Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Θετικός ο απολογισμός της Γιορτής Πορτοκαλιού , Ακτινιδιού & Ελιάς που π[ραγματοποιήθηκε στην Άρτα






Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 3 Δεκ 2014



Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα ΔΙΩΝΗ, στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας η 1η Γιορτή Πορτοκαλιού, Ακτινιδιού & Ελιάς, του Δήμου Αρταίων, στις 30/11/2014, με έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, γευσιγνωσία με φημισμένες ή/& πρωτοποριακές γεύσεις με βάση το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και την ελιά, ομιλίες για την αγροτική ανάπτυξη, ποδηλατοδρομία ανάμεσα στις πορτοκαλιές, στις ακτινιδιές και τις ελιές, μουσικά ακούσματα από την περιοχή και βέβαια χορό.
Ανάμεσα στους πολυάριθμους (πάνω από 200) συμμετέχοντες διακρίναμε τους: Ι. Κατέρη & Τ. Καλογιάννη (Αντιπεριφερειάρχες), Χ. Γκόγκα (Βουλευτή), Λ. Ραβανό (Συντονιστή Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών), Γ. Μπαλάγκα, Κ. Πατήλα, Χ. Παπάζογλου, Ν. Λιόντο, Δ. Νταλάγκα & Γ. Καραγιώργο- (Αντιδημάρχους), Η. Σερβετά (ΓΓ Δήμου), Φωτεινή Μπούκα (πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων), Α. Σίμου, Ι. Βαρελά & Κ. Παπαδημητρίου (Περιφερειακούς Συμβούλους), Α. Λώλο, Δ. Πετανίτη, Α-Μ Κουτρούμπα, Μ. Κοτσάρη, Κ. Χαρακμά, Γ. Πανέτα, Δ. Σφήκα & Μ. Βλάχο (Δημοτικούς Συμβούλους), Ε. Σκουλίδα (Δρόμοι Ελιάς-Πορτοκαλιάς), Ι. Τσιαντή (Πρόεδρο Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού), Κ. Τσίρκα (Πρόεδρο Συλλόγου Κτηνοτρόφων), Β. Τζιούρα (αγρότη-Βελβεντό), Α. Παϊζάνη (Αγρότισσα-Πρέβεζα) και πάρα πολλούς ακόμα.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Άννα Μαρία Κουτρούμπα και όλα άρχισαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Χρήστου Τσιρογιάννη. Οι ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης ήταν οι: κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας (Πρόεδρος Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού Κοζάνης, καθ. Νικόλαος Πετρόπουλος (ΤΕΙ Ηπείρου), καθ Ιωάνης Σκούφος (ΤΕΙ Ηπείρου), κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος), κ. Γεώργιος Μπλιάτσιος (Πρόεδρος Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ) και κ. Λεωνίδας Ραβανός (Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας), ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Το εξαιρετικό παράδειγμα λειτουργίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού περιέγραψε ο κ. Ν. Κουτλιάμπας (nikos.asepop@gmail.com) δίνοντας βαρύτητα στην οικονομική πρόοδο των μελών του Συνεταιρισμού και στην λόγω της εξασφάλισης σταθερής ποσότητα ροδακίνων του Συνεταιρισμού, την συνεχώς διευρυνόμενη λίστα των πελατών του.
Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική-CAP, 2015-2020 αναλύθηκε επαρκώς από τον καθ Ν. Πετρόπουλο (npetro@teiep.gr), επισημαίνοντας το διορθωτικό «μαξιλάρι» του 2017, όπου ίσως μποούμε να περιμένουμε «διόρθωση-βελτίωση» κάποιων αδικιών της ΚΓΠ, χωρίς να αποκλείονται, πιθανώς, δυσμενέστεροι για την Ελλάδα όροι
Ο καθ Ι. Σκούφος (jskoufos@teiep.gr) μας συνεπήρε με τον «έρωτά» του για τα τοπικά, αυτόχθονα ζώα, αλλά και με την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυσή του, όπως πχ ότι το κρέας από μπούτσικο αρνί «ρίχνει» την χοληστερίνη.
Για τον ρόλο του αγροτικού τομέα μίλησε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (michaeld@otenet.gr) τονίζοντας την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα, τον ρόλο του αγρότη και το αγροτικό εργαλείο που είναι η Κοινωνική Οικονομία, καταλήγοντας ότι μόνο η αυτοοργάνωση των ιδίων των αγροτών, χωρίς καπελώματα και υπερκατασκευές, επηρεαζόμενες από κόμματα και φιλοδοξίες, ίσως μπορούν να δώσουν διέξοδο από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον αγροτικό κόσμο.
Το μεγαλείο των συλλογικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα τόνισε με την χαρακτηριστική Λαρισαϊκή προφορά και ιστορίες-παραδείγματα ο κ. Ντίνος Μπλιάτσιος (info@georgikianaptixi.gr). Με μέσο κλήρο 47 στρέμματα στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρ. Ένωση ο μέσος κλήρος είναι 1500 στρ, και στην Ουκρανία 18.000 στρ, ο συνεργατισμός είναι μονόδρομος. Η απαιτήσεις των αγορών για συνέχεια, συνέπεια και ποιότητα επιβάλουν μόνο συνεταιριστικές ή άλλες συλλογικές δομές, στην Ελλάδα.
Τις ανοικτές διαδικασίες δημιουργίας Πανηπειρωτικής Ένωσης Αγροτών-Π.Εν.Α. παρουσίασε ο κ. Λ.Ραβανός (leonidasravanos@yahoo.gr) με στόχο την συλλογική δράση για καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού και ποιοτικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την συμμετοχή στον Περιφερειακό σχεδιασμό ανάπτυξης και στην Τοπική καθημερινή λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας.
Μεταξύ όσων συγκρατήσαμε από τα πολλά και σημαντικά είναι:
1.     Τυχόν επενδύσεις στον πρωτογενή αγροτικό τομέα συγκρατούνται κατά 10% από τους αγρότες και διαχέονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην μεγάλη τους πλειονότητα.
2.     Τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, κατακρατούνται κατά περίπου 90% στον τομέα και πηγαίνει μόνο το 10-20% στους άλλους τομείς της οικονομίας.
3.     Είναι σαφές ότι αν επιθυμείς ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας (και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή και στον τριτογενή), ο καλύτερος τρόπος διάχυσης είναι να σχεδιάσεις επενδύσεις κυρίως και μόνο στον πρωτογενή τομέα. Θα είσαι σχεδόν εξασφαλισμένη η επιτυχής ισόρροπη ανάπτυξη.
4.     Ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης στον αγροτικό τομέα είναι 4,7. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρει κάποιος να αυξήσει κατά μία θέση την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, όπως είναι σήμερα, η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 4,7 θέσεις εργασίας, σε άσχετους και ανεξάρτητους με την γεωργία τομείς.
5.     Ο αγροτικός τομέας έχει πολλαπλασιαστή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν 5. Που σημαίνει ότι τελικά από το φαινόμενο 4% του ΑΕΠ από την γεωργία το τελικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ είναι περίπου 20% ! … Απλά για σύγκριση ο πολλαπλασιαστής του τουριστικού τομέα είναι 1,8 στην Ελλάδα.
6.     Είναι σαφές ότι αν θέλεις την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση στο ΑΕΠ τότε κάθε νοήμων πολιτικός θα έπρεπε να αγωνιά για να αυξήσει έστω και κατ ελάχιστο την αγροτική παραγωγή, διότι αυτή έχει πενταπλασιασμό στο τελικό ΑΕΠ.
7.     Η νέα σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ΚΓΠ 2015-2020 είναι «νεοκτόνος», δηλαδή σχεδόν «σκοτώνει» τους νέους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό τον αγροτικό τομέα.
8.     Από 1-1-2009 έως 30-6-2014 ο πρωτογενής τομέας «έχασε» συνολικά 80.000 θέσεις εργασίας (Δρ. Π. Καρανικόλας, 13ο Συνέδριο ΕΤΑΓΡΟ, Αθήνα, 21-11-2014). Προφανώς κάποιοι είναι ενεπαρκώς ενημερωμένοι, ή απλά φαίνεται η σημασία που δίνει η Ελληνική συντεταγμένη πολιτεία στον «δυναμισμό» του πρωτογενή τομέα.
9.     Το Γεωργικό Οικογενειακό Εισόδημα έφθασε το 2013 στο μισό του 1993 ! … (από στοιχεία της Eurostat, Δρ. Π. Καρανικόλας, 13ο Συνέδριο ΕΤΑΓΡΟ, 21-11-2014)
10.   Τα μικρά αγροκτήματα είναι συχνά πιο παραγωγικά απ' ότι τα μεγαλύτερα. Στην Κεντ. Αμερική, αν οι μεγάλης κλίμακας αγροτικές παραγωγές συμβάδιζαν με τις κτηματικές αποδόσεις των μικρο-αγροτών, η συνολική αγροτική παραγωγή της χώρας θα ήταν τριπλάσια. Στη Ρωσία αν τα μεγάλα αγροκτήματα ήταν τόσο παραγωγικά όσο τα μικρά, θα ήταν 6πλάσια. (Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. FAO. solon.org.gr, 27/11/2014. ΑγροΝέα)
11.   Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2007 το 48,6%, ενώ το 2014 το 56,1% του εγχώριου πλούτου. Παγκοσμίως το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού από τα 263 τρις δολάρια» (tvxs.gr, 15/11/2014. ΑγροΝέα).
12.   Ο αγρότης είναι δυνητικά «αυτάρκης». Κάθε μορφής εξουσία επιθυμεί να έχει «εξαρτώμενους» από αυτήν. Ως εκ τούτων, ο αγρότης θα μπορούσε να εκληφθεί ως «τρομοκράτης» του σημερινού συστήματος εξουσίας, και γι αυτό μη επιθυμητός.
13.   Επειδή όμως είναι, ακόμα, αναγκαίος ο αγροτικός τομέας, αντιμετωπίζεται ο αγρότης με δυσπιστία και με προσπάθεια «χειραγώγησης, ή, ίσως, και με προσπάθεια καθυπόταξης και διάλυσης τυχόν προσπαθειών αυτοοργάνωσης του χώρου. Οι ενδείξεις ήταν σαφείς και οι πρόσφατες πρακτικές, τουλάχιστον σε γνωστή, πρώην σοβαρή, αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση, είναι ορατές, με πατρονάρισμα από Γραμματεία Αγροτικού Κυβερνώντος κόμματος και χρίσμα προνομιακού συνομιλητή της κεντρικής κυβέρνησης σε παράτυπες (ή παράνομες …) κεντρικές δομές.
14.   Μόνο η δημιουργία δομών σε Περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο Δήμων ίσως να μπορούν να έχουν κάποια επίδραση στην αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών και την βιωσιμότητα της τοπικής ανάπτυξης. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι το καλύτερο πρόταγμα, και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοινωνικής οικονομίας.
15.   Η Πανηπειρωτική Ένωση Αγροτών απαντά σε καίρια προβλήματα του σημερινού αγροτσυνδικαλιστικού κινήματος, και οι ανοικτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που έγιναν στην Πρέβεζα (9/11/2014) και στην Άρτα (30/11/2014), ενώ σχεδιάζεται στην Ηγουμενίτσα (13/12/2014) και στα Ιωάννινα, θα δημιουργήσουν σταθερό υγιές σημείο αναφοράς του αγροτικού κόσμου στην Ήπειρο, με σχεδιαζόμενη πρώτη δημόσια παρουσίαση στις 18 Ιαν 2014.
16.   Τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για τις αγροτικές κοινωνίες, την αγροτική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη είναι μέσα από την Κοινωνική Οικονομία, με συλλογικές δράσεις και δομές. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η παγκόσμια οικονομία οργανώνεται συστηματικά προς δομές της κοινωνικής οικονομίας.
17.   Ο ΟΗΕ καθόρισε το 2012 ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού και το 2014 ως Διεθνές Έτος της Οικιακής Γεωργίας, δίνοντας την απόλυτη προτεραιότητα σ αυτά.
18.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εκδώσει πλήθος ψηφισμάτων, οδηγιών & κανονισμών για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι προικισμένο με αξιόλογους πόρους, που αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα δώσουν πολλές διεξόδους. Ακόμα και η Ευρ. Επιτροπή εξέδωσε τον Οδηγό για την Κοινωνική Ευρώπη (τεύχος 4, 2013, http://ec.europa.eu/social/) με αντικείμενο την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.
19.   Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα που γνωρίζουμε η οποία για την κοινωνική οικονομία έχει τέσσερις ξεχωριστούς νόμους από τέσσερα διαφορετικά Υπουργεία, για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΥπΑΑΤ), για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς (ΥπΑν), για τις Υπηρεσίας Υγείας (ΥπΥγ) και για τις Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης-ΚοιΣΠΕ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ (ΥπΕρ).
20.   Στην Ελλάδα δεν δίδεται πουθενά τίτλος σπουδών για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ διδάσκεται ευκαιριακά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και στην Νομική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Το μοναδικό Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελτών, είναι σχεδόν άγνωστο, με αποτέλεσμα ένα περίπου σύγχρονο συμβουλευτικό-επιχειρηματικό «ελντοράντο», όπου οι διάφοροι ευκαιριακοί χρήστες των όρων «πλουτίζουν» εκμεταλλευόμενοι την απουσία συλλογικής προστασίας των εννοιών.
Οι ομιλητές δέχθηκαν ως ανταπόδοση της προσφοράς τους, αντί για οποιασδήποτε μορφής χρηματισμό, ένα καλάθι με τοπικά φημισμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων: Χέλι καπνιστό φιλέτο (Β. Γείτονας), Γίδινο τυρί Ηπείρου (Καράλης), Φέτα Ηπείρου (Καράλης), Κεφαλογραβιέρα Κρυστάλλι (Γ. Μπάφας), Γραβιέρα Τζουμέρκα (Γ. Κοντοχρήστος), Κεφαλοτύρι (Καράλης), Γραβιέρα (Γ. Μπάφας), Γραβιέρα Πιπέρι Κελάρι (Γ. Μπάφας), Κεφαλογραβιέρα (Κάραλης), Γραβιέρα Ηπείρου (Κάραλης), Ούζο (Gatsios), Τσίπουρο (Γάτσιου), Μέλι Πρωτομάστορα (Α. Τσιούνη), Τραχανάς παραδοσιακός ((Ροδαυγή), Ακτινίδιο μαρμελάδα (Μορφωτικός Σύλλογος Απομέρου), Κεραλοιφή, Ορεινό Μέλι Ροδαυγής (Μελόρεστη), Βότανα (nisista), Ακτινίδιο γλυκό (Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Φιλοθέης), πορτοκάλια (Κολιός), λεμόνια (Λ. Ραβανός) και μανταρίνια.
Το σύνολο των εκδηλώσεων ήταν ένα εξαιρετικό εργαστήρι κοινωνικής ζύμωσης, με ίσως λίγο υπερτονισμένο το επιστημονικό κομμάτι, αλλά απολύτως ικανοποιητικό σύνολο, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών της τοπικής Δημοτικής κοινότητας Αρταίων με την κα Φανή Μπούκα, και την συνεχή παρουσία και ενεργό συμμετοχή του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου