Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αντιδρούν οι αγρότες στον αγωγό ΤΑΡ

Αντιδρούν οι αγρότες στον αγωγό ΤΑΡ

"Μετά την ενημέρωση που είχαμε ως αγροτικός σύλλογος από εκπροσώπους της εταιρίας που είναι επιφορτισμένη με την κατασκευή του αγωγού TAP θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την άρνηση μας ως προς την διέλευση του αγωγού από την καλλιεργήσιμη γη μας" αναφέρει ανοιχτή επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Καβάλας προς το ΤΑΡ (Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου).
Η ανακοίνωση που κοινοποιείται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το Δήμαρχο, τα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους των παρατάξεων επίσης αναφέρει τα εξής:

Οι λόγοι για τους οποίους δεν είμαστε σύμφωνοι για την κατασκευή του έργου είναι οι παρακάτω :
1) Το περιορισμένο της καλλιεργήσιμης έκτασης.
Λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου στην χώρα άρα και στην περιοχή μας η διέλευση του αγωγού θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση αυτού. Αυτό συνεπάγεται το χάσιμο καλλιεργήσιμης γης από πάρα πολλούς αγρότες ,οι οποίοι θα αναγκαστούν να παρατήσουν την δουλεία τους και να οδηγηθούν στον οικονομικό αφανισμό.
Η συμμετοχή του αγροτικού εισοδήματος στο ΑΕΠ της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται στο 60 %, συνεπώς θα υπάρχει αρνητική επίπτωση και ύφεση στην τοπική αγορά.
Κατά τους υπολογισμούς μας 3000 στρέμματα θα παραμείνουν μη καλλιεργήσιμα.

2) Η διέλευση του αγωγού από τα αγροτεμάχια μας θα μειώσει σημαντικά την αξία τους ,και αυτό διότι θα δημιουργηθεί μια ευμεγέθης ζώνη ασφαλείας οι οποία δεν θα επιτρέπεται να καλλιεργείται. Επίσης η διαγώνια διέλευση του αγωγού θα χωρίσει πολλά αγροτεμάχια στη μέση πράγμα το οποίο συνεπάγεται την αύξηση του κόστους κατεργασίας για τον ιδιοκτήτη παραγωγό.

3) Ως αγρότες της περιοχής των τεναγών γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ότι οι ιδιομορφίες του εδάφους είναι ποικίλες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και κινδύνους:
α) Συνίζηση.
Από την αποξήρανση των τεναγών έως σήμερα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών υπάρχει συνίζηση του εδάφους σχεδόν 12 μέτρα. Αυτό φαίνεται από τις γέφυρες που έγιναν κατά την διάνοιξη των τεναγών, αυτό σημαίνει ότι μετά από 5 έως 10 χρόνια ο αγωγός θα βγει στην επιφάνεια ,χωρίζοντας όχι μόνο τον κάμπο αλλά και τα αγροτεμάχια με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω (κατακερματισμός αγροτεμαχίων κ.α.).
β) Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, ο κίνδυνος μιας εκούσιας ή ακούσιας πυρκαγιάς οδηγεί στο κάψιμο της οργανικής ουσίας με κίνδυνο να πάρει φωτιά ο αγωγός προκαλώντας ολική καταστροφή, και με δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις περνάει από κατοικημένες περιοχές δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το μέγεθος της καταστροφής.
γ) Υπάρδευση.
Στα τενάγη παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο της υπάρδευσης ,αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος άρδευσης των καλλιεργειών μας. Οποιαδήποτε επέμβαση θα καταστρέψει την μηχανική δομή του εδάφους και θα οδηγήσει στην αδυναμία άρδευσης των χωραφιών μας. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με την χαλικόστρωση των κύριων αγροτικών δρόμων.
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης στερεί το δικαίωμα από τις επόμενες γενιές να ασχοληθούνε με το επάγγελμα το οποίο ικανοποιεί την βασική ανάγκη του ανθρώπου την τροφή.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι συναινούν στην αρνητική μας θέση ως προς την κατασκευή και διέλευση του αγωγού από την περιοχή μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου