Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ενημέρωση βουλευτών για την νέα ΚΑΠ από τον Τσαυτάρη



Διευκρινίσεις σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, έδωσε την Τρίτη 9 Απριλίου ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Παράλληλα, ο κος Τσαυτάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταβολή πριν το Πάσχα, 35 εκ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών περιοχών από το πρόγραμμα De Minimis, 10 εκ. ευρώ στους ελαιοκόμους των νησιωτικών περιοχών, 10 εκ. ευρώ για το ποιοτικό παρακράτημα του σκληρού σιταριού στις πεδινές περιοχές, καθώς και το υπόλοιπο για την συνεδεδεμένη ενίσχυση, στο βαμβάκι που ανέρχεται περίπου σε 9 εκ. ευρώ.

Ο κος Τσαυτάρης υπογράμμισε το γεγονός πως οι κοινοτικές ενισχύσεις (παρά τις αρχικές προβλέψεις για παύση τους μετά το τρέχον έτος) θα συνεχιστούν και την επόμενη εξαετία, ανερχόμενες σε 18,72 δις ευρώ - 15 δις για αγροτικές ενισχύσεις και 3,72 δις ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα. Ρητή είναι η στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές επιλογές, με αποθάρρυνση της μονοκαλλιέργειας και υποχρέωση των επιδοτούμενων μεγάλων αγροτικών εκτάσεων να συμπεριλαμβάνουν διαφορετικές καλλιέργειες, σε ποσοστό 30%. Η σύγκλιση των ενισχύσεων των παλαιών μελών της Ε.Ε. με εκείνες των νέων, θα είναι σταδιακή και όχι απότομη.
Στο παραπάνω πλαίσιο, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε και επετεύχθηκε η απλοποίηση της διαδικασίας των ενισχύσεων, η απάλυνση της πίεσης για εναλλαγές σε ό,τι αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες, να μην ισχύσει η υποχρέωση χάραξης ζωνών οικολογικής εστίασης από μικροκαλλιεργητές που κατέχουν έως 100 στρέμματα, (σε ό,τι αφορά τους ελαιώνες, η εξαίρεση τους καλύπτει σε ποσοστό 90-100% σημείωσε ο κος Τσαυτάρης), να δίδεται το δικαίωμα σε κάθε χώρα να χαράσσει ειδικά προγράμματα για συγκεκριμένες περιοχές της, όπως επίσης και ειδικά προγράμματα για τους νέους αγρότες, τα οποία στην Ελλάδα, θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ την επόμενη εξαετία. Ευνοϊκή υπήρξε κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και η τροποποίηση του ορισμού των βοσκοτόπων προκειμένου να περιλαμβάνει και τις φρυγανώδεις και ξυλώδεις βλαστήσεις - κάτι που «ουσιαστικά τριπλασιάζει αυτές τις αξιοποιήσιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία του τόπου μας και δίνει μεγάλη ευχέρεια και υποστήριξη στους κτηνοτρόφους», αλλά και «μας επέτρεψε να πάμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο 7%, από το 1,5% του προϋπολογισμού μας στο οποίο βρισκόταν κατά το παρελθόν» και με βάσιμο μάλιστα, ενδεχόμενο, να είναι και υψηλότερη.

«Ήταν δική μας προσπάθεια, η υποχρεωτική αναγραφή του τόπου καταγωγής κατά τομέα - και είπαμε να το εφαρμόσουμε κατ' αρχήν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Αν αυτό το καταφέρουμε και μείνει, αν το καταφέρουμε να το κάνουμε πετυχημένα και επεκταθεί, θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα» ανέφερε ο κος Τσαυτάρης.
Από πλευράς ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής μείωσης των ενισχύσεων πάνω από 150.000 ευρώ με ανώτατο όριο τις 300.000 (τα συγκεκριμένα αυτά όρια παραμένουν υπό διαπραγμάτευση), προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες - και υπογράμμισε ιδιαίτερα (μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ), την ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ποιος είναι ο ενεργός αγρότης.

Περισσότερο προβληματισμένος εμφανίστηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Κοδέλας, ο οποίος παρατήρησε πως η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την Ελλάδα δεν καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας - πόσο δε μάλλον, όταν «οι εισροές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2001 έως το 2010, ήσαν περίπου ίσες με το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, δηλαδή περίπου 23 δις ευρώ». Οι μελλοντικές ενισχύσεις - σημείωσε ο βουλευτής - ανέρχονται σε 2 δις το χρόνο, όσο περίπου το ύψος του εισοδήματος που αφαιρείται από τους ανθρώπους της υπαίθρου με τα μνημονιακά μέτρα. Δίνεται επίσης στην νέα ΚΑΠ, μεγάλη έμφαση στην στροφή προς τις «πράσινες καλλιέργειες», τη στιγμή που δεν έχουν απαγορευτεί τα μεταλλαγμένα στην Ε.Ε. και στη χώρα μας απουσιάζει η έρευνα γύρω απ' τη βιολογική γεωργία, με τις δαπάνες των αγροτών για εισαγόμενους σπόρους, να ανέρχονται και σε 275 εκ. ευρώ.

Γενικότερα, ο κος Κοδέλας τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς, «που να έχει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και να γίνει με όρους τέτοιους, που πραγματικά να εξασφαλίσουν παραπάνω ποσά και μια κατεύθυνση τέτοια, που να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα της γεωργίας μας και ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών. Εκεί θα μπορούσατε να τους πάτε κάποιες φωτογραφίες, να δείξετε ότι πριν λίγες εβδομάδες είχαμε τα τρακτέρ επί ένα μήνα στους δρόμους και αυτό έδειχνε σε τι απόγνωση βρίσκεται ο κόσμος...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Β. Κεγκέρογλου τόνισε πως «όλοι οι πόροι του δεύτερου πυλώνα πρέπει να πάνε αποκλειστικά για αγροτική ανάπτυξη και όχι για συμπληρωματικά έργα άλλων υπουργείων, όπως δυστυχώς συμβαίνει στο τρέχον και στο προηγούμενο πλαίσιο της ΚΑΠ. Πρέπει να γίνει μόνο για αγροτική ανάπτυξη, αντιμετώπιση ξηρασίας, αγροτική οδοποιία και άλλες υποδομές του αγροτικού τομέα» τόνισε ο βουλευτής.

Προβληματισμό για την καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας, εξέφρασε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Κ. Γιοβανόπουλος, αναφέροντας πως «η Πειραιώς ΑΤΕ στην περιοχή μου, έρχεται και μιλάει μόνο για συμβολαϊακή γεωργία και για συγκεκριμένα σεμινάρια (...) Οι γερμανοί αγρότες, θεωρούσαν χειροπέδες την συμβολαιακή γεωργία. Ίσως επιλύσει ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν πιστεύουμε πως θα επιλύσει το πρόβλημα της διάθεσης» εκτίμησε ο βουλευτής.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, ο προστατευτισμός των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι μονόδρομος» σημείωσε ο Η. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

«Εν έτει 2013, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα: Ξαφνικά η Βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μεγάλο παραγωγό ντομάτας, με προϊόντα που παράγονται στα Σκόπια ή αλλού και με χρήση φυτοφαρμάκων που είναι πολύ πιο φθηνά, αλλά άκρως απαγορευμένα στην Ε.Ε.» παρατήρησε ο βουλευτής.

«Ήμουν σε μια συνάντηση με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο τις προάλλες και άκουσα μετά λύπης μου, ότι σε ολόκληρη τη Ρωσία δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό τυποποιημένο προϊόν στα ράφια των σουπερμάρκετ, παρά μόνο το λάδι «ΜΙΝΕΡΒΑ» σε πεντόκιλο» ανέφερε η Νίκη Φούντα (Δημοκρατική Αριστερά). Ψηλά στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ, βρίσκονται κατά την κα Φούντα οι «ομάδες παραγωγών, που θα μπορούσαν να απενταχθούν από το σύστημα των συνεταιρισμών, το οποίο ξέρουμε πόσο μεγάλα προβλήματα έχει, και να διακλαδωθούν σε μια πολύ ευέλικτη οργάνωση».

«Για το Κ.Κ.Ε., η νέα αναθεώρηση της Κ.Α.Π. για την περίοδο 2014 - 2020 θα οδηγήσει στην εξόντωση την μικρομεσαία αγροτιά» ανέφερε ο Νίκος Μωραΐτης.«Εργαλείο θα είναι η αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και θα έχουμε δραματική μείωση. Οι φτωχοί αγρότες κατά την γνώμη μας, θα βγουν έξω από την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να συγκεντρωθούν η γη και οι επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει καλή και κακή Κ.Α.Π., γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου τιμωρείσαι γιατί παράγεις» υποστήριξε ο βουλευτής.

«Βασικό μειονέκτημα της νέας ΚΑΠ, είναι ότι διαιωνίζει τα ιστορικά δικαιώματα για μια δεκαετία. Αν δεν έχουμε δημοσιονομική εξυγίανση των συνεταιρισμών, δεν πρόκειται να μπουν νέοι αγρότες» παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Π. Μουτσινάς.
ΠΗΓΗ:ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου