Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ζητούν πίσω χρήματα από Νέους Αγρότες


Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρμόδιο Τμήμα Επενδύσεων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας 57 Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα το 2005 έχουν λάβει ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν πάνω από 800.000,00 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα της πρώτης δόσης που έλαβαν και βέβαια απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

Ως αιτιολογία αναφέρεται η μη παραδεκτή αίτηση φακέλου χορήγησης της 2ης δόσης εντός της συμβατικής προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλοι που έχουν ενταχθεί στις επόμενες διακηρύξεις (2006 κλπ). Οι λόγοι μπορεί να είναι απλοί, πολλοί και σύνθετοι.

Αν βέβαια κάποιος Νέος Αγρότης από μόνος του δεν θέλησε να υποβάλει το σχετικό φάκελο για την καταβολή της 2ης δόσης τότε έχει καλώς.

Αν όμως υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, προβλήματα αδειοδοτήσεων, εκπαίδευσης, ενημέρωσης κλπ τότε εκτιμώ πως τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Νέων Αγροτών θα πρέπει να   ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα, να αξιολογήσουν τα δεδομένα προκειμένου να αποφευχθεί η απένταξη άλλων Νέων Αγροτών από τις επόμενες προκηρύξεις, αλλά και να αποφευχθεί η ραγδαία συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού του Γεωργικού Τομέα.

Στη Γεωργία προσανατολίστηκαν χιλιάδες νέοι με την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής ένωσης (συγκεκριμένα την 20ετία 1988-2008 εγκαταστάθηκαν 52.951 Νέοι Αγρότες)  με στόχο την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου δίνοντας κίνητρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάσταση τους και η δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την υποβολή επιχειρηματικού Σχεδίου. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εκμεταλλεύσεων προσαρμοσμένων στις Εθνικές και Κοινοτικές απαιτήσεις.

Τρομάζει η διαπίστωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών ότι οι Νέοι Αγρότες είναι είδος προς εξαφάνιση δεδομένου ότι μόνο το 6% των αγροτών σε όλη την Ευρώπη είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Επίσης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Νέων Αγροτών στις Βρυξέλες (6-12 Δεκεμβρίου 2012) ακούστηκαν σημαντικές απόψεις, παράπονα για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε , προβλήματα γραφειοκρατικά, προβλήματα εναρμονισμού της γεωργίας με την καινοτομίας και την επιστήμη που θεωρώ ότι ο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να τα λάβει  σοβαρά υπ’ όψιν γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο Υπουργός ο πιο σημαντικός πόρος της γεωργίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Θεωρώ ότι μπορεί να είναι καλές οι προθέσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού για αυξημένο πριμ 50.000,00 ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Θεωρώ επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να αξιοποιηθούν τα χωράφια της εκκλησίας από τους Νέους Αγρότες, όμως πιστεύω ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει Πολιτικός Σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Νέων Αγροτών.

Τέλος επειδή πιστεύω ότι  το μέλλον της γεωργίας ανήκει στους Νέους Αγρότες, ότι οι Νέοι Αγρότες είναι η μεγάλη δύναμη της υπαίθρου και ότι μόνο αυτοί μπορούν να ανατρέψουν το σημερινό αρνητικό κλίμα, αξίζει το κόπο το ΥΠΑΑΤ ή ακόμα και η Περιφέρεια να κάνει μια μελέτη σε συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων και κάποιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την συμβολή του προγράμματος των Νέων Αγροτών στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, να αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία,  να εξεταστεί η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και ενδεχομένως να υποβληθούν προτάσεις καλύτερης και πιο ευέλικτης αξιοποίησης των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

                                            Ο  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                   ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου