Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Βαρίδια» για την αγορά λιπασμάτων ο Νόμος για τους συνεταιρισμούς και η έλλειψη ρευστότητας

«Βαρίδια» για την αγορά λιπασμάτων ο Νόμος για τους συνεταιρισμούς και η έλλειψη ρευστότητας

Σημαντικές δυσλειτουργίες στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων προκαλεί το κλίμα αβεβαιότητας που «σπέρνει» ο Νόμος 4015 για τους συνεταιρισμούς, αλλά και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας, που παρατηρείται, είτε αυτή έχει να κάνει με το «πορτοφόλι» των απλών αγροτών, είτε τον «κουμπαρά» των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα: Οδυνηρό για τα δημόσια έσοδα, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες.
Παρά το γεγονός ότι για το 2011 –τουλάχιστον- καταγράφηκε αύξηση στην αξία του τζίρου, εντούτοις η αγορά θυμίζει κατάσταση ακινησίας, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα της εποχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr, από κορυφαίο παράγοντα της αγοράς, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγχώριας αγοράς λιπασμάτων, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση, άρα τα έσοδα για το κράτος, τις επιχειρήσεις κ.λπ.


«Οι συναλλαγές γίνονται απαραίτητα με μετρητά είτε πρόκειται για αυτές μεταξύ απλών καλλιεργητών, είτε για εταιρείες που συνεργάζονται με το εξωτερικό για την προμήθεια πρώτων ύλων, προς παρασκεή λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες», αναφέρει.


Βεβαίως, αυτό που σε μεγάλο βαθμό «φρενάρει» την αγορά, πέραν της υπολειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο περιβόητος Νόμος για τους συνεταιρισμούς (4015), που έχει προσθέσει μια πλειάδα προβλημάτων στις Ενώσεις, οι οποίες διαθέτουν γεωργικά εφόδια. Και λέμε αβεβαιότητα, γιατι οι συγκεριμένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις απευθυνόμενες στα τραπεζικά ιδρύματα για χορήγηση διευκολύνσεων (δανείων κυρίως) αντιμετωπίζονται περίεργα, καθώς οι τράπεζες από την πλευρά τους, δεν ξέρουν με ποια μορφή επιχειρήσεων να τις αντιμετωπίσουν.


Η όλη κατάσταση εκτός των δυσχερειών στη λειτουργία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τη βιωσιμότητά τους, την αξιοπιστία προς τους πελάτες και ένα σωρό άλλο πτυχές, κινδυνεύει ν΄ αφήσει τους αγρότες εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα αυτοί με τη σειρά τους, να κινδυνεύουν να αφήσουν αλίπαστες τις καλλιέργειες.


Ανησυχητικά ευρήματα από έρευνα της Hellastat


Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε αύξηση αξίας τζίρου το 2011 στην αγορά λιπασμάτων, εξαιτίας, κυρίως, της ανοδικής πορείας των τιμών των προϊόντων κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Hellastat ΑΕ, εντούτοις η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, καθώς η κατανάλωση υποχώρησε λόγω των υψηλών τιμών και της δεινής οικονομικής θέσης των αγροτών (μείωση εισοδήματος, περικοπή πιστώσεων, υψηλό κόστος παραγωγής).


Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και το 2012. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο η τιμή της κοκκώδους ουρίας ενισχύθηκε στα 650 δολ./ τόνο, η prilled ουρία αυξήθηκε κατά 225 δολάρια στα 585 δολ./ τόνο, ενώ το UAN (διάλυμα ουρίας και νιτρικής αμμωνίας σε υγρή μορφή) διαμορφώθηκε στα 395 δολ./ τόνο.


Σύμφωνα με την Hellastat, αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο είναι η μειωμένη παραγωγή της εταιρείας ELFE προκαλώντας ελλείψεις στην εγχώρια αγορά η οποία δεν αντισταθμίστηκε επαρκώς από εισαγωγές. Βάσει εκτιμήσεων της Διεθνούς Ένωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων (IFA), η συνολική κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα θα φτάσει το 2012 τους 500.000 τόνους θρεπτικών στοιχείων από 650.000 τόνους το 2010 και 708.000 τόνους το 2009. Κύρια μειονεκτήματα του κλάδου αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές λιπασμάτων (κυρίως από τη Βουλγαρία) και οι συνεχείς διακυμάνσεις των τιμών.


Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών λιπασμάτων σημείωσε άνοδο κατά 17%. Το 68% βελτίωσαν τις πωλήσεις, με τη μέση αντίστοιχη μεταβολή να φτάνει στο +2,8%. Επίσης, προέκυψε σημαντική μείωση των λειτουργικών κερδών (12,82 εκατ. ευρώ) και υψηλές προ φόρων ζημίες (σχεδόν 52 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της εταιρείας ELFE AE.


Το περιθώριο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκε σε 8,2% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ΚΠΦ υποδιπλασιάστηκε, φθάνοντας στο 0,4%. Το περιθώριο της μικτής κερδοφορίας παρέμεινε σταθερό στο 17,4%.


Η γενική ρευστότητα υποχώρησε οριακά σε 1,20 ενώ η άμεση παρέμεινε στο 0,93. Οι απαιτήσεις εισπράττονται σε διάστημα μεγαλύτερο των 200 ημερών, ενώ τα αποθέματα διακρατούνται για περίπου τέσσερις μήνες, οδηγώντας τον εμπορικό κύκλο στις 172 ημέρες.


Η κεφαλαιακή μόχλευση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αν και το 2011 βελτιώθηκε ελαφρά σε 2 προς 1. Ο δείκτης κάλυψης τόκων παρέμεινε στις 1,9 φορές λόγω της υψηλής δανειακής επιβάρυνσης και της χαμηλής λειτουργικής κερδοφορίας. Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε οριακά σε 4,5%.


Καταγγελίες για μαϊμού λιπάσματα


Ερωτηματικά εγείρουν οι καταγγελίες του ΣΠΕΛ για έναν προμηθευτή αγνώστων λιπασμάτων που προσεγγίζει εμπόρους αγροτικών εφοδίων.

Οι χαμηλές τιμές ήταν αυτές που κίνησαν την υποψία των εμπόρων αγροτικών εφοδίων ενώ από τις πληροφορίες που έκανε γνωστές ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων: «ο εν λόγω προμηθευτής (εξακριβωμένο ότι είναι ο ίδιος) τώρα διακινεί (εκτός του MAGGOTPLAN ), λιπάσματα με ονομασία:


1. "ANDERMAN" σε Πύργο και Ιστιαία,

2. "FILAGRO" στο Νομό Λακωνίας.

Και συνεχίζει ο ΣΠΕΛ λέγοντας: «Είναι και αυτά τα λιπάσματα "μαϊμού"; Μέχρι στιγμής άγνωστο».


«Όμως το βέβαιο είναι ότι αυτά τα λιπάσματα διακινούνται παράνομα, γιατί όπως μας ενημερώσανε από το ΥΠΑΑΤ, ότι δεν έχει εκδοθεί καμιά Άδεια Εμπορίας Λιπασμάτων ούτε στην "Maggotplan" ούτε στο όνομα του "προμηθευτή" των παραπάνω».


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου