Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

«Τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα πλήττονται από την Συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου»

«Τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα πλήττονται από την Συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου»

«Τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα πλήττονται από την Συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου για τις δυσοίωνες προοπτικές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων μετά την ελευθέρωση από 1ης Οκτωβρίου 2012 των συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου.
Με την ερώτησή της η Βουλευτής ζητά:
  • Να ενημερωθεί σχετικά με τη στάση της χώρας στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για ελευθέρωση των μεταξύ τους συναλλαγών.
  • Να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή και διάθεση τόσο του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, όσο και των εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων.
  • Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου και παραπλάνησης των καταναλωτών.
  • Να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας.
  • Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από τις συνέπειες της Συμφωνίας αυτής.
 
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η κ. Πατριανάκου ήδη από τις 7 Μαρτίου 2012, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η επίμαχη Συμφωνία, είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.
 
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
Την 1η Οκτωβρίου 2012 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου, με την οποία ελευθερώθηκαν οι συναλλαγές των γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων.
 
Η Συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων, ακόμα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου, ενώ η Ισπανία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της Συμφωνίας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 
Οι αδασμολόγητες πλέον εισαγωγές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των γεωργικών –μεταποιημένων και μη- προϊόντων του Μαρόκου καταφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στη διάθεση των αντίστοιχων ελληνικών, το οποίο αναμένεται να ενταθεί, ενόψει των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών.
 
Με τα δεδομένα αυτά είναι σαφές ότι οι προοπτικές της διάθεσης αλλά και της διαμόρφωσης των τιμών των ελληνικών γεωργικών προϊόντων καθίστανται εξαιρετικά δυσοίωνες. Συγκεκριμένα:
 
Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, η κατάργηση των αναλογούντων δασμών θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών τιμών τους, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να καταστεί ασύμφορη, δεδομένης και της έντονα καθοδικής πορείας της μεταποιητικής τους αγοράς.
 
Όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, θα επιδεινωθεί η σοβαρή κρίση που ήδη πλήττει τον συγκεκριμένο τομέα, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι το Μαρόκο εξάγει πολλά από αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά σε εποχές διαφορετικές από τις συνήθεις περιόδους εμπορίας των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή αστάθεια στις τιμές τους.
 
Όσον αφορά τους τομείς του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, οι συνέπειες αναμένονται ακόμα δυσμενέστερες, δεδομένης της κατάργησης των δασμών ύψους 1,25€ ανά κιλό ελαιόλαδου, της συνεχώς αυξανόμενης ελαιοπαραγωγής του Μαρόκου, η οποία –κατ’ επίσημη εκτίμηση- μέχρι το έτος 2020 θα έχει φθάσει τον όγκο της αντίστοιχης ελληνικής παραγωγής, καθώς και της ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ευρωπαϊκή αγορά.
 
Πρέπει, στο σημείο αυτό, να επισημανθούν και οι κίνδυνοι από την έλλειψη ρητής ρύθμισης για τα γεωργικά προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), δεδομένου ότι η εν λόγω Συμφωνία μεταθέτει την αντιμετώπιση του ζητήματος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, με αβέβαιο αποτέλεσμα.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Ποια η θέση της χώρας στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Μεσογειακού Νότου Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών;
2.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς τόσο από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων όσο και από τον κίνδυνο νοθείας τους και παραπλάνησης των καταναλωτών;
3.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από τους κινδύνους της διοχέτευσης αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
4.- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας πέραν του «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου»;
5.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αποτρέψει την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της πτώσης των τιμών παραγωγού των προϊόντων που αφορά η εν λόγω Συμφωνία;

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ