Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τσαυτάρης και Έξαρχος στις πυρόπληκτες περιοχές της Άμφισσας και της Βοιωτίας

Τσαυτάρης και Έξαρχος στις πυρόπληκτες περιοχές της Άμφισσας και της Βοιωτίας

Τον πληγέντα, από την πρόσφατη πυρκαγιά, παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο.
Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ, με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη, επισκέφθηκε τμήματα του ελαιώνα, τα οποία υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, παρουσία της Βουλευτού Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας κας Ασπασίας Μανδρέκα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά και της Αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κας Γιώτας Γαζή.
 
Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τις δράσεις στήριξης του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, που επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:
  1. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ήδη έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 50% των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των εκτιμήσεων.
  2. ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: με την ολοκλήρωση του έτους αναμένεται να κατατεθεί από τη χώρα μας πλήρης φάκελος προγράμματος ΠΣΕΑ που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πυρκαγιών του 2013. Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ, προκειμένου οι δικαιούχοι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν γρήγορα, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου.
  3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές για τους δικαιούχους του προγράμματος θα συνεχιστούν κανονικά, τόσο για το 2012, όσο και για το 2013, ενώ θα ληφθεί πρόνοια για τη συνέχιση του προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, «καθώς το ΥπΑΑΤ θεωρεί τον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και του Δελφικού Τοπίου».
  4. ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε τη βούληση του Υπουργείου για την ολοκλήρωση των δύο σημαντικών σύγχρονων αρδευτικών έργων της περιοχής και τόνισε ότι από την πλευρά του Υπουργείου καταβάλλεται έντονη προσπάθεια, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει από τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.
 
Σε πρόταση της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε Φωκίδας κας Γαζή για εξεύρεση πόρων για την τοποθέτηση αντιπυρικών κρουνών μέσα στον ελαιώνα της Άμφισσας, ο υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και τόνισε ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης της.
 
Μάλιστα, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον χρήματα και η δεύτερη δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών θα ανέλθει περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δόση αναμένεται να καταβληθεί το προσεχές διάστημα.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαυτάρης μετέβη στην περιοχή της Χαιρώνειας, όπου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής, που επίσης υπέστησαν ζημιές στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο τους από την πρόσφατη πυρκαγιά. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές της Ν.Δ κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σταθάς και ο Δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Νίκος Παπαγγελής.
 
Ο υπουργός ανακοίνωσε άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, κτηνοτρόφων, όπως:
  1. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: ολοκληρώθηκαν ήδη από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου που υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να λάβουν τις αποζημιώσεις στην επόμενη, προγραμματισμένη εντός του Οκτωβρίου, πληρωμή από τον ΕΛΓΑ.
  2. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: για τις ζημιές που υπέστη το πάγιο κεφάλαιο των κτηνοτρόφων (σταυλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές) ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι θα συμπεριληφθούν, όπως και στην περίπτωση ανασύστασης του φυτικού κεφαλαίου του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, στον φάκελο ΠΣΕΑ πυρκαγιών του έτους 2013 που θα κατατεθεί από τη χώρα μας.
 
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι το εισόδημα των πληγέντων κτηνοτρόφων θα υποστηριχθεί άμεσα και από την επικείμενη καταβολή του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης.
 
Τέλος, ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε το γεωργικό και παραγωγικό Δήμο Αλιάρτου, όπου συζήτησε με το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ντασιώτη, σχετικά με θέματα βελτίωσης συνθηκών και αξιοποίησης της πεδιάδας της Κωπαϊδας, ενώ τέθηκε και το θέμα της καλύτερης λειτουργίας του Οργανισμού Κωπαϊδας προς όφελος των καλλιεργητών. O κ. Ντασιώτης εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου