Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μηνύματα για Ελλάδα και Ευρώπη στό συνέδριο τού «ECONOMIST»


Ξένοι και Ελληνες ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει». Ομως διατυπώθηκαν και άλλες εκτιμήσεις, όπως το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ή να καταρρεύσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την αποχώρηση μιας μικρής χώρας

Από την ομιλία του υφ. Περιβάλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου στο συνέδριο του «Economist»
Από την ομιλία του υφ. Περιβάλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου στο συνέδριο του «Economist»
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει». Το μήνυμα αυτό βγήκε χθες από το συνέδριο του «Economist». Ομως, διατυπώθηκαν και άλλες εκτιμήσεις, που είχαν σχέση με το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης ή να καταρρεύσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την αποχώρηση μιας μικρής χώρας.
Ξένοι και Ελληνες ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της χώρας διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ. Εκτίμησε ότι την περίοδο 2013-2014 θα έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και πως θα πρέπει να αναληφθεί η αντίστοιχη πολιτική ευθύνη, η οποία θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Για μια άλλη Ελλάδα που δεν ξέρουμε. Μια Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει και εξάγει» μίλησε ο κ. Δημήτρης Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic-Βιολέξ και παγκόσμιος διευθυντής της Bic Razor Blades. Ανέφερε ως παράδειγμα την εταιρεία Bic με διεθνή παρουσία στις ξένες αγορές. Ο κ. Πισιμίσης προσέθεσε ότι «μέσα σε όλους τους Ελληνες υπάρχει ένας σύγχρονος πολυμήχανος Οδυσσέας».
Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε πολύ πρόσφατα πως επιθυμεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Οι ξένοι εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο παραμονής ή απομάκρυνσης της χώρας από το ευρώ, αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τη βιωσιμότητα της ίδιας της Ευρωζώνης.
Κίνδυνος διάλυσης
Στο 40% τοποθέτησε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο διάλυσης του ευρώ, ο Λάζα Κέκιτς, διευθυντής Ευρώπης και υπεύθυνος προβλέψεων του «Economist Intelligence Unit». Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία χώρα που διατηρείται με τεχνητά μέσα στη ζωή και υποστήριξε ότι είναι αδύνατη η επανάκαμψη της οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες.
Την ανάγκη να μην απομακρυνθεί η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή οικογένεια τόνισε ο κ. Ιαν Λέσερ, γενικός διευθυντής Transatlantic Centre, The German Marshall Fund of the United States. Η Ελλάδα πληρώνει την αδυναμία συλλογής φόρων που φθάνει στο 41% του ΑΕΠ, είπε ο Ζιλ Μεκ, εκπρόσωπος του ομίλου Deutsche Bank.
Στο συνέδριο υπήρχε και η ενότητα Ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός πρότεινε την αλλαγή του μοντέλου της αγοράς με σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών.
Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε ακόμη και σε κατάρρευση της αγοράς ή ακόμη και σε μπλακάουτ μέσα στο προσεχές διάστημα.
Ο κ. Καλλιτσάντσης είπε ότι το έλλειμμα της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ρευστότητας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

ΠΗΓΗ : Έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου