Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ενδημικά αρωματικά φυτά στο Κρανίδι Δελτίο Τύπου της Ε.Ν.Α Αργολίδας









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-5-2012
Ενδημικά αρωματικά φυτά στο Κρανίδι
Το έντονο ενδιαφέρον όλων αποτυπώθηκε στην μεγάλη συμμετοχή κατά την ημερίδα «Φαρμακευτικά-Αρωματικά Φυτά», που συνδιοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και ο Δήμος Ερμιονίδας, στις 27 Απρ 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες διακρίναμε τους: κ. Γιάννη Δημαράκη (Δ/ντή Λυκείου Κρανιδίου), κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (Πρόεδρο ΕΝΑ Αργολίδας), κ. Δημήτριο Καμιτζή (Δήμαρχο Ερμιονίδας), κ. Βασ. Μπίμπη (Δημ. Σύμβουλο Επιδαύρου), κ. Τασ. Λάμπρου (πρόεδρο Δημ. Συμβ. Ερμιονίδας), κ. Στ. Κούστα (Αντιδήμαρχο), κ. Ευαγ. Γουζούαση (Αντιδήμαρχο), κ. Βαγγέλη Μπινιάρη, κ. Χ. Μπαλαβάνη (Δημ. Σύμβουλο), κ. Γ. Τσαμαδό (Δημ. Σύμβουλο), κ. Ν. Παππά (Δημ. Σύμβουλο), κ. Π. Λεμπέση (Δημ. Σύμβουλο), κ. Τ. Χρόνη (Δημ. Σύμβουλο Επιδαύρου), κα Ευγ. Λιούγκα (Τοπ. Σύμβουλο Λυγουριού), κ. Γ. Κοντοβράκη (Πρόεδρο Συνεταιρισμού Κρανιδίου), κα Μαρία Καρά (Παρέμβαση Πολιτών), κ. Δημήτρη Καραμπακάλη (μάνατζερ HapiMag), κ. Ανδρέα Οικονόμου (Σύλλογος Φίλων Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου), Δρ Νικόλαο Σαμαρίδη (Βοτανολόγο), Μαν. Φωστίνη (φυτωριούχο) και πολλοί ακόμα, ανάμεσα στους οποίους υπερίσχυαν οι νέες και οι νέοι.
Η ημερίδα εξελίχθηκε μετά το καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου κ. Γ. Δημαράκη, με καλωσόρισμα από την πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Ερμιονίδας κ. Σ. Κούστα, σύντομη παρέμβαση του κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχνικού Συμβούλου της ΠΕΝΑ), κεντρική εισήγηση από την Δρ Ε. Μαλούπα και κλείσιμο, μετά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις, από τον Δήμαρχο κ. Δ. Καμιτζή.
Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, τους:
·         Δρ Νικόλαο Σαμαρίδη, για την εισήγησή του στις 27 Μαρτίου, στο Λυγουριό, που μίλησε με πάθος για τα Ιερά Βότανα του Ασκληπιού, και παρέσυρε όλους βαθειά στην ιστορία του τόπου, με τα βότανα και τον παγκοσμίως γνωστό Ασκληπιό …
·         Δρ Ελένη Μαλούπα, για τα στοιχεία Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών Αρωματικών Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας και για την καλλιέργειά τους, ως τακτική ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κυρίως όμως για την διάθεσή της να μοιραστεί την εμπειρία της.
·         κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, από τους πρώτους που μοιράστηκε το όνειρο και υποστηρίζει συνεχώς την ΕΝΑ Αργολίδας ώστε ο Ασκληπιείος Βοτανικός Κήπος να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης και να συνδυάσει μεταξύ άλλων: «Κιβωτό» διαφύλαξης της φυτικής βιοποικιλότητας της περιοχής, Δυνατότητα προσφοράς πολλαπλασιαστικού υλικού σε καλλιεργητές, Λειτουργία επισκέψιμου επιδεικτικού κήπου για παιδιά & επισκέπτες, Τουριστική ατραξιόν για του επισκέπτες της περιοχής του Ασκληπιείου, Επιδεικτική παραγωγή αρωματικών ελαίων για τοπικά προϊόντα, Προσφορά τοπικών παραδοσιακών τροφίμων & τεχνημάτων με βότανα, Προσφορά συσκευασμένων βοτάνων και αρωματικών φυτών, Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Σημείο αναφοράς για Ιερά Βότανα από τη μυθολογία & αρχαιότητα, Κέντρο στήριξης δραστηριοτήτων πολιτιστικών, ευεξίας & υγείας & Κέντρο σεμιναρίων και ενημέρωσης για καλλιέργεια και χρήση βοτάνων
·         κ. Κων/νο Γκάτζιο, Δήμαρχο Επιδαύρου, που υιοθέτησε & συμμετέχει ενεργά.
·         κ. Δημήτριο Καραμπακάλη, HapiMag στο Πόρτο Χέλι για την φιλοξενία.
·         κ. Δημήτριο Καμιτζή, Δήμαρχο Ερμιονίδας, γιατί αμέσως ανταποκρίθηκε και στήριξε ενθέρμως την πρόταση για την συνδιοργάνωση της ημερίδας στο Κρανίδι.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Τεχν. Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, επεσήμανε ότι «το χωράφι και ο στάβλος δεν είναι εργοστάσιο» και ότι ΑΓΡΟΤΗΣ είναι ταυτόχρονα επάγγελμα και ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα απαιτεί ΕΡΕΥΝΑ, επαγγελματική ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Το πρώην ΕΘΙΑΓΕ απέτυχε να προσφέρει επαρκή εφαρμοσμένη έρευνα, με αποτέλεσμα κάθε ένας που μπορεί να «πλασάρει» μια ιδέα, να δημιουργεί μορφές «οικονομικής πυραμίδας» με εισαγωγή νέων καλλιεργειών. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει σθεναρά την τοπικότητα και την τοπική ανάπτυξη. Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής κατάλληλη αγροτική εκπαίδευση και τα σεμινάρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελούν μια ανάμνηση, αφήνοντας τους νέους αγρότες πλήρως εκτεθειμένους σε αυτόκλητους «συμβούλους».Η συνήθης υποστήριξη παρέχεται στην Ελλάδα σήμερα από τα τοπικά Επιμελητήρια, όπου όμως ακόμα δεν δέχονται τους αγρότες, ενώ δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο. Τέλος έγινε αναφορά στην πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 της ΠΕΝΑ και στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που εφέτος θα γίνει στο Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012, με θέμα «Συνεργατισμός», που είναι το εργαλείο συνένωσης δυνάμεων στην Κοινωνική Οικονομία και φέτος είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.
Η Δρ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γέμισε τον χώρο με πληροφορίες, με στοιχεία και αρώματα από ενδημικά φυτά. Η Ελληνική Χλωρίδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, και επιχειρηματικό, διότι είναι η πλουσιότερη παγκοσμίως, φιλοξενώντας το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης και περίπου το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας, με περισσότερα από 6.000 αυτόχθονα είδη & υποείδη. Η Πελοπόννησος διαθέτει περίπου 2700 αυτόχθονα φυτά και για αυτό και μόνο θα άξιζε να έχει έναν Βοτανικό Κήπο.
Η χλωρίδα της Πελοποννήσου παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι συναντώνται και οι έξη ζώνες βλάστησης, δηλαδή: Παραλιακή, Ευμεσογειακή, ζώνη Φυλλοβόλων πλατύφυλλων, Αζωνική, Ζώνη ορεινών κωνοφόρων και Υποαλπική ζώνη, έχει ποικιλία κλιματικών συνθηκών, ποικιλία γεωλογικών υποστρωμάτων, μεγάλη υψομετρική διαβάθμιση και μακροχρόνια ανθρώπινη δραστηριότητα (γεωργία-κτηνοτροφία).
Για την προστασία της φυτικής ποικιλότητας της Πελοποννήσου μπορεί να δημιουργηθούν Βοτανικός Κήπος, να δημιουργηθούν φυσικά πάρκα, να δημιουργηθούν πάρκα προβολής της χλωρίδας και να δημιουργηθούν οικοπεριηγητικά μονοπάτια-διαδρομές. Η φυτική ποικιλότητα της Πελοποννήσου μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της διερεύνησης του πολλαπλασιασμού, της διατήρησης της επί τόπου και εκτός τόπου, του μαζικού πολλαπλασιασμού και της καλλιέργειας αυτοφυών φυτικών ειδών με έμφαση στα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά. Η καλλιέργεια θα προσφέρει Βρώσιμα προϊόντα, Ξηρή δρόγη, Αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητας, προϊόντα κοσμετολογίας και φυτά για εμπορική ανθοκομία.
Το όραμα της Δρ Ε. Μαλούπα είναι η εγκατάσταση μιας αλυσίδας Προστασίας-Εκπαίδευσης-Αειφορικής ανάπτυξης με την διαμόρφωση μιας περιοχής που θα έχει έναν Μητροπολιτικό Βοτανικό Κήπο, θα έχει πάρκα φυτικής ποικιλότητας, θα έχει μονοπάτια περιήγησης και θα έχει χώρους επιτόπιας προστασίας σπάνιων φυτών. Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω, εάν συνδυασθούν με την έντονη παγκόσμια εικόνα του Ασκληπιείου, ως θεραπευτικού κέντρου της αρχαιότητας με βότανα και θέατρο και τις δυνατότητες αξιοποίησης της σημαντικής επισκεψιμότητας, θα μπορούσαν να δώσουν μια ακόμα, ίσως κυρίαρχη, αναπτυξιακή δυνατότητα στην Αργολίδα, και ειδικότερα στον Δήμο Επιδαύρου και τις όμορες περιοχές.
Μια ακόμα πρόνοια είναι η αποφυγή εισαγόμενων καλλωπιστικών-ξενικών φυτών, που μπορεί να μειώσουν τον πολύ σημαντικό φυτικό πλούτο της περιοχής.
Η Ελλάδα έχει πλούσια χλωρίδα, πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ορισμένα από αυτά μοναδικά στον κόσμο. Τα φυτά αυτά αποτελούν προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας και η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα ευνοείται. Επιβάλλεται η διακοπή της ανεξέλεγκτης συλλογής των αυτοφυών πληθυσμών και η προστασία του πλούτου των ειδών σε ειδικές μονάδες. Πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια και εμπορία τους.
Ο κ. Δημήτριος Καμιτζής, Δήμαρχος Ερμιονίδος κλείνοντας επεσήμανε την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων και την ευχάριστη μυρωδιά φασκόμηλου, θυμαριού και αισιοδοξίας από όσα ακουστήκαν. Για χρόνια η αγροτική δραστηριότητα στραγγαλιζόταν από όλους και η χρήση γης άλλαζε συνεχώς, αλλά στις 27/4/2012 μας «άνοιξε η όρεξη για γνώση» και για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή μας και για την ποιότητα της ζωής μας.
Όλα αυτά υποστηρίζονται επαρκώς με την δημιουργία του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου, όπως πρότεινε η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, με τρία σημεία, ένα ενημερωτικό, ένα επιδεικτικό –εκπαιδευτικό και ένα παραγωγικό- προπαρασκευαστικό.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζητήσεις μέχρι αργά το βράδυ και την πρόθεση να οργανωθεί από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας τριήμερη επίσκεψη τον Σεπ 2012, στην Θεσσαλονίκη, στον Βοτανικό Κήπο του Εργαστηρίου Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών Αρωματικών Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου