Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών για το νέο φόρο ακινήτων - αγροτεμαχίων

Απορρίπτει την κριτική για το νέο φόρο ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι δημοσιεύματα και πληροφορίες περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας, είναι πέρα για πέρα ανακριβή και δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος.
 
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο το 75-80% των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές, το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα, ενώ μόνον 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όπως διευκρινίζεται οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα.
 
Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», αλλά όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας.
 
Δεν πλήττει τη μεσαία τάξη
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η κριτική που ακούγεται τις τελευταίες δύο μέρες ότι δήθεν το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας πλήττει τη μεσαία τάξη «είναι πέρα για πέρα ανακριβής και μπορεί να αποδοθεί μόνο σε πλήρη άγνοια του νέου σχεδίου».
 
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα, το 95% των φορολογουμένων, έχουν συνολική περιουσία μικρότερη από 300 χιλιάδες, ήτοι γύρω στο 75-80% θα πληρώσουν σίγουρα λιγότερο από φέτος. «Μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με φέτος, για ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ξεπερνά το 5% και για μικρή σχετικά πρόσθετη επιβάρυνση», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
 
Αναφορικά με το επιχείρημα ότι ο νέος φόρος φέρνει «διπλή φορολόγηση» τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι όλα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς, είτε κτίσματα είτε οικόπεδα και με προοδευτικούς συντελεστές. «Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους», σημειώνουν.
 
Στην κριτική που ασκείται και αναφέρει ότι ο νέος φόρος θα εφαρμοσθεί επί αντικειμενικών αξιών που έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007 τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως οι αντικειμενικές αξίες είναι πράγματι το μέτρο για αποτίμηση της αξίας, για όσους θα επιβαρυνθούν παραπάνω. «Αυτό δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά. Συμβαίνει και σήμερα με το ΦΑΠ. Όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρουν.
 
Υπογραμμίζουν ακόμη πως οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τις αγοραίες τιμές, αλλά και το κόστος κατασκευής, και όπως αναφέρουν μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα, δεν θα έφερνε παντού μείωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση. «Αντί γι' αυτό έγινε η επιλογή να μειωθούν οι συντελεστές προσαύξησης του φόρου περιουσίας», τονίζουν για το θέμα.
 
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως με το νέο νόμο τα συνολικά φορολογικά βάρη στην περιουσία δεν αλλάζουν σε σχέση με φέτος, αλλά αναδιανέμονται από αυτούς που έχουν περιουσία κυρίως σε κτίσματα και πλήρωναν σχεδόν τα πάντα ως τώρα, σε εκείνους που έχουν μεγάλη περιουσία κυρίως σε αστικά οικόπεδα και θα πληρώνουν κάτι παραπάνω, καθώς και σε εκείνους που έχουν αγροτεμάχια, αλλά αυτοί οι τελευταίοι επιβαρύνονται πολύ λίγο.
 
«Με το τωρινό σχέδιο, ως ποσοστό της συνολικής περιουσίας σε αντικειμενικές τιμές, ο συνολικός φόρος στα ακίνητα ανέρχεται σε περίπου 5 τοις χιλίοις, ποσοστό χαμηλότερο από τα κρατούντα διεθνώς. Οι κατηγορίες περί «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας είναι εντελώς ανυπόστατες», ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά.
 
Ο φόρος μεταβίβασης
 
Τέλος, υπογραμμίζουν πως με το νέο φορολογικό σχέδιο θα μειωθεί και ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες.
 
Όπως σημειώνουν ένα ακίνητο που θα πλήρωνε 10% φόρο επί της τιμής του αν πουλιόταν σήμερα, με το νέο σχέδιο θα πληρώσει μειωμένο φόρο μεταβίβασης και καινούργιο φόρο υπεραξίας συνολικά μόλις 5,25% επί της τιμής του (αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%).
 
Ωστόσο, όπως προσθέτουν τα περισσότερα από τα ακίνητα που αγοράστηκαν από τον σημερινό ιδιοκτήτη τους τα τελευταία 5-10 χρόνια έχουν σήμερα αρνητική υπεραξία και αν πουληθούν δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο υπεραξίας έτσι κι αλλιώς, ήτοι απλά θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μεταβίβασης.
 
Το νέο σχέδιο
 
Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) στο 3% θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της 16ης Νοεμβρίου. Ύστερα από έντονες πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ΦΜΑ από το 2014. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα προκειμένου να μη σταματήσουν οι έστω λιγοστές αγοραπωλησίες μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτουν.

Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι η τρόικα επιμένει να αλλάξει το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων στην Ελλάδα με μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους στην κατοχή και παράλληλη ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Από το νέο έτος όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα φορολογούνται με 3% από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ΦΜΑ (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%. Το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ακινήτων αναμένεται να δοθεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές που ζήτησαν αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως από την πρώτη ανάγνωση και σύμφωνα και με τις δηλώσεις των βουλευτών, η «μεγάλη» ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε αστικά οικόπεδα θα φορολογηθεί υπέρμετρα προκειμένου να γίνουν ελαφρύνσεις στους αγρότες και σε όσους έχουν αγροτεμάχια. Το νέο σύστημα προβλέπει τη θέσπιση Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ο οποίος θα επιβάλλεται και σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος (πρώην ΦΑΠ) για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει:
 
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
 
Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Ο νέος φόρος για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες) θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ.
 
Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).
 
Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου.
 
Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις.
 
Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.
 
Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

2. Συμπληρωματικός φόρος: Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Τέλος, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των εισοδηματικών ορίων από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ μέχρι τα οποία παρέχεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του νέου φόρου ακινήτων στους οικονομικά ασθενέστερους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου