Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Καταρρέει η κτηνοτροφία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Φαρκαδόνας


Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της βουλευτή Παναγιώτας Δριτσέλη και κλιμακίου της Ο.Μ. Φαρκαδόνας του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φαρκαδόνας, αποτελούμενη από τους Θεόδωρο Σπανό, Χρήστο Κούνη και Γιώργο Ρόσιο.
Όπως τόνισαν οι κτηνοτρόφοι, την ώρα που ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος βάλλεται από τις μνημονιακές επιθέσεις, η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς νέα μέτρα διάλυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Υπερφορολόγηση, επιβαρύνσεις σε ζωοτροφές και φάρμακα, κατάρρευση των επιδοτήσεων λόγω των προβλημάτων χαρτογράφησης και οριοθέτησης των βοσκοτόπων και τερατώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Την ίδια στιγμή, ποιοτικά προϊόντα όπως η φέτα και το γάλα παραδίδονται βορά στις πολυεθνικές της διεθνούς αγροβιομηχανίας.
Τεράστια όμως είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων και ιδιαίτερα της Φαρκαδόνας, η οποία συγκεντρώνει και την μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Με ανοιχτές ακόμα τις εκκρεμότητες για την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην περιοχή, οι κτηνοτρόφοι της Φαρκαδόνας καλούνται σήμερα να πληρώσουν υπέρογκο ενοίκιο, αναδρομικά από το 2007, στις δημόσιες εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν το 2010 (!) για τον σταυλισμό των ζώων τους τον χειμώνα.
Την ζοφερή εικόνα συμπληρώνει και το «λουκέτο» στο δημόσιο κτηνιατρείο της Φαρκαδόνας, λόγο έλλειψης κτηνιάτρων και λοιπού επικουρικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, το πλησιέστερο δημόσιο κτηνιατρείο της περιοχής, το οποίο βρίσκεται στην Οιχαλία, κινδυνεύει και αυτό άμεσα, καθώς από τους 2 κτηνιάτρους που διαθέτει, ο πρώτος συνταξιοδοτείται και ο δεύτερος εργάζεται με σύμβαση, η οποία λήγει. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι από το νέο έτος, βασικές υπηρεσίες που παρέχονταν δωρεάν από τα δημόσια κτηνιατρεία, όπως οι εμβολιασμοί κατά του μελιταίου πυρετού ή οι αιμοληψίες ζώων, θα διενεργούνται εφεξής από ιδιώτες κτηνιάτρους, με επιβάρυνση των ιδίων των κτηνοτρόφων, χωρίς καμία τιμολογιακή προστασία.
Αρκετές είναι και οι καταγγελίες κτηνοτρόφων για την άκρως περιοριστική πολιτική του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα για εκείνες που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο βρίσκονται οι σύζυγοι, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, καθώς δεν μπορούν να βοηθούν στις οικογενειακές κτηνοτροφικές εργασίες, αν δεν είναι ασφαλισμένες και οι ίδιες ξεχωριστά στον ΟΓΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για συνολική αλλαγή πολιτικής προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας. Η στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής απαιτεί την οικονομική υποστήριξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος, την διαφύλαξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της ελληνική κτηνοτροφίας καθώς και την ουσιαστική ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν στον σταυλισμό των κοπαδιών και στους βοσκοτόπους. Οι κτηνοτρόφοι αποτελούν σημαντικότατο παραγωγικό πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας και η στήριξή τους είναι απόλυτα επιβεβλημένη.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Φαρκαδόνας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου