Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Προχωρούν τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού

Προχωρούν τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού

Για μια ακόμη χρονιά αρκετές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα υλοποιήσουν προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας στο κριθάρι.
Όπως αναφέρουν από την Αθηναϊκή Ζυθοποία που υλοποιεί παρόμοια προγράμματα «το ελληνικό κριθάρι που προμηθεύεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από παραγωγούς της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας είναι υψηλής ποιότητας


Επιλέγοντας σαν πρώτη ύλη κριθάρι από την ελληνική γη, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δίνει μία πολύτιμη ανάσα στην αγροτική ανάπτυξη, υποστηρίζει ουσιαστικά τις θέσεις απασχόλησης στις τοπικές αγροτικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά την ελληνική οικονομία.»


Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας σε αριθμούς (μέχρι και το 2012):


•Προμήθεια 70.000 τόνων υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από το 2008 για την παραγωγή των μαρκών Amstel και ΑΛΦΑ, αξίας που ξεπερνά τα €10.000.000


•Συνεργασία με 2.100 έλληνες παραγωγούς μέσα από 22 αγροτικούς συνεταιρισμούς.


•Προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία που ξεπερνάει τα € 3.000.000


•320 νέες θέσεις εργασίας – οι 265 αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα (βάσει Μελέτης της Triple Value, 2008).


•40.000 τόνοι ελληνικού κριθαριού ο στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2013.


Το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έκανε ακόμα ένα σημαντικό βήμα! Εγκαινίασε σε Λαμία, Νιγρίτα Σερρών, Νίκαια Λάρισας και Λειβαδιά, πειραματικές καλλιέργειες κριθαριού με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών με καλύτερα χαρακτηριστικά και ανώτερη ποιότητα. Αυτό σημαίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι και σημαντική ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Εξάλλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική ζυθοποιία στην Ελλάδα που διαθέτει δύο δικά της βυνοποιία, παράγοντας έτσι την απαιτούμενη βύνη στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να την εισάγει από το εξωτερικό.


Σύμφωνα με τη δέσμευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της εταιρίας στα επόμενα χρόνια, με στόχο μέχρι το 2014 να καλύψει εξολοκλήρου τις ανάγκες της παραγωγής της από ελληνικό κριθάρι.Κάλεσμα ΕΑΣ Αρκαδίας


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας προσκαλεί τους παραγωγούς δημητριακών της περιοχής της, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ένταξή τους στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν τις επόμενες μέρες στα γραφεία της Οργάνωσης στην Τρίπολη, στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 8.


Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2012-2013 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 2000 στρέμματα κριθαριού για παραγωγή μπύρας, στην περιοχή της Μαντινείας και του Λεβιδίου, έπειτα από συνεργασία της ΕΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.


«Λόγω όμως των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή μας και επηρέασαν το σύνολο των δημητριακών που καλλιεργήθηκαν, οι αποδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες για ορισμένους παραγωγούς.


Ευελπιστούμε η νέα καλλιεργητική περίοδος να είναι περισσότερο ευνοϊκή για την καλλιέργεια των σιτηρών για να επιτευχθούν καλές αποδόσεις, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, δεδομένης της σταθερής κατώτατης τιμής ασφαλείας που προσφέρει η συμβολαιακή γεωργία», καταλήγει η ανακοίνωση.Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ