συναίνεση για τις αιτίες της αστάθειας των τιμών των τροφίμων , τουλάχιστον στα επεισόδια του 2007 - 08, και την καλύτερη κατανόηση των απαντήσεων σε θέματα πολιτικής, εξακολουθεί να υπάρχει σειρά από εκκρεμή ζητήματα, όπως: η κερδοσκοπία και η ρύθμισή της, οι πολιτικές για τα βιοκαύσιμα, οι εμπορικές πολιτικές και ο δυνητικός ρόλος των αποθεμάτων, τα οποία παραμένουν αμφιλεγόμενα. Τα αίτια και οι συνέπειες της αστάθειας των τιμών των μη εδώδιμων γεωργικών προϊόντων έχουν μελετηθεί και κατανοηθεί πολύ λίγο, αλλά πολλές χώρες εξαρτώνται οικονομικά από τις εξαγωγές τους των εν λόγω προϊόντων. Γενικότερα, οι σχέσεις μεταξύ της αστάθειας των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ανασφάλειας δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, ελλείψει λεπτομερής γνώσης της μετάδοσης των τιμών μέσω των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Το σημείο και οι περιπτώσεις όπου η μεταβλητότητα γίνεται «υπερβολική» ή εκφυλίζεται σε μια «κρίση» είναι, επίσης, ανοικτό προς συζήτηση. Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν διερευνηθεί πολύ αν και αυτές μπορούν να είναι περίπλοκες και σοβαρές, ιδίως για τις χώρες που είναι εξαγωγείς βασικών μη διατροφικών γεωργικών προϊόντων, αλλά και εισαγωγείς προϊόντων διατροφής. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται για να καθορίσουν αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση όχι μόνο της άμεσης αγοράς και τα προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων που προκλήθηκαν από τη διεθνή αστάθεια των τιμών των τροφίμων, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις μακροοικονομικές επιπτώσεις για τον πληθωρισμό, τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα δημόσια έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη. Βρίσκονται υπό πίεση προκριμένου να βοηθήσουν να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της αστάθειας των τιμών για τους φτωχούς καταναλωτές, αλλά και για να παράσχουν ευνοϊκό περιβάλλον στους παραγωγούς να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Σε διεθνές επίπεδο, η συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με τον πιθανό ρόλο των αποθεμάτων στην μείωση της αστάθειας, ή τουλάχιστον στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεών της.
 
Η σημερινή υπουργική συνάντηση για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων θα παράσχει ένα φόρουμ συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων γύρω από αυτά τα επίκαιρα θέματα, ώστε να συγκεντρωθούν γνώσεις σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις τις αστάθειας των τιμών των τροφίμων σε εθνικό επίπεδο και να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές για τον χειρισμό του εν λόγω πολυδιάστατου πολιτικού προβλήματος. Θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της 40ης συνόδου της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια (CFS ), χωρίς να αποτελεί ένα τυπικό μέρος της ατζέντας της, αλλά μάλλον μια διακριτή εκδήλωση που θα επιτρέψει στους αντιπροσώπους να παρακολουθούν τη διαδικασία και να ενημερώνονται από τις συζητήσεις.
 
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 11.00 (ώρα Ρώμης) και στο τέλος της θα δοθεί σχετική συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του FAO κ. Jose Granziano da Silva.
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου