Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κοντά στις εξελίξεις οι Νέοι Αγρότες















Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 




ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 4-10-2012

Κοντά στις εξελίξεις οι Νέοι Αγρότες

Νέοι Αγρότες από την Ημαθία και την Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν στις 3/10/2012 τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο Συνέδριο «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων» που έγινε στα Λουτρά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης (www.grde.eu) και είδαν τις πολύ σημαντικές κινήσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων για την οικοδόμηση του ΕλληνοΓερμανικού Δικτύου: Περιφέρειες-Πόλεις-Πολίτες.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων για μεταφορά τεχνογνωσίας υπέγραψε από τη γερμανική πλευρά ο κ. Ρολφ Γκάινερτ (Δ/ντής του Γραφείου Διαμεσολάβησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης- Βιρτεμβέργης) και από την ελληνική ο κ. Σίμος Δανιηλίδης (Πρόεδρος ΠΕΔ Κεν. Μακεδονίας & Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών), ο κ. Ρίζος Κομίτσας (Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δήμαρχος Κιλελέρ), ο κ. Κωστής Σιμιτσής (Πρόεδρος ΠΕΔ Ανατ. Μακεδονία-Θράκης & Δήμαρχος Καβάλας) και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας κ. Λευτέρης Τοπάλογλου, ενώ εισήγηση έκανε και η δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.
Η φιλόξενη αίθουσα Μυγδονία των Λουτρών Λαγκαδά στις 3/10/2012 χώρεσε την καλή διάθεση όλων, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους: κ. Νίκο Αγγελόπουλο (πρόεδρο Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας) κα Όλγα Παναγιωτίδου (ΓΓ Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης), κ. Σάκη Καμάρη (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), κα Χρυσάνθη Αλεξάνδρου (Πρόεδρο ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), κα Ζωή Γκερεχτέ (ΑΝΚΟ), κ Ντίνο Μπλιάτσιο (Γεωργική Ανάπτυξη), κ. Σωτήρη Ατέση (ΕΕΔΕ Θεσσαλίας), κ Χαρίση Αργυρόπουλο (Πρόεδρο ΔΗΩ), Δρ Αθανάσιο Σαρόπουλο (Πρόεδρο Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κεν. Μακεδονίας), κα Στυλιανή Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), κ. Βασίλη Παπαβασιλείου (Γ. Δ/ντή ΑΝΕΘ), κ. Χρήστο Λαγούδα (ΥΜΑΘ), κ. Αστέριο Σισκούδη (Αντιδήμαρχο Λαγκαδά) κ. Κώστα Τσαγκελίδη (Αντιδήμαρχο Λαγκαδά), κ. Κώστα Υψηλάντη, κ. Γεώργιο Αμανατίδη (ΑΝΚΟ), κ. Χρήστο Κούτρα (Αντιδήμαρχος Βεροίας), αντιπροσωπεία 8 Γερμανών από τον διδυμοποιημένο Δήμο Steglitz-Zehlendorf (Βερολίνο) και περίπου 30 Γερμανούς.
Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Steglitz-Zehlendorf κ. Norbert Kopp, ο Γεν. Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κ Wolfang Hoelscher-Obermaier και η κα Susanna Vogt (Ίδρυμα Konrad Adenauer, χορηγός του Συνεδρίου).
Οι τέσσερις κύκλοι του Συνεδρίου κάλυψαν τους τομείς: Απαιτήσεις της Ευρ & Γερμανικής Αγοράς, Branding-Marketing αγροτικών προϊόντων, Προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων εντός της περιοχής και Λαχανόκηποι στο Βερολίνο. Ειδικότερα:
Ο κ. S. Reese παρουσίασε την επιτυχία της ομάδας Naturland που με τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτικά προϊόντα έχει σήμερα 50.000 μέλη σε 15 χώρες και συνεχώς δείχνει ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων.
Ο κ. Χ. Κατσάνος (TUV HELLAS) επεσήμανε την ανάγκη των σύγχρονων αγορών για πιστοποίηση των χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων.
Ο Δρ Π. Μαδέσης (ΕΚΕΤΑ) έδειξε τις δυνατότητες των εργαστηρίων στην Ελλάδα για ταυτοποίηση των αγροτικών προϊόντων με σύγχρονες τεχνικές αποτύπωσης DNA.
Ο κ. Π. Μιχελιδάκης (Έκθεση Dusseldorf) μίλησε για το brand που είναι αυτό που ο κόσμος σκέφτεται για εσένα ή κάποιο προϊόν, την ζημιά που κάνει ή την βοήθεια που προσφέρει κάθε ένα προϊόν στην συλλογική εικόνα της περιοχής και την σημασία της ομαδικότητας, του σωστού στόχου και της ανάγκης για ανάπτυξη της εμπιστοσύνης.
Ο Dr A. Splonskowski υπερτόνισε τις βασικές αρχές του συνεργατισμού-συνεταιρισμών.
Η κα Ε. Koch παρουσίασε τα επιτυχή αποτελέσματα του «νομίσματος» chiemgauer στην προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπου μάλιστα στην περιοχή της ΜΟΝΟ το 1% διακινείται με Ευρώ και το 99% (όπως είπε) διακινείται με το chiemgauer, κυκλοφορώντας το χρήμα 2-3 φορές ταχύτερα από ότι το Ευρώ και επιταχύνοντας την ανάπτυξη στην περιοχή.
Ο κ. Ε. Klas μίλησε σαν αγρότης και έδειξε την επιτυχία ενός συστήματος προσφοράς ψωμιού (στην αρχή, ενώ σήμερα καλύπτει και πολλά άλλα τοπικά αγροτικά προϊόντα) από τους τοπικούς αγρότες-παραγωγούς σταριού με το σήμα User Land. Ξεκίνησε πριν 18 χρόνια και σήμερα καλύπτει επιλεγμένες αγορές και στο γειτονικό Μόναχο.
Ο καθ Δ. Βλάχος έδωσε στοιχεία για την λειτουργία Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με χαρακτηριστικά πράσινης οικονομίας, που μελετά το ΑΠΘ.
Ο Δήμαρχος Ν. Kopp έδωσε στοιχεία για τους μικρόκηπους του Βερολίνου, που προσφέρουν σε αστούς την δυνατότητα να αισθάνονται μικροκαλλιεργητές, νοικιάζοντας με 500€/έτος μικροεκτάσεις 50-100 τμ. Η νομοθεσία στην Γερμανία δημιουργήθηκε το 1983, και καλύπτει 1.000.000 μικροκτήματα για 5.000.000 μικροκαλλιεργητές, από 15.000 συλλόγους. Κάθε περιοχή έχει οργανωμένους συλλόγους για την διαχείριση των μικροκτημάτων. Το Βερολίνο έχει 68.000 μικροκτήματα που είναι το 4% της επιφανείας του Βερολίνου.
Έγινε απόλυτα σαφές ότι οι αστικοί λαχανόκηποι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο παραγωγής τροφής (ένα τετραγωνικό μέτρο γης προσφέρει με συστηματική καλλιέργεια το 60% των ετήσιων αναγκών ενός ανθρώπου) και ψυχοθεραπείας για αστούς σε πόλεις, αλλά φαίνεται ότι δεν συνίσταται ως σημαντικό εργαλείο για δήμους, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αγρότες ή έχουν επαρκή περιουσία σε αγροτικές περιοχές και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις από τα σπίτια τους.
Οι Νέοι Αγρότες είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν δυνατότητες προετοιμασίας ανταλλαγής εμπειριών με Γερμανούς Νέους Αγρότες, όπως έχει ήδη διατυπωθεί εγγράφως από 29/5/2012 κατά ανάλογη συνάντηση στην Καβάλα με τον κ. H-J. Fuchtel (Υφυπουργό Γερμανίας).
Το μεσημεριανό διάλλειμα για γεύμα καλύφθηκε από προσφορές αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως τα τυροκομικά ΠΡΟΙΚΑ Σοχού, και τα μαγειρεμένα φαγητά από τα εστιατόρια Φαίδρα, Πέρδικα και άλλα, ενώ το σερβίρισμα εξασφάλισε η Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λαγκαδά. Το Βράδυ την δεξίωση οργάνωσε η ΣΑΜΙΩΤΑΚΗΣ και την πρόσφερε το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, πάντα στα Λουτρά Λαγκαδάς, που εξελίσσονται σε ενδιαφέροντα πόλο κοινωνικής δράσης με πολλές δυνατότητες.
Όταν μάλιστα λειτουργήσει και ο χώρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΜΥΓΔΟΝΙΑ με δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν στην περιοχή Λαγκαδά σε χώρο που θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:
1.      Παραγωγή παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού και παραδοσιακών προϊόντων
2.      Δημιουργία βοτανόκηπου αυτοφυών Ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών
3.      Λειτουργία εργαστηρίου δενδροκομικού υλικού με νέες δενδροκαλλιέργειες.
4.      Κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (θεωρία και πράξη).
5.      Κέντρο Διά Βίου Μάθησης για ενήλικες και ιδιαίτερα νέους αγρότες.
Όλος ο χώρος θα είναι επισκέψιμος με στόχο μέσω αυτού και άλλων αξιοθέατων της περιοχής να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην επαρχία Λαγκαδά. Επίσης θα αναπτυχθούν συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς για αξιοποίηση της παραγωγής τους.
Το Συνέδριο ήταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σύμφωνα με απόφαση της διμερούς Επιτροπής Δημάρχων με σκοπό την προετοιμασία της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοε 2012 στη Θεσσαλονίκη.


Για την καταγραφή, Δημ. Μιχαηλίδης, 6998282382
Στην Φωτογραφία (όρθιοι από αριστερά) ο κ. Ν. Αγγελόπουλος (ΕΝΑ Ημαθίας), η κα Ο. Παναγιωτίδου (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης) και ο κ. Α. Καμάρης (ΕΝΑ Θεσ/νίκης), στην αίθουσα ΜΥΓΔΟΝΙΑ στα Λουτρά Λαγκαδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου