Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τουρισμός & Αγροτική Επιχειρηματικότητα












Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 16-4-2013

Την Παρασκευή, 19 Απρ 2013, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων οργανώνεται ανοικτή συζήτηση για την περιφερειακή πολιτική στο περιβάλλον, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και την αλιεία.
Την ανοικτή συζήτηση οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τίτλο «Βόρειος Ευβοϊκός – Μαλιακός: απειλές και προοπτικές», διότι ενώ ο Βόρειος Ευβοϊκός και ο Μαλιακός είναι πηγή ζωής και πλούτου για τη Φθιώτιδα και τη Βόρεια Εύβοια, με βάση την εμπειρία και τη σημερινή συγκυρία, φαίνεται ότι η προοπτική είναι ο προσανατολισμός στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα με μια αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της θάλασσας.
Οι τέσσερις κύριες εισηγήσεις θα εστιασθούν:
1.      «Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Προβλήματα σε Μαλιακό και Βόρειο Ευβοϊκό», με εισηγητή τον καθ. Μάνο Δασενάκη (Χημεία Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
2.     «Νέες μορφές επιχειρηματικότητας στον αγροτικό και τουριστικό τομέα», με εισηγητή τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο, ΑγροΝέα)
3.      «Προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας» με εισηγητή τον κ. Στέφανο Καββαδά (Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων & Εσωτερ. Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ) &
4.      «Περιφερειακή πολιτική 2014-2020: προκλήσεις και προοπτικές» με εισηγητή τον Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χρυσόγελο (Οικολόγοι Πράσινοι).
Ο αγρότης είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και μάλιστα οι επιδοτήσεις της ΚΓΠ 2014-2020, εάν κάποτε δοθούν, εδράζονται ακριβώς πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψη την επιφάνεια του πλανήτη που φροντίζει ο κάθε ενεργός φροντιστής του περιβάλλοντος-αγρότης. Μάλιστα και ένα σοβαρό ποσοστό των επιδοτήσεων θα εξαρτάται ευθέως από το «πρασίνισμα της ΚΓΠ». Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι στα αγροτικά επαγγέλματα, ο επαγγελματίας αγρότης, ζει ο ίδιος και η οικογένειά του, μέσα στο ίδιο περιβάλλον που είναι τόπος δουλειάς και διαμονής ταυτόχρονα.
Τα σήμερα εφαρμοζόμενα συστήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προσπαθούν να εξοστρακίσουν τον αγρότη στον ρόλο του «εργάτη γης», αποστερώντας τα αγροτικά επαγγέλματα από τις συμπληρωματικές εργασίες της παραγωγής ενέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας της δικιάς του παραγωγής, από την συμβολή στον περιορισμό των ρύπων του θερμοκηπίου αλλά ακόμα και από τον αγροτουρισμό.
Η μελέτη της MacKinsey (ΣΕΒ, ΕΕΤ, ΤτΕ) καθορίζει ως «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας την γεωργία, την βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό. Η γεωργία με 4% του ΑΕΠ φθάνει λόγω πολλαπλασιαστή στο 20% του ΑΕΠ και ο τουρισμός φθάνει τελικά στο 17% (έχοντας πολλαπλασιαστή περίπου 2).
Η Ελλάδα έχει τρία κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Α-Είναι Τρίτη σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Β-Έχει πολλά μικροκλίματα διότι είναι κατά 75% πάνω από 700μέτρα και ταυτόχρονα έχει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμής και Γ-Έχει τον δεύτερο παγκοσμίως ζωντανό πολιτισμό.
Εάν μπορέσουμε να συνδυάσουμε την πλούσια ποιοτική αγροτική παραγωγή, με τοπική επεξεργασία, με αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προσφορά από τον τοπικό τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, το τελικό «πακέτο» είναι ασύγκριτο και έχει μοναδικό αντίπαλο την ικανότητα του επισκέπτη να το πληρώσει. Ταυτόχρονα όλη η υπεραξία των τοπικώς παραγόμενων αξιών παραμένει στον τόπο και δημιουργεί ενδογενείς δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης.
Την Παρασκευή, 19 Απρ 2013, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων προσκαλούνται όλοι, από τους Οικολόγους Πράσινους, σε μια προσέγγιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου & θάλασσας. Πληρ. 2231033593, Σ. Σταμέλλος-6977261256, Α.  Βασιλείου-6979223000

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου