Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Η Δέλτα εξαγοράζει τη Μεβγάλ

Η Δέλτα εξαγοράζει τη Μεβγάλ


Μια επιχειρηματική συμφωνία που κυοφορείται από το 2010 και πέρασε από σαράντα κύματα, φαίνεται να αναζωπυρώνεται. Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε ότι υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς του 43% της Μεβγάλ, που ήλεγχε μέχρι χθές η οικογένεια Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, από τη Δέλτα Τροφίμων
Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 η πλευρά Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου είχε συμφωνήσει την πώληση του 43% για το ποσό των 57 εκατομμυρίων. Προφανώς τα χρέη της Μεβγάλ και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, θησαν τη διοίκηση Παπαδάκη στην αγκαλιά της Δέλτα έστω για αυτό το ποσό.


Με τη νέα συμφωνία επιστρέφει στα διοικητικά πράγματα της Μεβγάλ στη θέση της προέδρου της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας η Μαίρη Χατζάκου, που διατηρεί ποσοστό 13%. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο κ.Πέτρος Παπαδάκης.


Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Marfin Investment Group ανακοινώνει ότι η Δέλτα Τροφίμων Α.Ε. που ανήκει στη θυγατρική της Vivartia υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της Μεβγάλ Α.Ε. από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί μετά από την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες Τράπεζες προς την Μεβγάλ, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.


Μέχρι την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών, που μαζί με τις μετοχές που ήδη κατέχει η Δέλτα θα αυξήσουν τη συμμετοχή της στο 57,8% των μετοχών της Μεβγάλ,  καθήκοντα προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ θα αναλάβει η κα. Μαίρη Χατζάκου και αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πέτρος Παπαδάκης».


Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Ι. Αρτινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Η Μεβγάλ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω των αρνητικών συνθηκών της περιόδου και η συμφωνία που έγινε ανοίγει το δρόμο καταρχήν για την επιβίωση της εταιρείας μέσα από την άριστη συνεργασία μας με την κα. Μαίρη Χατζάκου, τον κ. Πέτρο Παπαδάκη και τις δανείστριες τράπεζες. Ακολούθως υπολογίζουμε ότι η Δέλτα με τη τεχνογνωσία της και τις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθήσει την Μεβγάλ να αποκαταστήσει μια ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της ελληνικής οικονομίας αλλά και των μετόχων της».


Την πρώτη φορά που ανακοινώθηκε η εξαγορά ήταν την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Τότε, η εξαγορά αφορούσε το 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ έναντι 57 εκατ. Ευρώ. Ωσστόσο, την 28η Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ