Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Θ. Κουτσουπιάς: Ο ΕΛΓΑ να κάνει σωστά τη δουλειά του - δραματική μείωση της ελαιοπαραγωγής

Θ. Κουτσουπιάς: Ο ΕΛΓΑ να κάνει σωστά τη δουλειά του - δραματική μείωση της ελαιοπαραγωγής

Άσχημα είναι τα μαντάτα για περίπου 30.000 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία οι οποίες ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία φέτος εμφανίζει πρωτόγνωρη πτώση στην παραγωγή της.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:  "Οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της καρποφορίας την περασμένη άνοιξη, οδήγησαν σε δραματική πτώση 80% στην ελιά Αγρινίου (στρογγυλή πράσινη) ενώ η ελιά τύπου Καλαμών παρουσιάζει φέτος μειωμένη παραγωγή κατά 40%. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής, η τιμή της ελιάς αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, εμφανίζοντας αύξηση κατά περίπου 30-40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος."

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά, ο οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε η φετινή παραγωγή να ενταχθεί στην Πολιτική Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης. Από τη στιγμή που τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποφορήσει όπως θα έπρεπε, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την αποζημίωση των παραγωγών.

Η ελιά τύπου Αγρινίου αποτελεί την κύρια παραγωγή στο νομό και καλλιεργείται σε όλη την περιοχή από το Θέρμο έως και το Μενίδι. Η ελιά τύπου Καλαμών, δεν έχει τόσο έντονη καλλιέργεια, και με την παραγωγή της ασχολούνται κυρίως στην περιοχή γύρω από το Μεσολόγγι. Στην Αιτωλοακαρνανία υπολογίζονται γύρω στα 3.700.000 ελαιόδεντρα τα οποία καλλιεργούνται σε 130.000 στρέμματα, ενώ με στην καλλιέργεια απασχολούνται περίπου 30.000 οικογένειες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά την ίδια κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ελαιοπαραγωγοί σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Ήδη από την Πέμπτη που μας έρχεται, η ΕΑΣ θα αρχίσει να παραλαμβάνει ελιές Αγρινίου στο εργοστάσιο της Ένωσης στη Σπολάιτα, εξασφαλίζοντας καλές τιμές για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά. Ωστόσο από τη στιγμή που η παραγωγή παρουσιάζει τόσο μεγάλη μεσοσταθμική πτώση, σε καμία περίπτωση η αύξηση της τιμής δεν μπορεί να ισοσταθμίσει την απώλεια της παραγωγής για τους καλλιεργητές. Επομένως θα πρέπει σύντομα να γίνου οι κατάλληλες ενέργειες από τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις, τουλάχιστον προτού ο χειμώνας μπει για τα καλά.

Το paseges.gr με σειρά δημοσιευμάτων ανέδειξε το συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό, προκαλώντας και την απάντηση του τοπικού ΕΛΓΑ Αγρινίου, καθώς έχει δεχτεί πληθώρα καταγγελιών από αγρότες της περιοχής του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Το ζήτημα έχει δυο σοβαρές πτυχές. Η πρώτη έχει να κάνει με την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών και η δεύτερη σχετίζεται με την αδυναμία των επιχειρήσεων μεταποίησης να κάνουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν μερίδια σε αγορές του εξωτερικού.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου