Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

"Πόλεμος" για το χαλούμι




Μπορεί μέχρι πρόσφατα οι Βρετανοί να μη γνώριζαν το χαλούμι, ωστόσο σήμερα αποτελεί το βασικό τυρί για το τέλειο μπάρμπεκιου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Βρετανία καταναλώνει το κυπριακό «τυρί που τρίζει» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με τη Σουηδία να έρχεται δεύτερη.
Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος οργανισμός λιανικών πωλήσεων Kantar Worldpanel, τον προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35% ενώ η αλυσίδα υπεραγορών Tesco ανακοίνωσε ότι διπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πελάτες της.
Εκπρόσωπος της υπεραγοράς δήλωσε ότι οι δικές της πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 132%. Η ζήτηση, ανέφερε, ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι διάσημοι μάγειροι προβάλλουν το χαλούμι σε τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής.
«Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα με αυτό», λέει ο Αντώνης Ευαγγέλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Λεμονιά του Λονδίνου και προσθέτει «Τα καταστήματα delicatessen πωλούν το προϊόν από το 1958 ωστόσο είναι λίγος καιρός που έχει γίνει τόσο δημοφιλές». Ο Ευαγγέλου λέει για το τυρί «Έχει μια μοναδική γεύση. Δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί. Είναι απλά μοναδικό».
Ο πόλεμος της κατοχύρωσης
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων παραγωγών να κατοχυρώσουν το Χαλούμι ως ΠΟΠ, αφού διαφώνησαν σχετικά με την αναλογία του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.
Οι Βρετανοί σημειώνουν επίσης ότι η μονομερής ενέργεια των ελληνοκυπρίων να κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ το χαλούμι έχει εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους καθώς, ανησυχούν ότι η κατοχύρωση του προϊόντος στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλήξει τις δικές τους εξαγωγές.
Το χαλούμι είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου