Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Χαρακόπουλος:Προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων



Αναγκαία η σωστή αξιοποίηση των βοσκοτόπων

«Η προστασία και η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων, σε συνδυασμό με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που δημιουργούνται από το «γκρίζο τοπίο λόγω του νομικού καθεστώτος, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής κτηνοτροφίας»
Τα παραπάνω υπογράμμισε σε εισήγηση του σε ημερίδα στη «Zootechnia», στις 9 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να απεμπλακούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος, που οδήγησαν, όπως είπε, στην εγκαθίδρυση για πολλά χρόνια μιας δαιδαλώδους κατάσταση αναφορικά με τους βοσκοτόπους, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις» με αποτέλεσμα «για την κτηνοτροφία να μην υπάρχει κατοχύρωση για τις εκτάσεις βόσκησης, ενώ τα δάση να υποφέρουν από την άναρχη βόσκηση».

Υπογράμμισε, ότι η καταγραφή και η χαρτογράφηση των βοσκοτόπων, που ξεκίνησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συμβάλει στην κατεύθυνση της σωστής αξιοποίησης τους και στη συνέχιση της ροής ενισχύσεων από τα κοινοτικά κονδύλια της νέας ΚΑΠ και πρόσθεσε, ότι η μεταφορά της ειδικής γραμματείας δασών από το ΥΠΕΚΑ στο ΥΠΑΑΤ θα ήταν σε θετική κατεύθυνση για την άρση της «σύγχυσης αρμοδιοτήτων» και των «καθυστερήσεων» στην ανάπτυξη της εκτατικής κτηνοτροφίας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων και η ορθολογική απ' ευθείας βόσκηση των ζώων, χωρίς υπερβολές, μπορεί να συμβάλει στην ταυτόχρονη μείωση κόστους παραγωγής και στην αναβάθμιση ποιότητας προϊόντων, που μπορούν να δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κτηνοτροφία.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και στην υποβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις αυτόχθονες φυλές ζώων, που είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό αγροτικό τοπίο, ιδιαίτερα στα ημιορεινά και ορεινά βοσκοτόπια, που αποτελούν το «άλφα και το ωμέγα» των ποιοτικών ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, από το κρέας, ως τη φέτα και το γιαούρτι». Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι «η άμεση αξιοποίηση των βοσκοτόπων» είναι «προτεραιότητα για το υπουργείο».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης και ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Γιώργος Αμοργιανιώτης.
 
Μεγάλη μείωση κτηνοτροφικών μονάδων
 
Στοιχεία που αποκαλύπτουν τη "δραματική" μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων και του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας τα τελευταία πενήντα χρόνια, παρόλο που η έκταση των βοσκοτόπων δεν έχει αλλάξει, παρουσίασε επικαλούμενος δημοσιευμένες μελέτες ελλήνων επιστημόνων, ο κτηνοτρόφος Δημήτριος Δήμος.

Σύμφωνα με αυτά, από το 1960, τα εκτρεφόμενα βοοειδή μειώθηκαν από 1.100.000 σε 140.000 σήμερα, τα αιγοπρόβατα από 1.000.000 σε λίγες χιλιάδες και οι χοίροι από 500.000 σε μόλις 3.000, ενώ έκλεισαν 2,5 εκατομμύρια μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Όπως, υπογράμμισε οι βοσκότοποι της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα εάν αξιοποιηθούν σωστά να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βόσκησης για 2 εκ. βοοειδή, που θα αποδώσουν 1,6 εκ. μοσχάρια. Όπως τόνισε εάν επανενεργοποιούνταν οι μονάδες που υπήρχαν τότε θα υπήρχε επιπλέον απόδοση 2 δισ. ευρώ. Υποστήριξε επίσης, ότι εάν επανερχόμασταν στον ίδιο αριθμό εκτροφής χοίρων της δεκαετίας του 1960, δηλαδή με 500.000 χοιρομάνες θα είχαμε 3,5 χοίρους, με άμεση απόδοση 1 δις. ευρώ μόνο από το κρέας και από τα παράγωγα κρέατος άλλα 2,5 δις. ευρώ.

Υποστήριξε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν δοθεί η δυνατότητα σε κτηνοτρόφους να αποκτήσουν λόγο και μέρος της ευθύνης στη διαχείριση και στην ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων, καθώς «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη» που δεν έχει υιοθετήσει αυτό το καθεστώς. «Δέκα οκτώ εκατομμύρια τόνοι βελανιδιών από τα δρυοδάση στη χώρα μας σαπίζουν ανεκμετάλλευτα και εμείς πληρώνουμε εισαγόμενες ζωοτροφές», τόνισε ο κ. Δήμος, φέρνοντας ως αντίθετο παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, όπου τα βελανίδια αξιοποιούνται ως «ποιοτικότατη» τροφή για τους χοίρους για να παράγουν κρέας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου