Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Οι βιοκαλλιεργητές ζητούν νομοθέτηση αυτόνομων αγορών

 
Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις του αγροτικού πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τις αγορές παραγωγών (farmers markets), έκρινε απαραίτητη την άσκηση πίεσης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διακριτή και ξεχωριστή νομοθέτηση των Αγορών Βιοκαλλιεργητών (organic farmers markets).
Έτσι με σχετικό υπόμνημα, που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο, ζητά την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
 
Αναλυτικά, το περιεχόμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
 
Αθήνα, 13-Ιανουαρίου 2014                                                   ΑΠ13/01/2014/Β/267

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

Προς
Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο
Τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο Μάξιμο
 
Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών λειτουργούν από το 1994 από τους Συλλόγους των Βιοκαλλιεργητών βάση των προτύπων λειτουργίας των organic farmers markets ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους αρμόδιους Φορείς Ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.
Στις Αγορές συμμετέχουν αμιγώς βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα. Η συμμετοχή αγροτών μερικής απασχόλησης και μεταποιητών που χρησιμοποιούν βασικές πρώτες ύλες ιδίας παραγωγής επιτρέπεται.
Η ίδρυση farmers markets από κάποιες Ενώσεις Νέων Αγροτών  τις οποίες εγκαινιάσατε, βασίστηκαν στα πρότυπα λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.
Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών, ως οι μοναδικές αγορές αγροτών στην χώρα μας από το 1994, αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τον βασικότερο λόγο για την βιωσιμότητα των βιοκαλλιεργητών, αυτών που δεν στηρίχτηκαν στις επιδοτήσεις αλλά στην άμεση διάθεση των προϊόντων τους και αυτών που θα παραμείνουν στην βιολογική γεωργία και την παραγωγή.
Η Βιολογική Γεωργία τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας δέχτηκε πλήγματα, τα οποία ώθησαν πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν. Η στροφή μεγάλου ποσοστού βιοκαλλιεργητών στην απευθείας διάθεση των ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων τους προς το καταναλωτικό κοινό, αποδεικνύεται η μόνη διέξοδος για να υπάρξει συνέχεια στο δύσκολο έργο του Έλληνα Βιοκαλλιεργητή. Η παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.
Η νέα οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται πλήττει σφόδρα τους αγρότες ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής, διακίνησης και τελικού προϊόντος. Παράλληλα, εξωθούνται οι καταναλωτές στην προτίμηση υποτιθέμενα φθηνότερων εισαγόμενων προϊόντων. Έτσι, υπονομεύεται κάθε προσπάθεια στροφής της κοινωνίας στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, στην ενίσχυση των ελλήνων αγροτών, της ελληνικής παραγωγής και εν τέλει της εθνικής οικονομίας.

κ. Υπουργέ,
Οι αγορές οργανώνονται και λειτουργούν με Κανονισμό Λειτουργίας με βάση τον όποιο έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές Βιοκαλλιεργητών - Απαιτήσεις Λειτουργίας». Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Αγορών Βιοκαλλιεργητών που επιτρέπουν την απευθείας διάθεση βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε είκοσι δύο Δήμους της Αττικής, συνεργάζεται άριστα με τους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, αριθμεί περισσότερα από διακόσια μέλη από όλη την Ελλάδα εκ’ των οποίων μεγάλο ποσοστό συμμετέχει στις κατά τόπους Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και Ενώσεις Νέων Αγροτών καθώς και στα Πανελλήνια Όργανα αυτών, εξυπηρετώντας χιλιάδες καταναλωτές εβδομαδιαίως. Η λειτουργία των Αγορών Βιοκαλλιεργητών βασίζεται στην αυτοδιαχείριση σε όλους τους τομείς οργάνωσης, από την έναρξη λειτουργίας μιας αγοράς έως το κλείσιμο, τον καθαρισμό και την παράδοση του χώρου, χωρίς να επιβαρύνει ούτε 1 ευρώ τους Δήμους. Τουναντίον, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ανταποδοτικά προς τους Δήμους που μας φιλοξενούν, το χορηγικό πρόγραμμα ¨Αγάπη με το κιλό¨ μέσα από το οποίο προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα προς ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας.
Με την υποβολή του παρόντος υπομνήματος θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας μια σειρά σοβαρών παρατηρήσεων που απασχολούν τον φορέα μας και γενικότερα τον κλάδο μας και γι’ αυτό, ζητούμε:

  1. Να δημιουργηθεί νομοθεσία από το ΥΠΑΑΤ που να νομοθετεί έναν τύπο αγοράς (αγορές βιοκαλλιεργητών - organic farmers markets) διακριτό και ξεχωριστό, στην βάση της αναγνώρισης του δικαιώματος στον αγρότη βιοκαλλιεργητή να διαθέτει ο ίδιος τα προϊόντα του στον καταναλωτή.
  2. Θεωρώντας πως πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπως επίσης το γεγονός πως μια βιώσιμη αγορά είναι αυτή όπου μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων σίτισης ενός νοικοκυριού με τη μέγιστη δυνατή ποικιλία προσφερόμενων αγαθών, καθώς και την ιδιαιτερότητα πως το ποσοστό παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας δεν ξεπερνά το 3,5% του συνόλου της αγροτικής παραγωγής,  σας ζητούμε να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών ¨organic farmers markets¨ με συμμετοχή παραγωγών, βιοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα όπως Κρήτη, Β.Ελλάδα κ.α.
  3. Με τη διάταξή σας να συμπεριληφθούν οι παραγωγοί που έχουν μικρές μεταποιητικές μονάδες όπως οινοποιοί, τυροκόμοι οι οποίοι έχουν έδρα στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής και δεν ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
  4. Οι ημέρες λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών (organic farmers markets) είναι από Δευτέρα έως Σάββατο και ορίζονται από τους αρμόδιους αυτοδιαχειριζόμενους φορείς σε συνεννόηση με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, καθώς όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής και τη μεγάλη πληθυσμιακή διασπορά στις διάφορες Δημοτικές Ενότητες, δεν θα είναι εφικτό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών λειτουργώντας οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών μόνο ημέρα Σάββατο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανωτέρο ζητούμε η λειτουργία των Αγορών Βιοκαλλιεργητών να παραμείνει ως έχει.


Προ 2 περίπου μηνών ζητήσαμε συνάντηση με το ΥΠ.Α.Α.Τ. και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από μέρους σας. Στην πρώτη συζήτηση που έλαβε μέρος στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Διοικητικά Μέτρα, Διαδικασίες και Κυρώσεις στην Εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας στους Τομείς των Τροφίμων, των Ζωοτροφών και της Υγείας και Προστασίας των Ζώων και Άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» στις 07/01/2014, αποφασίστηκε η συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων ώστε να κατατεθούν προτάσεις. Μεταξύ των φορέων αυτών προτάθηκε από Βουλευτές και η συμμετοχή του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής η οποία και εγκρίθηκε. Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε, ουδέποτε ενημερωθήκαμε για να συμμετέχουμε σε αυτή την συζήτηση, η οποία έγινε στις 10/01/2014.

Πιστεύουμε ότι όλα όσα σας εκθέσαμε είναι πολύ σοβαρά, αλλά κυρίως κρίνουμε ότι η προσωπική σας συμβολή, μετά από 20 χρόνια χωρίς νομικό πλαίσιο για τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών, θα αποτελέσει αρωγό για την στήριξη και την συνέχεια της Βιολογικής Γεωργίας στην χώρα μας.


Αναμένοντας τις ενέργειες σας, με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ
 

Του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής
 

Η Πρόεδρος                                       OΓραμματέας
 
Τσακίρη Δήμητρα                            Καραμπάσης Μαΐστρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου