Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές ελαιολάδου


Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές ελαιολάδου


Παρά το γεγονός πως η συγκομιδή του ελαιοκάρπου άρχισε και τα πρώτα λάδια, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι ενθαρρυντικό για τους παραγωγούς ότι οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, τόσο σε Ισπανία και Πελοπόννησο, όσο και στην Κρήτη.
Βέβαια, όπως επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές που προσφέρονται αφορούν κυρίως λάδια περασμένης εσοδείας, αφού τα καινούργια λάδια είναι ακόμη πολύ λίγα και δεν έχουν διατεθεί στην αγορά.
 
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 30 Οκτώβριου (www.sedik.gr ), οι τιμές παραγωγού (για οξύτητα 0,3) έφθασαν στα 2,75 στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, στα 2,50 στον Α.Σ. Πλατάνου, στα 2,40 στην Κολυμβάρι ΑΕ και ΕΑΣ Κυνουρίας, στα 2,30 στην ΕΑΣ Κισσάμου και ΑΒΕΑ και στα 2,20 στην ΕΑΣ Πεζών.
 
Ωστόσο αγοραπωλησίες σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και καλές ποιότητες φαίνεται ότι γίνονται από τοπικούς τυποποιητές σε τιμές μεγαλύτερες από 2,5 ευρώ αλλά με προκαταβολές και εξόφληση μετά από κάποιους μήνες.
 
Στην Ισπανία για παλαιά ελαιόλαδα οι τιμές έφτασαν στα 2,70 η μέγιστη, στα 2,46 η μέση και στα 2,40 η ελάχιστη, ενώ για νέα ελαιόλαδα έγιναν λίγες αγοραπωλησίες με 2,90 ευρώ/κιλό . Στην Ιταλία, την εβδομάδα 15-21 Οκτωβρίου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στα 2,92 για το έξτρα, στα 2,39 για το απλό παρθένο και στα 2,11 για το Βιομηχανικό (Λαμπάντε).

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ