Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Συγκριτικό πλεονέκτημα η βιοποικιλότητα της Ελλάδος




Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 8-8-2012
Συγκριτικό πλεονέκτημα η βιοποικιλότητα της Ελλάδος

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 5.700 φυτά, από τα οποία τα 1.600 περίπου ενδημικά, δηλαδή που βρίσκονται αυτοφυή μόνο στην Ελλάδα, και είναι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Μόνο για να γίνει αντιληπτό καλύτερα το μέγεθος μπορεί να γίνει σύγκριση με τα 125 ενδημικά φυτά της Βουλγαρίας, τα 24 φυτά της Αλβανίας και τα μόνο 15 φυτά της Γερμανίας.
Αν μπορούσε κάποιος να συμβουλευθεί την επιστημονική άποψη για νέες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το πιθανότερο θα ήταν να ακούσει ότι η Ελλάδα συνίσταται σήμερα για δενδρώδεις καλλιέργειες, για λαχανοκηπευτικά και για αρωματικά-φαρμακευτικά, όπως πολλές φορές ακούστηκε σε ημερίδες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών από τον αγρότη, τέως ευρωβουλευτή, γεωπόνο Γιάννη Γκλαβάκη.
Στις 27-3-2012 σε ημερίδα στο Λυγουριό Αργολίδας με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας και του Δήμου Επιδαύρου, ο Δρ Νίκος Σαμαρίδης πρότεινε την δημιουργία ενός Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου με στόχο την διαφύλαξη και προβολή των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, και αναζητούνται από όλους τους επισκέπτες-τουρίστες με επίκεντρο το φημισμένο θέατρο της Επιδαύρου. Την πρόταση υιοθέτησε ο συμμετέχων Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος και την δρομολογεί καταλλήλως.
Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας στις 27-4-2012, με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, ανέλαβε την προώθηση την υλοποίησης, για να δημιουργηθεί ένας επιδεικτικός βοτανικός κήπος περίπου 6 στρέμματα στα όρια του αρχαίου θεάτρου με εκθετήριο και πρατήριο, και ένα αγρόκτημα 100 περίπου στρεμμάτων σε κοντινή περιοχή, πιθανόν στην Δήμαινα, που θα αξιοποιεί με προγραμματική συμφωνία, την τεχνογνωσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως υποδείχθηκε από την τακτική Ερευνήτρια Δρ Ελένη Μαλούπα και την εργασία Νέων Αγροτών, για να προσφέρει ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ για την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών με όλους τους κανόνες επιδεικτικού αγροκτήματος για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτές τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Ήδη η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας σχεδιάζει εκπαιδευτική επίσκεψη (study visit) τον Σεπ 2012 στο Εργαστήριο Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χειβιδόπουλου (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) για τον προσανατολισμό και αρχική εκπαίδευση Νέων Αγροτών στην καλλιέργεια αυτοφυών φυτών. Το χρονοδιάγραμμα της κας Γ. Δρόσου-Παγίδας προβλέπει μετά τις ενημερώσεις των πολιτών, τηνεκπαίδευση των Νέων Αγροτών, την διαμόρφωση του πλαισίου ανάπτυξης του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου, ώστε στις αρχές του 2013 να διαμορφωθεί η ΑΜΚΕ που θα αναλάβει την λειτουργία του.




Στις 10-6-2012 σε ημερίδα στον Νέο Σκοπό Σερρών με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών και του Δήμου Εμμανουήλ Παππά η Δρ Ελένη Μαλούπα, παρουσίασε τα αυτοφυή αρωματικά φυτά της Ελλάδος και πρότεινε συγκεκριμένες επιλογές για ανάπτυξη νέας αγροτικής επιχειρηματικότητας. Ως αποτέλεσμα της γόνιμης συζήτησης προέκυψε η υιοθέτηση από τον συμμετέχοντα Δήμαρχο Εμμ. Παππά κ. Βαγγέλη Καλαθά της δημιουργίας ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ, σε δημοτικό αγροτεμάχιο 100 περίπου στρεμμάτων που θα καλλιεργεί από ομάδα Νέων Αγροτών και που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από επιστήμονα Γεωπόνο του Δήμου, στα πλαίσια προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Ε. Παππά με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Εργαστήριο Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών).
Ήδη γίνεται συστηματική προσπάθεια από την Γυναικεία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικού & Παραγωγικού Σκοπού με τίτλο «ΜΥΓΔΟΝΙΑ - ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» για την αξιοποίηση χώρου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης η οποία μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει την καλλιέργεια και αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και παραγωγή τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια της γενικότερης αγροτικής ανάπτυξης του τόπου. Το ιδιαίτερα σημαντικό της προσπάθειας είναι ότι στελεχώνεται αρχικά από πέντε γυναίκες με σπουδές και γνώσεις (1) στην Οργάνωση & Διοίκηση Πωλήσεων (Bachelor of Science Αυστραλίας), (2) στην Οργάνωση & Λειτουργία Φυτωρίων (Φυτική Παραγωγή ΑΤΕΙΘ), (3) στην Οργάνωση Τμημάτων Παραγωγής-Μεταποίησης, Διοίκηση Επιχειρήσεων & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (4) στην Οργάνωση καλλιεργειών-μονάδας πολλαπλασιαστικού υλικού με ειδίκευση στα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά & Αρχιτεκτονική τοπίου (Γεωπονική ΑΠΘ) και (5) στην Οργάνωση Εκθέσεων-ομαδικών δραστηριοτήτων-Συνεδρίων (Marketing ΑΤΕΙΘ & Δασοκομία)
Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ειδίκευση στα αρωματικά -φαρμακευτικά φυτά είναι μια πολύ σοβαρή προοπτική, μόνο αν μπορεί να φέρει κοντά την έρευνα και επιστήμη, την εκπαίδευση και την συστηματική υποστήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της εμπορικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πέραν από τις ημερίδες και τις «πληροφορίες» για φανταστικά κέρδη από το χωράφι, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες δημιουργούν μεθοδικά μια νέα πραγματικότητα στον αγροτικό χώρο, σε στενή συνεργασία με τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας με αιχμή των πρωτοβουλιών τα τοπικά φημισμένα ενδημικά ελληνικά φυτά, φροντίζοντας το Ελληνικό περιβάλλον.
Στις 7 & 8 Σεπ 2012, στα πλαίσια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (6-9/9/2012), στο Ελατοχώρι Πιερίας, έχουν προσκληθεί νέες και νέοι Αγρότες να παρουσιάσουν πετυχημένες ιστορίες αγροτικής επιχειρηματικότητας, ως ένα «φράγμα» από ενθουσιασμό και ελπίδα στο μέλλον, απέναντι σε ένα διαλυμένο αγροτικό σύστημα παραγωγής, που διαφεντεύεται από λόμπι και συμφέροντα, από κομματικές συμμορίες και ένα ιδιότυπο ελληνικό σύστημα εμπόρων, μεγαλό-συνεταιριστών και παραμυθάδων ή εμπόρων ελπίδας.
Τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελλήνων αγροτών είναι η μεγάλη-μοναδική βιοποικιλότητα και η ιστορία-μυθολογία-πολιτισμός της. Μπορούν οι νέες και οι νέοι αγρότες να οικοδομήσουν με αυτά, με την υποστήριξη της έρευνας-επιστήμης, με την αλληλεγγύη της αγροτικής κοινωνίας και το συγκριτικό πλεονέκτημα του νεαρού της ηλικίας. Είναι η ελπίδα …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου