Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Μετάφραση» διαδικασιών αδειοδότησης στάβλων









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-8-2012
«Μετάφραση» διαδικασιών αδειοδότησης στάβλων
Για να καταλάβουν οι κτηνοτρόφοι τον πρόσφατο ευνοϊκότερο νόμο για τους στάβλους και την σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο, η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης οργάνωσε συνάντηση στα Βασιλικά στις 3 Αυγ 2012. Οι κτηνοτρόφοι έγιναν «σοφότεροι», αλλά με πολλές απορίες, κυρίως της μορφής, «γιατί για όσους επιχειρούν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα έχουν εξαγγελθεί one shop stop (υπηρεσίες μιας στάσης) και για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνονται σεμινάρια και διευκρινιστικές κλπ κλπ?»
«Οδηγοί» στις δαιδαλώδεις ακόμα και σήμερα διαδικασίες προσφέρθηκαν εθελοντικά οι κκ Ηλίας Σουμελίδης (οικονομολόγος) και Πασχάλης Καραγιάννης (Πολιτικός μηχανικός), που τους ευχαρίστησαν οι συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων οι: Γ. Μπατσιούδης, Κ. Μπράτσας, Α.Κασταρός, Φ. Ρογκότης, Α. Κώτης, Α. Γιαννακούδης και άλλοι.
Οι Η.Σουμελίδης & Π.Καραγιάννης ώθησαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν να γίνουν κατανοητές οι διαδικασίες για την έκδοση αδείας λειτουργίας σταβλικής εγκατάστασης, που είναι απαραίτητη για την πώληση του παραγόμενου γάλακτος, για την παραγωγή κτηνοτροφικών ΠΟΠ-Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, όπως είναι η φημισμένη φέτα μας.
Ο κ. Στέλιος Βογιατζής (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, γεωργοκτηνοτρόφος), συνοψίζοντας επισήμανε ότι:
1.      Κάθε μια περίπτωση είναι διαφορετική περίπτωση
2.      Κατ’ αρχήν πρέπει να θέλει ο κτηνοτρόφος να τακτοποιήσει την εγκατάστασή του
3.      Φαίνεται ότι χρειάζονται κάποια λεφτά, που όμως κυμαίνονται σε μεγάλη διακύμανση, αν δεν ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεσαι. Αναφέρθηκαν ποσά από ομαδικές αναθέσεις 600 αδειοδοτήσεων με δημοπρασία που έφθασαν τα 600€ (Κρήτη) έως συνήθη ποσά των 2-2.500€ αλλά και απίθανες περιπτώσεις 12-13.000€ (πάντα χωρίς κατασκευές)
4.      Μόνο η συλλογική δράση μπορεί να προφυλάξει από μεγάλα λάθη, που όπως φάνηκε μπορούν πολύ εύκολα να συμβούν
5.      Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις απαιτούν επιτόπια αυτοψία, πριν από οποιαδήποτε ανάθεση εργασίας τακτοποίησης και ανάληψης οικονομικών υποχρεώσεων.
6.      Η σωστή επιχειρηματική συμπεριφορά απαιτεί κατ’ αρχήν να εξασφαλίσεις την πώληση των προϊόντων, και ακολούθως να δρομολογήσεις σωστές σταβλικές εγκαταστάσεις.
Με το σημερινό πλαίσιο διαμόρφωσης τιμών οι κτηνοτρόφοι είναι δέσμιοι σε μεγάλες επενδύσεις, και δεν μπορούν να ελιχθούν με τις συνήθεις επιχειρηματικές επιλογές. Ένας κτηνοτρόφος αν δεν πετύχει καλή τιμή γάλακτος ή κρέατος, ή ακόμα και ζωοτροφών δεν μπορεί να αποφασίσει το «κλείνω» και μόλις διαμορφωθούν καλύτερες τιμές ξαναρχίζω, όπως μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες. Δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να πετάξει το ζωικό του κεφάλαιο (όπως δεν μπορεί να κόψει τα δένδρα του στις πολυετείς καλλιέργειες) σήμερα, και να ξανανοίξει τον στάβλο και να παράγει γάλα, μόλις γίνουν συμφέρουσες οι τιμές. Είναι δεμένος με την επιλογή του μακροχρόνια, αλλά οι ανάγκες του είναι καθημερινές. Ενώ ο αγρότης κάνει καθημερινά τα ίδια και σωστά, λόγω εξωτερικών επιδράσεων και σε λόγους που δεν οφείλονται σε αυτόν, διαμορφώνονται νέες συνθήκες, στις οποίες είναι εκτεθειμένος χωρίς να μπορεί να αμυνθεί. ΜΟΝΟ η συλλογική δράση, ο συνεργατισμός και η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να δώσει προοπτικές επιβίωσης. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα εξασφάλισης σταθερού αγροτικού εισοδήματος, το οποίο να μπορεί να απορροφήσει, βραχυχρόνια, εξωγενείς παράγοντες, όπως αλλαγές επιτοκίων, αλλαγές διεθνών τιμών πετρελαίου, απρόβλεπτες αλλαγές ζήτησης, ή έκτακτες μειώσεις ζωοτροφών κλπ.
Ο κ. Η. Σουμελίδης (6984235114) υποσχέθηκε στην διαμόρφωση ενός «μονοπατιού» για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τακτοποίηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων, που θα δώσει σε επόμενη συνάντηση στον κ. Σ. Βογιατζή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου