Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εκκρεμότητες της νέας ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την Δευτέρα


 
Σαφείς οδηγίες από τα κράτη μέλη σχετικά με την ενδεχόμενη εναρμόνιση θέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, σκοπεύει να λάβει η Λιθουανική προεδρία της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Λιθουανός υπουργός Γεωργίας, καθ. Vigilijus Jukna, θα παρουσιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του τριμερούς διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, ο οποίος επικεντρώθηκε στα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 (ΠΔΠ).

Κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, τόσο η προεδρία όσο και τα κράτη μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που επετεύχθη τον προηγούμενο Ιούνιο.

«Η Λιθουανική προεδρία δεν σκοπεύει να ανοίξει εκ νέου πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τα κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και έχει μια πολύ περιορισμένη εντολή (που απηχεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή θέματα που άπτονται του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ανώτατο όριο, ευελιξία στη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ των πυλώνων, και άλλων). Ωστόσο , ελπίζουμε να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο κ. Β. Jukna
 
Άλλα σημαντικά θέματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου αφορούν τα εξής:
- Ενημέρωση από την Επιτροπή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των διμερών και πολυεθνικών εμπορικών διαπραγματεύσεων στον αγροτικό τομέα.
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει, επίσης, την ανακοίνωσή της για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσει την υπάρχουσα που εγκρίθηκε το 1998.
- Κατόπιν αιτήματος άλλων αντιπροσωπειών, η προεδρία σκοπεύει να θέσει ένα ερώτημα σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων (για την απειλή εξάπλωσης της ασθένειας στην επικράτεια της ΕΕ και την ανάγκη συντονισμένης δράσης των κτηνιατρικών συστημάτων ελέγχου δεδομένων για ζώντα ζώα).
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου