Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αντιδρούν στην αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος οι κτηνοτρόφοι.

Αύριο συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης 

Την άμεση αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προκάλεσε η ενημέρωση, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος. Για το θέμα, μάλιστα, το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη (17/10) με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων κο Αθανάσιο Σκορδά προκειμένου να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί μια καταστροφική για την κτηνοτροφία απόφαση. Σε επικοινωνία μας με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, κ. Ελευθέριο Γίτσα μας ανέφερε:
«Αντιδρούμε στην κυοφορούμενη αλλαγή που αφορά τον κανονισμό του φρέσκου γάλακτος. Αυτή την στιγμή το φρέσκο αγελαδινό γάλα έχει διάρκεια πέντε ημερών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να το αυξήσει στις εννέα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να φέρνουν γάλα από το εξωτερικό, να εμφιαλώνεται και στην συνέχεια να το βγάζουν στα σούπερ μάρκετ για κατανάλωση. Αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ελληνικής αγορά».

Και προσθέτει: «Αν αυτή την στιγμή υπάρχει αγορά αγελαδινού γάλακτος αυτό συμβαίνει διότι στηρίζεται στον υπάρχον κανονισμό. Ξέρουμε όλοι ότι το κόστος παραγωγής αγελαδινού γάλακτος με τον τρόπο που εκτρέφονται οι αγελάδες στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερο από αυτό που παράγεται στις βόρειες χώρες αφού εκεί βασίζονται στην βοσκή. Άρα δεν είμαστε ανταγωνιστική. Αυτό που προστατεύει την ελληνική παραγωγή, όσοι υπάρχει ακόμα βασίζεται στον κανονισμό αυτό που ισχύει».
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν υπάρχει τουλάχιστον από πλευράς ΥπΑΑΤ, κάποια ειλημμένη απόφαση για το θέμα ενώ κύκλου του υπουργείου τονίζουν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η δύσκολη κατάσταση του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

 







Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας

Σήμα κινδύνου για την ελληνική αγελαδοτροφία και την εθνική γαλακτοπαραγωγή, εκπέμπει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και θέτει με τη διαδικασία του επείγοντος τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία, με στόχο όχι μόνο τον τερματισμό της φθίνουσας πορείας του κλάδου αλλά και την ανάπτυξή του.
Στην κατεύθυνση αυτή το προεδρείο της Ένωσης συναντήθηκε χθες και σήμερα, στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τα αιτήματα του κλάδου και απέσπασε την πλήρη στήριξή τους.
Στις συναντήσεις, το προεδρείο της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, τόνισε ότι η αγελαδοτροφία φθίνει, μέρα με την ημέρα κλείνουν άλλοτε υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, το ζωϊκό κεφάλαιο μειώνεται και οι εισαγωγές πιέζουν όλο και περισσότερο την ελληνική παραγωγή. Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον η διαφαινόμενη πρόθεση για νομοθετική κατοχύρωση του εννεαήμερου από την ημερομηνία παραγωγής του γάλα, ως φρέσκου, ανοίγει τον δρόμο στο εισαγόμενο γάλα, στην εκτόπιση της ελληνικής παραγωγής και – μακροπρόθεσμα - στην εκθεμελίωση της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η ελληνική αγελαδοτροφία, τονίζει η Ένωση, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και η στήριξή της από την πολιτεία εθνικό καθήκον. Η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα όχι μόνο για τους υπάρχοντες κτηνοτρόφους αλλά και για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο και βεβαίως για την εθνική μας οικονομία, εφόσον, όμως, η πολιτεία, αφού άρει τα αντικίνητρα, δημιουργήσει κίνητρα και προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

«ΘΕΣγάλα»

 

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Συνεταιρισμός - Ομάδα Παραγωγών Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας & Πιερίας «ΘΕΣγάλα». Αναλυτικά ο συνεταιρισμός αναφέρει:
Ο Πρότυπος Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής «ΘΕΣγάλα», αποτελεί τον μοναδικό παραγωγικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων, και εκπροσωπεί 90 περίπου παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η συνολική παραγωγή των μελών του Συνεταιρισμού φτάνει στους 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, ποσότητα που αποτελεί σχεδόν το 10% της εγχώριας παραγωγής.
Βασικοί στόχοι του Συνεταιρισμού είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μελών-παραγωγών του όπως επίσης και η προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα»
προχώρησε στη διάθεση του συνόλου του γάλακτός του μέσω σύναψης συμβολαίων με τις γαλακτοβιομηχανίες προστατεύοντας τόσο τα μέλη του όσο και τις ίδιες τις εταιρίες.
Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες μια έντονης συζήτησης που άνοιξε γύρω από την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 σε 9 ημέρες. Μίας συζήτησης που πολλές φορές, σκόπιμα, αποπροσανατολίζονταν από τις βασικές παραμέτρους της προς χάριν ευκολίας στην αναζήτηση υπευθύνων για τις υψηλές τιμές του γάλακτος στα ράφια. Παρατηρούμε επίσης πως η συζήτηση διεξάγεται, εν μέρει, χωρίς τους πραγματικούς εκπροσώπους του χώρου που και άμεσα θίγονται αλλά και άποψη έχουν.
Η επιχειρηματολογία που προωθείται για να στηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως τη μείωση του κόστους επιστροφών για τις εταιρείες που θα οδηγήσει στη μείωση της τιμή. Αλήθεια, γιατί το γάλα υψηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής 20 ημέρες το οποίο δεν επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με το φρέσκο και δεν έχει επιστροφές, πωλείται 0,20 € - 0,30 € ακριβότερα από το φρέσκο;
Στην ίδια επιχειρηματολογία υποστηρίζεται πως η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα είναι από 0,47€ έως 0,56€, το οποίο είναι παντελών αναληθές και ανακριβές. Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος είναι και ο επίσημος φορέας, η μέση τιμή παραγωγού σε όλη τη χώρα για το 2011 ήταν 0,419 και για το 2012 είναι 0,457. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος της Ευρώπης των 15 ήταν 0,3472 το 2011 και 0,3349 το 2012, αντί για 0,26 € - 0,29 € που αναληθώς υποστηρίζεται.
Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος δεν είναι η Ελληνική Αγελαδοτροφία. Είναι γνωστό πως η Ελληνική κτηνοτροφία έχει επιβαρυμένο κόστος παραγωγής λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, υψηλού κόστους των πρώτων υλών και ενέργειας. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος εκτροφής και την παντελή έλλειψη πηγών χρηματοδότησης λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή στην Ελλάδα να μειώνεται σημαντικά. Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα τη μέση απόκλιση με τις ευρωπαϊκές τιμές του γάλακτος, η οποία σημειωτέον είναι τα τελευταία 5 χρόνια περίπου 0,08€.
Σε μία περίοδο, που κατά γενική ομολογία, αυτό που χρειάζεται η χώρα για να εξέλθει της οδυνηρής οικονομικής κρίσης είναι η ενδυνάμωση, η στήριξη και η δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου για την εγχώρια Γεωργία και Κτηνοτροφία, κάποια “ιδιαίτερα συμφέροντα” βάλλουν εναντίον των παραγωγών με απώτερο ίσως σκοπό οι διάφορες δομές μαζικής διάθεσης γάλακτος να κατακλύσουν την αγορά από αμφίβολης ποιότητας γάλακτος που ενδεχομένως να μην δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πληροφορείται πότε και από που συλλέχθηκε το γάλα.
Η θέση όλων των αγελαδοτρόφων και η δική μας είναι ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος στις δέκα ημέρες θα αποδειχθεί πολλαπλώς οδυνηρή για την Ελληνική Αγελαδοτροφία, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές οι οποίοι, δεν νομίζουμε πως θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της φτηνής επιλογής ειδικότερα όταν πρόκειται για προϊόν που παράγεται στη χώρα μας. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να διανοηθούμε πως το επίσημο κράτος επιθυμεί ο Έλληνας καταναλωτής να πίνει ακόμη και απροσδιόριστης προέλευσης γάλα υψηλής παστερίωσης ουσιαστικά για φρέσκο και όχι φρέσκο ελληνικό.
Ελπίζουμε πως η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι αρκετά υπέυθυνη ώστε να καταλάβει τον κίνδυνο που διατρέχεται για τον οριστικό αφανισμό της Ελληνικής Αγελαδοτροφίας από τη λήψη μιας απόφασης που θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

ΠΗΓΗ : agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου