Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Στο… «ψυγείο» η πώληση γάλακτος από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές

Στο… «ψυγείο» η πώληση γάλακτος από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές

Στο… «ψυγείο» η πώληση γάλακτος από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές

Σε εκκρεμότητα παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατά τα άλλα θετική καινοτομία που εισήγαγε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις», που ψηφίστηκε εδώ και αρκετό καιρό στη βουλή και σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα απευθείας στις λαϊκές αγορές.
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη με το θέμα, ενώ από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν και οι καταναλωτές στερούνται τα οφέλη της κατανάλωσης φρεσκότατου γάλακτος.
  
Η συγκεκριμένη καινοτομία, θυμίζουμε, “πέρασε” έπειτα από πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Πεβερέτο, να τη χαρακτηρίζει πολύ θετική, μιλώντας στο paseges.gr.
 
"Αρκετούς μήνες μετά, αφού τα σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου οι παραγωγοί παραμένουν σε κατάσταση αναμονής των λεπτομερειών που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τις σχετικές εγκυκλίους από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων", μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
 
Οι παραγωγοί γάλακτος αναμένουν με ανυπομονησία να «κλείσει» θετικά το θέμα, καθώς διαβλέπουν ότι μ’ αυτή τη μέοθοδο προώθησης των προϊόντων τους στην αγορά, θα εξασφαλίσουν τη διάθεση της παραγωγής τους.
 
Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή ο κ. Πεβερέτος είχε δηλώσει: «Το νομοσχέδιο κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης των γραφειοκρατικών θεμάτων χωρίς ωστόσο να μπαίνει στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία».
 
Συγκεκριμένα, για το θέμα ο ΣΕΚ πρότεινε τα εξής: H παράγραφος 10 να διαμορφωθεί ως ακολούθως: «Φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται να διαθέτουν γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα ζωικά προϊόντα εντός των λαϊκών αγορών, τηρουμένων, κατά τη μεταφορά και τη διαδικασία πώλησης αυτών, των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων και αφού εφοδιαστούν προηγουμένως με την απαραίτητη άδεια, που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, βάσει των κειμένων διατάξεων περί διάθεσης προϊόντων στις λαϊκές αγορές».
 
Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τους φορείς των κτηνοτρόφων, αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη δυνατότητα διάθεσης των γαλακτοκομικών προϊόντων των ελλήνων παραγωγών, αλλά και να ωφελήσει τους καταναλωτές που θα μπορούν πλέον νααγοράζουν υγιεινά, προϊόντα απευθείας από το… στάβλο.
 
Αλέξανδρος Μπίκας
 

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ