Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΕΚ- Ε.Φυλής Χολσταϊν -Συν Βιομ. γάλακτος :Διαφωνούμε με την κατάργηση του όρου φρέσκου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 27.3.2014  στα γραφεία του ΣΕΚ συνάντηση στην οποία συμμετείχαν το Προεδρείο του ΣΕΚ, τα μέλη αγελαδοτρόφοι  του ΔΣ  του ΣΕΚ, η Ένωση Φυλής Χολστάιν και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες γάλακτος,  στην οποία αποφασίστηκε: 


1. Η καταγγελία  της  σημερινής σύσκεψης  που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ  χωρίς τη παρουσία   του ΣΕΚ και των   θεσμικών  εκπροσώπων της αγελαδοτροφίας.

2 Θεωρούμε κοροϊδία το γάλα μιας ημέρας, αφού είτε είναι γάλα  μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία.

3.   Δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με την κατάργηση του όρου φρέσκο. Το ΠΔ 113/1999  το οποίο καθορίζει   τη διάρκεια ζωής του φρέσκου  γάλακτος  των 5 ημερών θα πρέπει να παραμείνει ως έχει σε ισχύ. Όπως τεκμηριώθηκε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΚ αλλά  και από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στη σύσκεψη  που έγινε σήμερα  στο Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν μπορεί  να αυξηθεί  η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών με ασφάλεια για  τον καταναλωτή και θα είναι  η πολιτική ηγεσία  που θα αναλάβει  την ευθύνη απέναντί τους.

4. Ζητάμε και πάλι την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Μέχρι να γίνει αυτό καλούμε τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν την χώρα  προέλευσης του γάλακτος  και τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν  το γάλα που αναγράφει Ελληνικό.

5. Η χώρα μας είναι αυτάρκης στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος, δηλαδή οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι παράγουν όλη την ποσότητα του φρέσκου γάλακτος που καταναλώνουμε. Το επιπλέον γάλα που εισάγεται  χρησιμοποιείται για  παρασκευή γαλακτοκομικών  προϊόντων  που σημαίνει ότι  οι μεθοδεύσεις αυτές στοχεύουν στην αντικατάσταση του φρέσκου   Ελληνικού γάλακτος με εισαγόμενο.

6. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού  κ. Χαρακόπουλου, αυτές βρίσκονται στην ίδια περίπου κατεύθυνση με τη δική μας,  όσον αφορά την παραμονή του όρου φρέσκο και τη διατήρηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, αρκεί βέβαια να τις κρατήσει μέχρι τέλους.
 

ΠΗΓΗ : AGROCAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου